Už karo prievolininko pareigų nevykdymą – bausmė

Pernai Marijampolės apylinkės teisme buvo išnagrinėtos keturios baudžiamosios bylos ir priimti baudžiamieji įsakymai, kuriuose paskirtos bausmės už baudžiamąjį nusižengimą – šaukimo į privalomąją karo tarnybą vengimą.
 
Marijampolės apylinkės teismo tvirtinimu, per pirmąjį šių metų ketvirtį išnagrinėta viena tokios kategorijos baudžiamoji byla, kurioje už šaukimo į privalomąją karo tarnybą vengimą nuteistas 23-ejų metų Šakių rajono gyventojas I. B. Jis pripažintas kaltu padaręs baudžiamąjį nusižengimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 314 straipsnio 2 dalyje ir nuteistas 36 MGL (1800 eurų) dydžio bauda.

Kaltinamasis I. B. pripažino ir paaiškino, kad į elektroninio pašto dėžutę gavo laišką, kad turi atvykti į karo tarnybą, tačiau laišką ignoravo ir į tarnybą nevyko. Tuo metu, kai gavo šį laišką, jis gyveno Lietuvoje. Po keleto mėnesių jis gavo laišką, kad yra nubaustas už neatvykimą į karo tarnybą ir kad jam paskirta 15 eurų bauda, baudą jis sumokėjo. Po to jis gavo dar vieną laišką, tačiau į kvietimą nereagavo ir nurodytu laiku nenuvyko. Teigė, kad gavus tiek antrą, tiek trečią pranešimus jis dirbo užsienyje ir neturėjo galimybės atvykti. I. B. mano, kad atlikti tarnybos nevengė, tiesiog jam buvo reikalingi pinigai pragyvenimui. Kodėl apie tai, kad yra užsienyje ir atvykti negali, neinformavo karo tarnybos, paaiškinti negalėjo, tokia mintis jam nebuvo kilusi. Galvojo, kad susimokės paskirtas baudas ir atlikti tarnybos jam nereikės.

Teismas, išanalizavęs įrodymų visumą, padarė išvadą, kad kaltinamojo I. B. veika pagrįstai ir teisingai kvalifikuota, kadangi jis, būdamas karo prievolininku, turėdamas pareigą kaltinime nurodytu laiku atvykti į regioninį karo prievolės ir komplektavimo skyrių ir pateikti reikalingus dokumentus bei duomenis, be pateisinamų priežasčių nustatytu laiku neatvyko ir tokiu būdu sistemingai, piktybiškai nevykdė karo prievolininko pareigų ir taip vengė šaukimo į privalomąją karo tarnybą.

Kaltinamasis, nesutikdamas su bausmės paskyrimu teismo baudžiamuoju įsakymu, per 14 d. nuo dokumento gavimo dienos turėjo teisę paduoti prašymą reikalaudamas surengti bylos nagrinėjimą teisme. Tokio kaltinamojo prašymo teismas negavo, šis baudžiamasis įsakymas jau įsiteisėjo, įsiteisėjęs teismo baudžiamasis įsakymas yra neskundžiamas.

Marijampolės apylinkės teismo Šakių rūmų teisėjas Arturas Rauktys paaiškino, kad asmenims, nevykdantiems karo prievolininko pareigų, yra taikoma administracinė atsakomybė, numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 560 straipsnyje.

„Šio straipsnio 1 dalyje numatyta, kad Lietuvos Respublikos karo prievolės įstatyme nustatytų karo prievolininkų pareigų, išskyrus šio kodekso 558 straipsnyje numatytus atvejus, nevykdymas, paskirtų atlikti alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą karo prievolininkų pareigų nevykdymas užtraukia baudą nuo 60 iki 90 eurų. Už pakartotinį tokių pareigų neatlikimą gali būti skiriama bauda nuo 90 iki 210 eurų. Asmuo, kuris keletą kartų baustas administracine tvarka, gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 314 straipsnį. Pagal šio straipsnio 1 dalį baudžiamoji atsakomybė kyla karo prievolininkui, vengusiam šaukimo į privalomąją karo tarnybą sutrikdant savo sveikatą, simuliuojant ligą ar sveikatos sutrikimą, suklastojant dokumentus ar kitokia apgaule. Pagal to paties straipsnio 2 dalį, baudžiamoji atsakomybė kyla karo prievolininkui, kuris vengė šaukimo į privalomąją karo tarnybą, jeigu nebuvo požymių, nurodytų šio straipsnio 1 dalyje, toks asmuo baudžiamas bauda arba areštu. Teismas, skirdamas bausmę asmenims, nevykdantiems nustatytų karo prievolininko pareigų, atsižvelgia, ar tai buvo pirmas tokio pobūdžio atvejis, į bendruosius bausmės skyrimo pagrindus, numatytus Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 54 straipsnyje“, – rašoma teismo pranešime spaudai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.