SOS – daugėja prekybos žmonėmis ir išnaudojimo atvejų

prekyba zmonemis
Nuotr. Šakių rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė patikino, kad prekybos žmonėmis ir išnaudojimo atvejų daugėja, ne naujiena tai ir mūsų apskrityje.

Asta GVILDIENĖ
 
Antradienį Šakių rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė pakvietė į tarpinstitucinį susitikimą rajono savivaldybės vadovus, administracijos darbuotojus, švietimo, vaiko teisių apsaugos ir darbo biržos specialistus, Šakių dekanato dvasininkus, „Caritas“ ir Bendruomeninių šeimos namų vadovus pasikalbėti prekybos žmonėmis ir išnaudojimo tema. Į renginį buvo pakviesta Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė.

„Prekybos žmonėmis ir išnaudojimo atvejų daugėja. Manau, tai turėtų būti ne tik policijos, bet ir visų mūsų reikalas. Turėtume visi sutelkti jėgas ir kibti į darbą“, – įsitikinusi A. Mockevičiūtė.

Pasak jos, visuomenėje vis dar sklando mitai, kad parduodamos tik moterys prostitucijai, kad Lietuvoje ir mūsų krašte prekybos žmonėmis problemos iš viso nėra, kad manęs ir mano šeimos tai neliečia. Paneigdama šiuos mitus, pareigūnė pateikė duomenis, kad grobiamos ne tik merginos ar moterys, bet ir vaikai, jaunuoliai, vyrai. Dažniausiai aukomis tampa vaikai ir nepilnamečiai iš socialinės rizikos šeimų, globos namų auklėtiniai, bėgantys iš namų vaikai, jaunuoliai, nebaigę vidurinės mokyklos, be profesinio išsilavinimo, turintys paskolų naštą, sunkiai išlaikantys gausias šeimas, rizikos grupei priskiriami žmonės, potencialūs emigrantai, ieškantys darbo užsienyje.

Vaikai dažniausiai grobiami elgetavimui, smulkioms vagystėms, organų donorystei, seksualiniam išnaudojimui, pornografijai. Merginos ir moterys vežamos priverstinei prostitucijai, fiktyvioms vedyboms, vergijai, priverstiniam gimdymui, narkotikų pervežimui. Vaikinai ir vyrai verbuojami sunkiems darbams, o kad nepabėgtų, iš jų atimami asmens dokumentai. Taip pat jie priverčiami daryti nusikaltimus, teikti seksualines paslaugas, parduodami į armiją arba teroristines grupuotes.

„Nustatyta, kad į prekybos žmonėmis pinkles per 2016 m. pasaulyje yra papuolę ir nukentėję 45,8 mln., Lietuvoje – 11 tūkst. 800 žmonių. Tikrąjį skaičių nustatyti sunku, nes daugelis nutyli, nesikreipia pagalbos ir neinformuoja teisėsaugos pareigūnų. Vis tik tai baisūs skaičiai, – kostatavo faktą A. Mockevičiūtė. – 2016 m. mūsų šalyje buvo dirbta su 273 nukentėjusiais, baisiausia, kad net 38 proc. iš jų yra nepilnamečiai. Marijampolės apskrityje šie skaičiai palyginus su Lietuvos statistika nėra dideli, tačiau verčiantys susimąstyti.“

Kas šia linkme yra daroma rajone? Praėjusiais metais buvo pravesti mokymai 54 specialistams. Šiemet planuojama lankytis rajono mokyklose, Šakių vaikų globos namuose ir kalbėtis su jaunimu apie galimas prekybos žmonėmis grėsmes. Taip pat numatyti pokalbiai darbo biržoje, rajono seniūnijose, susitikimai su bendruomenėmis, akcentuojant emigracijos rizikas, ieškantiems darbo užsienyje. Bus organizuoti teminiai renginiai, vaikų ir jaunimo stovyklos.

Bendruomenės pareigūnė apgailestavo, kad neranda kontakto su rajono dvasininkija, kad kviečiami į susitikimus dvasininkai neatvyksta. Pasak jos, matyt, mūsų rajone negalėsime suburti Šv. Mortos grupės, nes tam bažnyčios atstovai nerodo jokios iniciatyvos.  

Kompetentinga prekybos žmonėmis žinovė K. Mišinienė supažindino klausytojus su galimomis grėsmėmis, kokių atsargumo priemonių būtina imtis, norint netapti prekybos žmonėmis auka. Ji svarstė, kaip įtraukti kuo daugiau specialistų į kovą su išnaudojimu, kaip užkirsti kelią jaunimo, šalia savęs matančio girtuoklystes ir smurtą, nusikaltimams, kad nepatektų į kalėjimus, kad būtų paneigtas tarp jų sklandantis mitas, jog tikras vyras turi būti zonoje sėdėjęs. Pasak centro vadovės, kad šiandien tarp 14-mečių jau turime susiformavusių nusikaltėlių, suaugusiųjų kaltė, nes jie laiku nesužiūrėjo, nesidomėjo, neapgynė.

K. Mišinienė pabrėžė, kad labai svarbu įsitikinti, ar viliojantys pasiūlymai jauniems žmonėms studijuoti užsienyje ar vykti uždarbiauti į svetimas šalis neslepia savyje apgaulės, ne vieną tautietį nuvedusios į vergiją.

A. Mockevičiūtė pakvietė susirinkusius diskusijai, ką turėtume daryti, kaip kiekvienas galėtų prisidėti prie kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu. Kol vieni dar svarstė, ką daryti, VšĮ „Gelbėkit vaikus“ Šakių vaikų dienos centro vadovė Jūratė Arštikaitienė informavo, jog ši nevyriausybinė organizacija prevencinį darbą prieš prekybą žmonėmis vykdo jau kelerius metus. Ji pati su keletu savanorių organizavo susitikimus su vaikais mokyklose, rodė specialiai tam tikslui sukurtus filmukus. Pasak J. Arštikaitienės, yra sukurtos programos, tik reikia imti ir dirbti.

Ji pasidalijo savo praktika, kad vaikai ir paaugliai geriausiai išgirsta tai, ką jiems sako jų bendraamžiai, tad reikėtų tuo pasinaudoti. K. Mišinienės manymu, tai būtų pats geriausias variantas. Bendru sutarimu nuspręsta, kad jau pats laikas apie prekybą žmonėmis pradėti kalbėtis su vaikais rajono darželiuose, mokyklose, globos namuose.  

Susidūrę su prekybos žmonėmis atvejais ar įtarę, kad kyla grėsmė, raginami kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112. Visą parą veikia Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro SOS numeris +370 679 61 617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos bei pabėgusius nepilnamečius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.