Verslo dienoje apdovanojo konkurso „Sukurta Šakių krašte“ nugalėtoją

lauksva pixy
Nuotr. Konkurso „Sukurta Šakių krašte“ nugalėtoja tapo UAB „Lauksva“, įmonės pardavimų vadovei Loretai Valaitienei apdovanojimą įteikė rajono meras Juozas Bertašius (dešinėje) bei Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Benjaminas Žemaitis.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Jau aštunti metai rajone minima Verslo diena. Penktadienį Zyplių dvaro sodybos „Kuchmeisterių“ pastate vyko konferencija „Verslininkas ir darbuotojas – viena komanda“. Renginio kulminacija tapo konkurso „Sukurta Šakių krašte“ nugalėtojo paskelbimas.

„Skruzdėliukas“ – „Lauksvai“

Verslininkai profesinę dieną mini antrąjį lapkričio penktadienį, rajone minėjimą organizavo Šakių verslo klubas, Verslo informacijos centras bei Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai (PPA).

Šakių rajono savivaldybė kartu su Kauno PPA, siekdami skatinti lietuviškų, aukštos kokybės, inovatyvių, išsiskiriančių, galinčių konkuruoti Lietuvos bei užsienio rinkose produktų gamybą ir vartojimą bei verslo plėtrą Šakių rajone, spalio mėnesį paskelbė konkursą „Sukurta Šakių krašte“. Dėl nugalėtojo vardo kovojo penki nominantai – UAB „Arūmunalda“ bei įmonės gaminamas aviečių ir juodųjų serbentų vynas, UAB „Gulbelė“ konkurse dalyvavo pristatydama „Zanavykų ragaučių“, UAB „Lauksva“ pristatė savo retro fotelį „Pixy 1+M“, UAB „Lukšių tekstilė“, pristatė siuvimo ir dygsniavimo paslaugą, VšĮ „Vaikystės akademija“ pristatė mokyklėlę „Vaikystės pieva“.

Atėjus ilgai lauktai akimirkai Kauno PPA prezidentas Benjaminas Žemaitis bei rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius paskelbė, kad konkurso nugalėtoja tapo UAB „Lauksva“. Įmonės pardavimų direktorei Loretai Valaitienei buvo įteiktas skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio autorinis darbas – „Skruzdėlė“. Kodėl skruzdėlė? Kaip kalbėjo Verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė, skruzdėlė – ko gero, vienintelis gyvis, kuris paneša daugiau negu pats sveria. Turbūt niekas nenuginčys, kad verslininkas – žmogus, kuriam, kiek bekrausi, tiek paneš. Verslininkas, kaip ir skruzdė, atkakliai neša savo naštą tikslo link.

Kadangi nugalėtojas gali būti tik vienas, Kauno PPA įsteigė dar vieną apdovanojimą, kuris atiteko „Vaikystės akademijos“ įkūrėjai Kristinai Lebedžinskienei. Padėka skirta už sukurtą „Vaikystės pievą“, kuri Šakių krašto vaikams duoda du svarbiausius dalykus – šaknis ir sparnus. Šaknys padeda atlaikyti išbandymus ir išsaugo sąsajas su savuoju kraštu. Sparnai suteikia polėkio ir drąsos kurti geresnį pasaulį.

Komisija, sudaryta iš Kauno PPA, rajono savivaldybės administracijos ir Šakių verslo informacijos centro atstovų, labai ilgai diskutavo, kol nusprendė, kas iš dalyvaujančių konkurse yra verčiausias tapti nugalėtoju. Komisijos manymu, kitais metais skelbiant šį konkursą nominacijų turėtų būti mažiausiai dvi – kad būtų atskirtos paslaugų ir prekių sferos.

Šiandiena ir perspektyvos

Į konferenciją gausiai susirinkę rajono verslininkai pasisėmė žinių, kurios pravers sėkmingai plėtojant verslą. Tris valandas trukusio renginio metu buvo kalbėta apie neišnaudotas žmogiškųjų išteklių galimybes, mokymo ir kvalifikacijos kėlimo galimybes įmonių darbuotojams, apžvelgtos ir Darbo kodekso aktualijos bei darbdavio ir darbuotojo santykiai.

 Renginyje taip pat paliestos profesinio mokymo nūdienos bei ateities perspektyvos. Apie tai plačiau kalbėjęs Marijampolės profesinio rengimo centro (MPRC) direktorius Vidas Juozas Šalaševičius verslininkams pristatė profesinį mokymą Kudirkos Naumiesčio skyriuje.

