Prasideda dviračių vagysčių sezonas

dviratisGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Prasidėjus dviračių sezonui, draudikai ragina pasirūpinti šių transporto priemonių apsauga. Tuo tarpu Šakių rajono policijos komisariato pareigūnai patikino, kad dviračių vagystės rajone nėra dažnos.  
 
Nuotr. Pasak pareigūnų, rajone dviračių vagystės nėra dažnas reiškinys.
 
Vagių nedomina
 
Skelbiama, jog dviračių vagysčių sezonas prasideda būtent gegužės mėnesį, šiuo metu tokių vagysčių skaičius išauga keletą kartų. Šakių rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkė Ingrida Pranskaitienė kalbėjo, kad pirmąjį šių metų ketvirtį dviračių vagysčių rajone neužfiksuota. „Praėjusiais metais pavogtų dviračių buvo vienetai. Tai nėra masinis dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį. Yra buvę tų vagysčių, bet nedažnas įvykis“, - tikino I. Pranskaitienė.

Remiantis Informatikos ir ryšių departamento prie LR vidaus reikalų ministerijos duomenimis, pernai Lietuvoje buvo registruota beveik 1,5 tūkst. dviračių vagysčių. Daugiausiai vagysčių registruojama gegužės - rugpjūčio mėnesiais. Pernai per šiuos keturis mėnesius įvyko beveik 60 proc. visų metų vagysčių.

Taikosi į brangesnius

Europos bendrovės „ERGO Insurance” Lietuvoje Turto draudimo departamento direktorius Tomas Nenartavičius pasakojo, jog ilgapirščiai taikosi į vis brangesnius dviračius. „Pernai vidutiniškai dėl dviračio vagystės gyventojai patirdavo beveik 1,5 tūkst. litų žalą – ketvirtadaliu didesnę nei užpernai. O brangiausio pavogto dviračio vertė siekė 5 tūkst. litų“, – teigė T. Nenartavičius. Pasak rajono komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkės I. Pranskaitienės, rajone pavogtų dviračių vertė labai įvairi. „Toks vienas iš brangesnių pavogtų dviračių buvo įvertintas apie 1 tūkst. litų“, - aiškino pareigūnė.  

Galima pasižymėti

Paprastai dviračių pasigendama grįžus iš parduotuvių, palikus juos laiptinėje, kieme ar sandėliuke. Užraktai vagišius retai kada atbaido, jiems įveikti juos dažniausiai nėra sudėtinga. Siekiant apsaugoti dviratį nuo vagystės, draudimo specialistai pataria pasirūpinti tinkamu dviračio užraktu. Dviračio rėmą prie nejudančio objekto patartina prirakinti naudojant tvirtą užraktą, pagamintą iš sustiprinto metalo kilpos arba U raidės formos metalinio strypo. Siekiant užtikrinti maksimalų saugumą, patartina naudoti kelis skirtingo tipo užraktus vienu metu, taip dar labiau apsunkinant vagių darbą.

Taip pat labai svarbu dviratį pažymėti policijoje. Tokia prevencinė apsauga, kai ant daiktų specialiu aparatu išgraviruojamas numeris, jau ketvirtus metus teikiama ir Šakių rajono policijos komisariate. Kodų žymėjimų programa policijoje koduojami ne tik dviračiai, bet ir kiti daiktai, pavyzdžiui, vejapjovės, kompiuteriai. Masiniai daiktų žymėjimai atliekami bendruomenių organizuojamose akcijose. Paskutinė tokia akcija įvyko Slavikuose. Profilaktiškai sužymėti daiktus galima atsinešti į policijos komisariatą. „Dažniausiai žmonės žymi dviračius, nes didžiausia tikimybė juos prarasti“, - teigė komisariato Prevencijos poskyrio viršininkas Vidmantas Skeirys.

Pareigūnai išgraviruoja dviračio rėmą arba pažymi jį specialiu žymekliu, bei užregistruoja jį savo duomenų sistemoje, tad įvykus vagystei būna kur kas paprasčiau identifikuoti dviračio šeimininką bei grąžinti jam surastą turtą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px