Gyvybingumo taisyklės - griežtesnės

Žemdirbiai pagaliau sulaukė pirmųjų konkrečių  žinių apie naujojo paramos etapo paramos teikimo tvarką ir taisykles. Liepos 28 dieną Žemės ūkio ministerija patvirtino ūkio subjektų, siekiančių pasinaudoti parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos priemones, ekonominio gyvybingumo nustatymo taisykles.
 
Kol kas žemdirbiai pasigenda konkrečių 2014-2020 metų paramos priemonių įgyvendinimo tvarkos ir taisyklių. Patvirtintos ir paskelbtos ekonominio gyvybingumo taisyklės numato tam tikrus reikalavimus, kuriuos turi atitikti visi ūkio subjektai, pretenduojantys į vienokias ar kitokias ES priemones ir norintys pasinaudoti parama.

Lyginant su ankstesniu 2007 -2013 metų paramos laikotarpiu, paramos gavėjams numatyti griežtesni reikalavimai. Kaip pastebėjo Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių rajono biuro vadovė, ekonomistė Aušrelė Pukinskienė, siekiant mažinti ūkių rizikingumą, pagrindiniai rodikliai numatyti šiek tiek griežtesni, pvz., skolos rodiklis sumažintas iki 0.6 ( anksčiau buvo 0.7), grynasis pelningumas dabar turi būti 2 proc. (anksčiau pakako 1 proc.). „Akivaizdu, kad ūkių šeimininkams reikės labiau skaičiuoti ir pamatuoti savo galimybes. Ne paslaptis, kad dėl nepamatuotų investicijų kai kurie ūkiai, net ir mūsų rajone, buvo priversti užbaigti savo veiklą. Ir šiuo metu ūkininkų pečius slegia didžiulė paskolų našta. Taigi, šis vienas svarbiausių dokumentų, analizuojantis ūkių ekonominio gyvybingumo rodiklius, leis žemdirbiams geriau įvertinti savo galimybes ir apsispręsti, ar tikrai jie pajėgūs pretenduoti į paramos priemones“,- sakė ekonomistė A.Pukinskienė.

Artimiausiu metu tikimasi sulaukti daugiau konkretesnė informacijos apie 2014- 2020 metų programos priemones ir jų įgyvendinimo tvarką.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.