Kudirkos Naumiesčio skyriuje šiuo metu mokosi apie 250 moksleivių. Į mūsų apskrities profesinio rengimo centrą bei Kudirkos Naumiesčio skyrių mokytis atvyksta mokiniai iš Aukštadvario, Simno, Veisiejų. Anot direktoriaus, nusprendę mokytis MPRC, gali rinktis iš 28 įvairių sričių (statybų, žemės ūkio, mechanizavimo, paslaugų sferos) specialybių.

„Dažnai verslininkai mums sako: duokit mums darbininkų, bet ką gi mes galim mokyti? Iš bendrojo ugdymo mokyklų ateina labai mažai mokinių. Šiuo metu vykstant plačioms diskusijoms apie aukštąjį mokslą, galima pasvarstyti – jeigu gimnazijoje besimokantis mokinys laiko lietuvių kalbos egzaminą bendruoju lygiu bei technologijų egzaminą, tai jo vieta yra profesinio rengimo centre. Per tiek pat laiko profesinio rengimo centre jis įgyja ne tik vidurinį išsilavinimą, bet ir specialybę“, – kalbėjo V. J. Šalašavečius.

Suaugusieji, norintieji įgyti tam tikras specialybes, taip pat renkasi profesinio rengimo centrą. Direktorius informavo, jog šiais mokslo metais Lietuvos darbo birža į MPRC yra atsiuntusi 32 grupes suaugusių žmonių, kurie įgijo siuvėjo, autošaltkalvio-suvirintojo, statybininko, staliaus ir kt. specialybes. Beje, V. J. Šalaševičius verslininkams pasakojo, kad MPRC labai populiari valytojo specialybė.

Darbuotojų mokymai

„Lauksvos“ pardavimų direktorė L. Valaitienė papasakojo apie tai, kaip bendrovės darbuotojai mokomi čia pat, „Lauksvoje“. L. Valaitienės teigimu, nebūtų įmanoma patenkinti įmonės klientų poreikių, jei čia nedirbtų kvalifikuoti, savo darbą išmanantys darbuotojai. Bendrovės pardavimų direktorė savo kolegoms verslininkams pasakojo apie darbininkiškų profesijų darbuotojų poreikį. Anot jos, jau ne pirmus metus rinkoje jaučiama, kad šios srities darbuotojų (siuvėjų, stalių, baldų apmušėjų) labai trūksta.

„Nerealu įsivaizduoti, kad siuvėja važinės dirbti iš Marijampolės ar Vilkaviškio. Mes šių darbuotojų poreikio patenkinti negalime todėl, kad rinkos pasiūlymai retėja, kompetencija siuvėjų srityje auga sunkiai. Pokalbių metu, jei moteris pasako, kad jai patinka siūti, pirmiausia klausiame, ar nenorėtų įgyti siuvėjos profesijos“, – kalbėjo L. Valaitienė.

Direktorė teigiamai vertina jaunus darbuotojus įmonėje – jie įneša pozityvumo, naujų idėjų. Jaunesni žmonės paprastai yra daug lankstesni, nori tobulėti. L. Valaitienė taip pat papasakojo kelių darbuotojų, kurie „Lauksvoje“ išmoko baldų apmušėjo, staliaus, siuvėjo amato, sėkmės istorijas.

Rajono meras renginyje įteikė kelis padėkos raštus. UAB „Dojus agro“ valdybos pirmininkui Pranui Dailidei – už reikšmingas investicijas į Šakių rajoną, paslaugų žemės ūkiui kokybės didinimą, UAB „SDG“ Šakių skyriaus vadovei Redai Mykolaitytei – už nenuilstamą pagalbą verslui, nuoseklų ir atsakingą saugos darbo problemų sprendimą kartu su įmonėmis.   MPRC direktoriui padėka įteikta už jaunosios kartos profesinio ugdymosi sąlygų gerinimą renovuojant Kudirkos Naumiesčio skyrių bei sukuriant žemės ūkio technologijų sektorinį mokymo centrą, o MPRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus vyresniajai profesijos mokytojai Joanai Štrimaitienei – už mokinių verslumo ugdymą, dalijimąsi žiniomis bei patirtimi ruošiant darbuotojus rajono verslui.

Po konferencijos ir apdovanojimų verslininkams koncertavo Sintautų kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Mozaika“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.