Grūdų kainos vis dar liūdina

Grūdų supirkimo kainos, gadindamos grūdų augintojų nuotaikas, vis dar sminga žemyn.

Nelengva stebėti mažėjančias grūdų supirkimo kainas, kai ūkio sandėliuose guli, pavyzdžiui, 500 tonų kviečių. Pernai dar galima buvo už juos gauti apie 100 tūkst. eurų, o jei grūdus ūkininkas parduotų šią savaitę, gautų tik 65 tūkst. eurų.

Tikslių duomenų, kiek sandėliuose dar guli neparduoto derliaus, deja, niekas negali pateikti, o neoficialūs duomenys kelia nerimą. Manoma, kad grūdų augintojai dar nepardavė maždaug trečdalio praėjusių metų derliaus.
 
Žemės ūkio specialistai pataria ūkininkus apsiginkluoti kantrybe, palaukti iki kovo pradžios ir tada, įvertinus naujausias žinias, priimti sprendimą. Tačiau tikėtis, kad kainos išaugs daugiau nei 20 eurų už toną, neverta.

Ekspertai sako, kad lietuviai grūdų augintojai turi džiaugtis šio sezono rezultatais, nes Lietuva pardavė santykinai labai didelę dalį grūdų būtent tada, kai rinkoje buvo didžiausios jų supirkimo kainos.

Gera žinia laukia ketinančių daugiau auginti žirnių ir pupų. Ekspertai vienu balsu tvirtina, kad dėl žirnių paklausos Indijoje ir pupų paklausos Egipte parduotas ne tik praėjusių metų derlius, bet ir didelė šių metų derliaus dalis. Ir parduota sėkmingai – žirniai ir pupos šiuo metu yra bene pelningiausios kultūros.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.