Žemdirbių laukia didesnės išmokos, griežtesnė kontrolė ir kiti netikėtumai

janulaitisVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas, prasidėjęs balandžio 14 –ąją,  šiemet tęsėsi iki birželio 15 dienos. Pavėlavusieji paraiškas galėjo pateikti iki liepos 10 dienos, tačiau jiems, kaip jau įprasta, nuo bendros paramos sumos bus taikoma 1 proc. nuoskaita už kiekvieną pavėluotą dieną.
 
Nuotr. Kidulių seniūnijos specialistas žemės ūkiui E.Janulaitis džiaugiasi, kad ūkininkai kasmet tampa vis drausmingesni ir stengiasi laiku deklaruoti pasėlius.
 
Nepaisant numatytų sankcijų, pavėlavusiųjų laiku deklaruoti pasėlius buvo ir šiemet. „Jau praėjus terminui, šiemet deklaruoti pasėlius atėjo septyni ūkininkai. Paskutinis ūkininkas dėl pasėlių deklaravimo kreipėsi liepos 9 dieną, tad jam išmoka bus sumažinta net 16 procentų“,- sakė Kidulių seniūnijos specialistas žemės ūkiui Edmundas Janulaitis. Per nustatytą terminą deklaracijas užpildė 259 Kidulių seniūnijos ūkininkai, o iš viso pateikta 266 deklaracijos ( 2013 metais – 285).  Kaip pastebėjo seniūnijos specialistas, prieš dešimtmetį, 2004 metais, jam teko priimti net 604 deklaracijas, kurias reikėjo pildyti ranka popieriaus lapuose. „Tuo metu buvo labai daug žmonių, turinčių po 2-3 hektarus žemės. Dabar tokių liko tik vienas kitas, nes ūkiai sustambėjo. Kasmet pateikiama maždaug po dvidešimt deklaracijų mažiau. Mūsų seniūnijoje pats didžiausias deklaruotas žemės ūkio naudmenų plotas - 320 ha“, - sakė E.Janulaitis. Kasmet ūkininkai pasėlių deklaracijas pildo panašiu laiku,- į seniūniją kreipiasi gegužės - birželio mėnesiais. Vėliausiai atėjusiems, tekdavo pastovėti ir eilėse, todėl dabar žmonės, brangindami savo laiką, stengiasi visų darbų nepasilikti paskutinei dienai. „Paprastai tas, kuriam teko palaukti eilėje, kitais metais jau būna pirmas. Kasmet ūkininkai darosi vis pareigingesni, deklaravimo laiką susideriname telefonu. Darbas vyksta sparčiai, kadangi visi duomenys dabar yra suvesti kompiuteryje,-  pasėlių deklaravimas užtrunka 10- 15 minučių“,-  pasakojo E.Janulaitis.
 
Už pirmuosius 30 ha - didesnė išmoka

Šiemet viena iš pagrindinių naujovių yra tai, jog bus teikiama perskirstymo išmoka už pirmuosius hektarus. Smulkiesiems ūkininkams, deklaruojantiems iki 30 ha, žadama mokėti pagrindinę išmoką – 392 Lt už ha ir perskirstymo išmoką – 101 Lt už ha už pirmuosius 30 hektarų. Taigi, kuo mažesnis ūkis, tuo didesnė vidutinė išmoka teks vienam hektarui. Deklaruojantieji daugiau nei 30 ha gaus tik pagrindinę išmoką. Nuogąstaujama, kad ūkininkai, siekdami gauti ir perskirstymo išmokas, neskaidytų savo valdų. Pasak E.Janulaičio, paprastai žmonės stengiasi laikytis nustatytos tvarkos, tačiau pasitaiko ir bandančiųjų „reikalavimus“ apeiti. „ Ministerija tikrins, kad ūkininkai negudrautų ir savo turimus, sakykime,  70 ha nepadalintų į dvi dalis, sakykime, 28 ir 42 hektarus. Vienas toks atvejis pasitaikė ir pas mus,- tėvas dalį žemės užrašė sūnui. Aš ūkininkui išaiškinau, kokia nustatyta tvarka ir kokia atsakomybė. Žmogus sakė visus įstatymus žinantis, nes jo duktė dirbanti juriste Žemės ūkio  ministerijoje“,- pasakojo E.Janulaitis.

Numatyta, jog administruojančios institucijos vykdys valdų skaidymo kontrolę, o išmoka už pirmuosius hektarus bus skiriama tik tiems pareiškėjams, kurie pateiks dokumentus, įrodančius, kad patys dirba žemę.
 
Įsigalioja nauja sugriežtinta tvarka

Šiemet iš dalies pakeisti žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimai. Viena iš naujovių – ūkininkai, deklaruojantys šienaujamas ganyklas, dabar šieno, šienainio bei siloso rulonų nebegalės palikti laukuose per žiemą. Jie turės būti išvežti iš lauko iki spalio 1 dienos. Nesilaikantys šio reikalavimo ūkininkai rizikuos netekti tiesioginių išmokų. Deklaruojantieji pasėlius ir prašantieji tiesioginių išmokų už mėsinius galvijus bei mėsines avis, privalo juos išlaikyti ne mažiau kaip 60 kalendorinių dienų per metus. Ūkininkai taip pat turi nepamiršti iki gruodžio 31 dienos atnaujinti  žemės ūkio valdos registracijos duomenis Žemės ūkio ir kaimo verslo registre net ir tuo atveju, jeigu ūkyje niekas nesikeitė. Šiemet  įsigaliojo nauja prievolė ūkininkams, naudojantiems savo pasėliams pesticidus bei kitus chemikalus. Prieš purkšdami laukus, jie privalės pranešti seniūnijai, kada, kokiais chemikalais ir kuriuose laukuose tai atliks. Tokiu būdu siekiama apsaugoti bitininkus nuo galimų nuostolių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.