Nesąžininga konkurencija – grėsmė „Šakių autobusų parkui“?

povilaitis tomasSima KAZARIAN
 
Tarp didžiausių grėsmių UAB „Šakių autobusų parkas“ direktorius Tomas Povilaitis įvardijo ne kuro kainas, kurios praeitais metais buvo stabilios, tačiau gyventojų mažėjimą ir konkurenciją su kitais vežėjais.
 
Nuotr. Anot T. Povilaičio, kontroliuojančios institucijos akivaizdžiai diskriminuoja smulkius vežėjus, tačiau tai įrodyti yra sunku, padėti tai padaryti galėtų nebent specialūs pokalbių įrašai.
 
„Konkurencija didžiulė yra su visais vežėjais, o ypač dideliais, pavyzdžiui, Kauno. Jaučiame didžiulį spaudimą ne tik iš jų, bet ir iš valstybinių, mus kontroliuojančių institucijų. Buvo vežėjų suvažiavimas ir susidarė toks vaizdas, kad jie yra terorizuojami kontroliuojančių institucijų. Tai labai sudėtinga situacija ir neaišku, kaip galima ją išspręsti“,- kalbėjo T. Povilaitis. Pasak mero Juozo Bertašiaus, toks spaudimas palaikomas dėl to, kad „Šakių autobusų parkas“ neparsiduoda Kaunui. „Visi parsidavę: Vilkaviškis sutvarkytas, aplinkui visi sutvarkyti, o mes ne“,- kalbėjo J. Bertašius.
Pasak T. Povilaičio, šitas spaudimas nėra lengvai apčiuopiamas. „Aišku, bandysiu kalbėti su mūsų Seimo nariu, galbūt jis ką nors galės patarti, padėti. Nes, pavyzdžiui, jei yra mūsų autobuso stiklas įskilęs, tai surašo aktą, baudžia vairuotoją, baudžia įmonės vadovą. Jei parodai, kad kolegų stiklas sutrūkęs – reakcijos jokios, niekas nekreipia į tai dėmesio, nes tai yra didelio parko autobusas. Tarkime, švieslentės yra visiškai nereglamentuotos ir tai yra nusižengimas. Tačiau didiesiems vežėjams nėra surašyta nei vieno akto už švieslenčių naudojimą.
 
Maršrutą sunaikino geltonasis autobusiukas?

Gyventojai dažnai prašo, kad autobusai važiuotų dažniau, užsuktų į vietas, kurias jie aplenkia. Daug kas norėtų pašešupių maršruto atnaujinimo. „Jei ten važiuotų keleiviai arba mums kas nors kompensuotų nuostolius, mes ten ir važiuotume. Tačiau nuostoliai dideli, o keleivių mažai. Mes ir taip daug maršrutų išlaikėme, nenutraukėme prieš krizę ir dabar“,- teigė T. Povilaitis.

Būna, kad sutampa maršrutai ir su tais, kuriais važiuoja geltonieji autobusiukai. „Kai Kudirkos Naumiestis gavo geltonąjį autobusą pradėjo važiuoti į Keturkaimį ir mūsų maršrutas tapo nebereikalingas. Kadangi geltonas autobusas negali vežti keleivių, tai keleiviai lieka be autobusų, o mokinius veža geltonasis autobusas. Šioje vietoje praktiškiau būtų padaryti atvirkščiai, tačiau taip neįvyko. Taigi ten liko mokyklinis autobusas, o žmonėms nėra su kuo važiuoti“,- aiškino T. Povilaitis.

Savivaldybė buvo nusiuntusi užklausimą dėl mokyklinių autobusų panaudojimo visuomenės reikmėms, tačiau buvo duotas atsakymas, kad niekada tokio leidimo duota nebus. Yra patvirtinti tarifai ir, jei geltonasis autobusiukas vežios žmonės, jis versis komercine veikla ir tuomet privalo turėti visas reikalingas licencijas.
 
Du autobusai atšventė trisdešimtmetį

Bendrovė kol kas išsilaiko be savivaldybės paramos (savivaldybė kompensuoja nuostolius, kuriuos autobusų parkas patiria važinėdamas jos patvirtintais maršrutais). Autobusų parkas savomis lėšomis nuosekliai atnaujina parko transportą ir baigia atsikratyti visų senų transporto priemonių. „Mano tikslas yra toks, kad nusidėvėjusias transporto priemones aš dar galėčiau parduoti, tačiau kol kas aš jas tik nurašinėju į metalo laužą. Situacija tokia, kad dar stovi mašina nenusidėvėjusi, aš su ja jau negaliu važiuoti. Būtų gerai, jei nusidėvėjusią techniką galėtum parduoti ir tuos pinigus investuoti į naujesnės technikos pirkimą“,- teigė T. Povilaitis. „Šakių autobusų parke“ yra du autobusai, kuriems jau 30 metų. „Jie dar važiuojantys. Iš vienos pusės tai parodo technikos galimybes, bet iš kitos pusės tai garbės autobusų parkui nedaro“,- nusišypsojo T. Povilaitis. Siekiama, kad parko autobusai visada būtų švarūs, kadangi šiais laikais švara yra vizitinė kortelė.

UAB „Šakių autobusų parkas“ vykdo užsakomąsias keliones į užsienį, tačiau, anot bendrovės vadovo, tokioms kelionėms galimybės ribotos. „Mes tikrai nevešime keleivių į Vokietiją, nes reikia patikimų autobusų, dvigubai galingesnių variklių“,- teigė. T. Povilaitis.

Nauji darbuotojai ilgai neišbūna

„Šakių autobusų parke“ dirba apie 70 darbuotojų. Anot parko vadovo, kartais kyla problemų, kai žemos kvalifikacijos darbuotojai dirba su materialinėmis vertybėmis. Nemaža ir darbuotojų kaita: T. Povilaitis pastebi, kad ilgiausiai čia dirba senbuviai, o naujai atėję gan dažnai keičiasi. „Reikia važiuoti į mokymus, o jie nelabai nori. Taip pat atėję nauji vairuotojai bent pirmus tris mėnesius, kol įgauna įgūdžių ir parodo, kaip jie dirba, gauna minimumą. Paskui autobusų vairuotojai uždirba įvairiai – priklausomai nuo to, kur važiuoja, gauna apie 2 tūkst. litų ar šiek tiek daugiau“,- kalbėjo T. Povilaitis. Jis teigė, jog dėl krizės sumažinti atlyginimai pernai metais buvo atstatyti. Lyginant su kitais mažaisiais Lietuvos autobusų parkais, Šakių autobusų parke darbo užmokestis šiek tiek viršija vidutinį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.