Privačių namų gyventojams – dar vienas konteineris

peleckisPlanuojama, kad nuo ateinančių metų privačių namų teritorijose atsiras dar vienas konteineris, kuris skatins vartotojus atidžiau rūšiuoti atliekas. Šalia dabar jau vartotojams gerai žinomo mėlynojo atliekų konteinerio, planuojama, atsiras ir geltonas atliekų konteineris, į kurį bus galima mesti niekur nesuperkamą stiklo tarą.

Nuotr. „Ekonovus“ Šakių padalinio vadovas Egidijus Peleckis.

Taip gyventojai turėtų prisidėti prie dar geresnio antrinių atliekų rūšiavimo, o šių konteinerių atsiradimas privačiuose kiemuose tik skatins, kad į sąvartynus patektų kuo mažiau antrinių žaliavų, kurias dar galima būtų perdirbti ir vėl panaudoti. Planuojama, kad Šakių rajone stiklo konteinerių privačiame sektoriuje bus išdalinta tiek pat, kiek ir mėlynųjų konteinerių.

Tinkamas pirminis rūšiavimas (namuose, buityje) gali duoti apčiuopiamą išliekamąją naudą: sukaupiamos antrinės žaliavos, iš kurių galima pagaminti naujus produktus; tausojami gamtos ištekliai ir energija; sumažinamas atliekų patekimas į sąvartynus ir kenksmingumas aplinkai; sumažėja miškų kirtimas, vandens bei oro tarša; sumažinamos buitinių atliekų tvarkymo išlaidos.
 
Kaip sako įmonės „Ekonovus“ Šakių padalinio vadovas Egidijus Peleckis, stiklą yra labai svarbu atskirti nuo kitų atliekų dėl to, jog tai yra medžiaga, kuri sunkiausiai suyra. Stiklas papuolęs į bendrąsias atliekas užteršia sąvartyną, o stiklą labai gerai galima perdirbti, todėl siekiama, kad netolimoje ateityje šios rūšies atliekų į sąvartyną papultų kuo mažiau.

Kaip sako padalinio vadovas, nors stiklas nėra ta atliekų rūšis, kurios mes turėtume labai daug, tačiau tikėtina, kad geltonasis konteineris prisipildys per kokius tris, keturis mėnesius, o tai jau yra rimta priežastis, kodėl norima šias atliekas vėl panaudoti gamyboje.

Visgi gyventojų sąmoningumas yra pagrindinė priežastis, kuri lemia atliekų rūšiavimo niuansus, juk ir dabar mes matome, kaip neatsakingai elgiasi kai kurie vartotojai. Viena iš problemų, kurią įvardija „Ekonovus“ padalinio vadovas, yra ta, kad vis dar pasitaiko daug atvejų, kai į bendruosius konteinerius meta, pavyzdžiui, statybines atliekas, nors žmonės puikiai žino, kad atsikratyti tokioms atliekoms visur yra atskiros aikštelės. Pažeidėjus nustatyti tokiais atvejais praktiškai beveik neįmanoma, nes niekas negali įrodyti, kas netinkamai ir ne vietoje atsikratė šiukšlėmis. Taigi tokiais atvejais gelbsti tik pačių gyventojų sąmoningumas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.