Tarybos nariai stojo ne verslininkų, o gyventojų pusėn

rimaityte
Nuotr. Į griškabūdietės Daivos Rimaitytės klausimą, kaip bus izoliuojamas oru sklindantis vėjo jėgainių triukšmas, UAB „Dalvaja“ atstovas – advokatas Virginijus Ražukas nesugebėjo atsakyti.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Nors gruodžio mėnesį UAB „Dalvaja“ atstovai žodžiu atsisakė sumanymo statyti vėjo jėgaines Griškabūdyje, sausio 27d. į savivaldybės tarybos posėdį minėta įmonė atsiuntė advokatą, kuris įnešė nemažai sumaišties aiškindamas vėjo jėgainių statybų teisinius aspektus. Posėdyje dalyvavę griškabūdiečiai ir toliau gynė savo poziciją – jokių vėjo jėgainių prie Griškabūdžio. Tarybos nariai priėmė griškabūdiečiams palankų sprendimą.

Kovą laimėjo

Dar praeitų metų gruodžio 1-ąją griškabūdiečiai lengviau atsikvėpė: Griškabūdžio bendruomenės centro pirmininkė Agnė Paškauskienė bendruomenės susirinkime pranešė, kad įmonė UAB „Dalvaja“ atsisako savo planų vėjo jėgaines statyti prie Griškabūdžio miestelio. Griškabūdiečiai raštu kreipėsi į savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyrių bei tarybos narius, prašydami rengiamame bendrajame rajono plane panaikinti vėjo jėgainėms numatytą teritoriją prie Griškabūdžio. Ūkio bei Regioninės plėtros jungtinio posėdžio metu buvo priimtas protokolinis nutarimas, kuriuo prašoma neįtraukti į bendrąjį rajono planą vėjo jėgainių teritorijos prie Griškabūdžio miestelio. Sausio 27 d. savivaldybės tarybos posėdžio metu beliko pabalsuoti už tokį nutarimą.

Dokumentas negaliojantis

Savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavęs UAB „Dalvaja“ atstovas – advokatas Virginijus Ražukas išdėstė savo argumentus, kodėl rajono savivaldybė neturėtų priimti sprendimo dėl teritorijos vėjo jėgainėms Griškabūdyje.

„Jei savivaldybės taryba patvirtintų protokolinį nutarimą dėl vėjo jėgainių, šis dokumentas teisme būtų pripažintas negaliojančiu, nes jis neturi teisinio pagrindo. Savivaldybės taryba tokiu protokoliniu nutarimu negali nuspręsti, kad kažkokioje teritorijoje kažką panaikintų. Nėra teisės normos, kuri įgalintų savivaldybę veikti tokiu būdu“, – kalbėjo V. Ražukas ir pridūrė, kad svarbu ne vien norėti daryti gerus darbus, ne mažiau svarbu mokėti daryti juos gerai.

V. Ražukas įvardijo dar vieną esminį dalyką – jo ginamų verslininkų lūkesčius. Pasak advokato, buvo organizuotos viešo svarstymo procedūros dėl vėjo jėgainių statymo prie Griškabūdžio ir jų metu nebuvo gauta jokių pastabų. Todėl verslininkai padarė tam tikrus ėjimus: išsinuomojo žemę, užsakė galimybių studijas, įrangą. Anot V. Ražuko, verslininkai investavo apie 100 tūkst. eurų. „Dabar kažkokios kontrabandos būdu atsirado kažkokie gyventojų pareiškimai, kurie išreiškia nepasitenkinimą“, – svarstė advokatas.

Jo nuomone, priimdama protokolinį nutarimą, savivaldybės taryba lyg ir bandytų paneigti visus tuos teisėtus lūkesčius, kuriuos įgijo UAB „Dalvaja“. V. Ražuko manymu, dėl to atsirastų didelis neteisėtumas. Jis klausė, kur iki šiol žiūrėjo savivaldybės teisininkas.

