Prekybos žmonėmis problema yra greta mūsų

prekybos formos
Spalio 18-ąją Europoje buvo minima Kovos su prekyba žmonėmis diena. Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė atkreipia dėmesį, kad nors statistiškai mūsų rajone ši nusikalstama veika neatrodo grėsmingai, tačiau bėda tikrai šalia ir tarp mūsų.
 
„Dar daugelis mūsų galvoja, jog prekyba žmonėmis – tai moterų ar merginų įtraukimas į prostituciją, kad į šį tinklą papuola tik asocialūs ar sunkiai besiverčiantys žmonės. Bet tai tik dalis tiesos. Prekybos žmonėmis formų yra tikrai ne viena ir nuolat atsiranda naujų, į šį tinklą gali papulti kiekvienas iš mūsų: ir nepilnametis, ir vyresnio amžiaus ar negalią turintis asmuo“, – sako pareigūnė ir dalijasi informacija, kad moterys dažniausiai verbuojamos ir išnaudojamos prostitucijai, priverstinėms vedyboms, vergijai, priverstiniam gimdymui ar narkotikų pervežimui. Vaikinai ir vyrai dažniausiai įtraukiami į nusikalstamą veiklą, priverstinį darbą, taip pat išnaudojami seksualinių paslaugų teikimui, narkotikų pervežimui ar pardavimui į teroristų (smogikų) grupuotes.

Minint šią dieną A. Mockevičiūtė kartu su VĮ „Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro“ Marijampolės regiono atstove Dana Grimalauskiene lankėsi Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriuje, kur šia tema bendravo su moksleiviais, pasakojo apie prekybos žmonėmis formas, verbavimo būdus, organizacijas, teikiančias aukoms pagalbą. Taip pat su jaunaisiais policijos rėmėjais pareigūnė Šakių mieste gatvėse sutiktus praeivius klausinėjo, ar jie žino apie prekybą žmonėmis, jų formas, kaip nepatekti į šį nusikalstamą tinklą. Deja, įsitikinome, kad ir jaunimas, ir vyresni žmonės dar gana mažai žino apie šią nusikalstamą veiklą.

Policija įspėja, kad ieškodami darbo žmonės nesusigundytų kartais iš šono žiūrint puikai atrodančiais darbo skelbimais, kuriuose nereikalaujama nei išsilavinimo, nei užsienio kalbos mokėjimo, nei sveikatos pažymos ar kitų specifinių dalykų, kurių dažniausiai reikalauja darbdaviai. „Žiūrėkite į viską kritiškai. Reikalaukite darbo sutarčių. Ieškokite informacijos apie būsimą darbdavį internete. Jei vyksite į užsienį, būtinai užsirašykite toje šalyje veikiančios Lietuvos ambasados kontaktinius duomenis, jei žinote, informuokite artimuosius, kur tiksliai vyksite, prieš išvykdami susitarkite su šeimos nariais kažkokį visai nekaltą ir įtarimą nesukeliantį „kodinį“ klausimą ar sakinį, kurį pasakius šeimos nariai suprastų, kad papuolėte į bėdą“, – pataria policijos pareigūnė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.