Jaunimas susirūpino pareigūnų parodyta nepagarba tautos šaukliui

policija vincasGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Drebančia ranka jaunuolio nufilmuotas ir socialiniame tinklapyje „Facebook“ paviešintas 23 sekundžių video vaizdelis, pavadinimu „Pareigūnai negerbia Vinco“, įamžino policijos pareigūnų pasivažinėjimą aikštėje aplink Vinco Kudirkos paminklą. Antradienį aikštėje vakarojęs Kudirkos Naumiesčio jaunimo būrelis dėl pareigūnų veiksmų aikčiojo iš nuostabos. Policija to nesureikšmina ir tvirtina, jog taip buvo reaguojama į galimą tvarkos pažeidimą, o jaunuolių siekiuose tokiu būdu sugėdinti pareigūnus įžvelgia pasipriešinimą mieste daromai tvarkai.
 
Nuotr. Jaunuolių filmuotoje medžiagoje įamžintas Marijampolės policijos pareigūnų pasivažinėjimas aikštėje aplink V. Kudirkos paminklą, nors KET draudžiama važiuoti veja, šaligatviu, pėsčiųjų taku arba užvažiuoti ant jų.
 
Pasibaisėjo jaunimas
 
XX amžiaus pirmojoje pusėje skulptoriaus Vinco Grybo pastatytas paminklas, skirtas tautos šauklio, Lietuvos himno autoriaus Vinco Kudirkos atminimui, jau ne vieną dešimtmetį puošia Kudirkos Naumiesčio centrinę aikštę, kurioje dažnai gražius vakarus leidžia vietos jaunimėlis. Antradienio pavakare jų pasišnekučiavimą nutraukė mieste apsilankiusių Marijampolės policijos pareigūnų akibrokštas. Jaunuoliai buvo priblokšti, kai savo akimis išvydo aplink V. Kudirkos paminklą ratais besisukantį policijos tarnybinį automobilį. Šiuolaikiniame technologijų pasaulyje policininkų pasivažinėjimas nedrąsiai buvo įamžintas vieno iš jaunuolių mobiliojo telefono kamera. Vos pusę minutės trunkantį vaizdelį, pavadinimu „Pareigūnai negerbia Vinco“, sumanūs vyrukai patalpino socialiniame tinklalapyje „Facebook“.

Prašymai, atkreipti dėmesį į policijos pareigūnų elgesį, netrukus pasiekė ir „Draugo“ redakciją. Ponia G. R. savo trumpo turinio laiške dėstė: „Pareigūnai antradienį važinėjosi po miestelio parką, aplink V. Kudirkos paminklą, keldami siaubą bei pasipiktinimą miestelio žmonėms“. Kad miestelėnai pasibaisėję ir pasipiktinę pareigūnų elgesiu, patvirtino ir vietos gyventojas, buvęs rajono tarybos narys Mindaugas Valaitis. Pasak jo, pastaruoju metu suaktyvėję policijos reidai įbaugino vietos jaunimą. „Dabar kone kasdien mieste važinėja po tris ekipažus. Iš vienos pusės - džiugu, iš kitos - liūdna. Jaunimas įbaugintas. Juos stabdo, krato. Ar būtina važinėti aplink paminklą?,- pasipiktinimą reiškė M. Valaitis.  

Ragina nesureikšminti

Apie policijos pareigūnų, anot jaunuolių, nepagarbų pasivažinėjimą aikštėje netrukus buvo informuotas ir vietos seniūnas Vincas Alfredas Puida. „Pas mane į namus atėjo pasipiktinęs jaunimas ir papasakojo. Nepavyko išsiaiškinti tiesos, kadangi su policija paskutiniu metu man sunkiai sekasi bendrauti. Nežinau, kiek pagrįstas skundas, bet gal be reikalo tas pasipiktinimas? Netikiu, kad jie ten specialiai važiavo“, - kalbėjo seniūnas, į užantį nededantis pasiskundusių jaunuolių, kurie žinomi kaip mėgstantys išgėrinėti ir parūkyti to, ko nereikia.

Tačiau, pasak seniūno, paprastai centrinėje miesto aikštėje niekas nevažinėja. „Jokiu būdu joje nevažinėjama. Buvo atvejis, kai vokietis su arkliu atjojo ir iš nežinojimo jį prisirišo prie V. Kudirkos paminklo. Šiaip tai niekas aikštėje nevažinėja. Tai yra šventa vieta“, - tikino V. A Puida.  
 
Įžvelgia pasipriešinimą daromai tvarkai

Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Skirmantas Andriušis tikino puikiai žinąs apie Marijampolės policijos pareigūnų pasivažinėjimą garsiojoje aikštėje. Komentuodamas internete išplatintą gėdingą vaizdo įrašą, S. Andriušis tvirtino: „Pareigūnai reagavo į galimą pažeidimą“.

Kyla klausimas, ar Kelių eismo taisyklėse numatyta sąlyga, kad draudžiama važiuoti veja, šaligatviu, pėsčiųjų taku arba užvažiuoti ant jų, išskyrus tuos atvejus, kai užvažiuoti ant šaligatvio krašto leidžia stovėjimo būdą nurodantys kelio ženklai, galioja visiems, tik ne pareigūnams? Ar  pareigūnai negalėjo tiesiog, pataupydami benziną, tvarkingai sustoti prie aikštės, ir pėsčiomis nueiti iki įtarimą kėlusio jaunimo. „Nežinau. Šita situacija buvo tokia, kad jie tarnybiniu automobiliu privažiavo prie jaunimo, - tikino viršininkas. – Pareigūnams kilo įtarimas, kad girtaujama viešoje vietoje. Jaunimas neišsiskirstė, kadangi pareigūnai pastebėjo, kad jie gėrė girą“.

S. Andriušis nemano, kad jaunimas, paviešindamas vaizdelį, kuriame iš pačių lūpų aidi riebūs keiksmažodžiai, pasielgė pilietiškai. „Bet jaunuolių tie komentarai, tas poelgis - įrašą įdėti į internetą – man kelia šypseną. Šventoje vietoje keiktis. Tai čia ne pilietiškų piliečių nufilmuota“,- komentavo S. Andriušis. Pasak jo, dabar sprendžiama, kaip šiuos jaunuolius patraukti atsakomybėn už vaizdelio išplatinimą internete, komentarus ir išsakytus keiksmažodžius. „Normalūs žmonės informuoja, kad Kudirkos Naumiestyje nėra tvarkos. Mes matome tiktai pasipriešinimą čia įvedamai darnai ir tvarkai“, - sakė S. Andriušis, pridurdamas, jog Kudirkos Naumiesčiui padidintu dėmesiu nesidžiaugia linkę tvarką pažeidinėti asmenys.

Tuo tarpu seniūnas V. A. Puida džiaugiasi mieste gerėjančia viešąja tvarka. „Matau, reikalai gerėja. Vieną dieną buvo trys ar keturi ekipažai. Policija važinėja, dirba. Reikalai dabar geri“, - pasidžiaugė seniūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.