Griškabūdiečių pozicija

Griškabūdietė Daiva Rimaitytė nemažai domėjusis analogiškomis vėjo jėgainėmis, išsakė pastebėjimą, kad Griškabūdžio miestelio ir aplinkiniai gyventojai patenka į pusantro kilometro vėjo jėgainių parko zoną. Pasak jos, Griškabūdyje gyvena 800 gyventojų. Ji klausė, ar įmonė turi gyventojų sutikimus statyti vėjo jėgaines.

„Ar jūs manęs klausėte, ar galite statyti? Jūs norite man po langais pastatyti vėjo jėgainę, kuri nesukurs man darbo vietos, tik sukels nepatogumus. Ar jūs informavote žmones apie galimas pasekmes – keliamą triukšmą, šešėliavimą, apie galimas sveikatos problemas?“ – teiravosi griškabūdietė.

UAB „Dalvaja“ atstovas sulaukė ir daugiau klausimų, ar, pavyzdžiui, vėjo jėgainės naujos, koks jų galingumas, kaip gyventojai bus izoliuojami nuo jų sukelto triukšmo ir pan. Advokatas V. Ražukas atsakė, kad jis čia atvyko aptarti daugiau teisinius aspektus, o ne gilintis į techninius statinių dalykus.

„Iš jūsų keliamų klausimų suprantu, kad klausimas dėl vėjo jėgainių dar neišdiskutuotas, todėl kviesčiau šiandien nepriimti sprendimo, kol negavote visų atsakymų į jums rūpimus klausimus“, – į susirinkusius kreipėsi V. Ražukas.

Tarybos narių siūlymai

Tarybos narys Arvydas Šlėderis siūlė ieškoti sprendimo, kuriuo būtų patenkinti ir griškabūdiečiai, ir būtų atsižvelgta į verslininkų interesus.

„Mes su džiaugsmu laukiame investicijų į rajoną. Tačiau, mieli verslininkai, eiti ten, kur pastatytos transformatorinės, yra lengviausia, nors savivaldybei ekonominiu požiūriu toks verslas nenaudingas. Jūs net gražiai su ten gyvenančiais žmonėmis neišsiaiškinote“, – svarstė tarybos narė Aušrelė Pukinskienė.

Ji priminė, kad yra rajone ir daugiau teritorijų, kuriose galima kurti vėjo jėgainių parką. Tarybos narys Bernardinas Petras Vainius siūlė rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriui parengti naują protokolinį sprendimą. Plėtoti socialiai atsakingą verslą ir iš bendrojo rajono plano išimti prie Griškabūdžio vėjo jėgainėms numatytą teritoriją siūlė ir Raminta Bastytė.

Nėra išskirtos teritorijos

Šiek tiek aiškumo įnešė rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausioji specialistė Laima Savukaitienė, kuri priminė, kad statant nesudėtingus statinius išskirti jiems vietos detaliajame plane nereikia, o įrengiant vėjo jėgaines (kai jų įrengtoji galia viršija 30 kW) reikalinga ir teritorijų planavimo dokumentai bei poveikio sveikatai ir aplinkai vertinimas. Pasak jos, šiandien galiojančiame bendrajame rajono plane nėra vėjo jėgainėms išskirtos teritorijos.

„Jeigu šiandien nepatvirtinsime protokolinio nutarimo neįtraukti į bendrąjį rajono planą vėjo jėgainių teritorijos prie Griškabūdžio miestelio, šie sprendiniai bus pripažįstami savivaldybės bendrojo plano sudedamąja dalimi ir, vadovaujantis šiais sprendiniais, bus galima vykdyti vėjo jėgainių statybos projektavimą konkrečioje teritorijoje“, – aiškino L. Savukaitienė.

Tarybos nariai svarstė, kodėl kai kurių faktų skyriaus vedėja Vita Valaitienė nebuvo paviešinusi, o tarybos narys Romas Pukinskas svarstė, kad advokatas V. Ražukas rajono politikus norėjo suklaidinti.

Keturiolikai savivaldybės tarybos narių balsavus už, vėjo jėgainių teritorija prie Griškabūdžio miestelio nebuvo įtraukta į bendrąjį rajono planą. Prieštaraujančiųjų tam nebuvo, bet balsuodami susilaikė septyni tarybos nariai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.