Jėgainių statytojai nenuleidžia rankų

vejo jegaines
Nuotr. Šiuo metu bendrajame plane, patvirtintame praėjusį mėnesį, vėjo jėgainių teritorijos prie Griškabūdžio nėra, tačiau UAB „Dalvaja“ siekia, kad ji ten būtų.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

UAB „Dalvaja“ pradėjusi teisminį procesą prieš rajono savivaldybę dėl vėjo jėgainių statybos Griškabūdyje imasi tolimesnių veiksmų  – balandžio 27 d. pateikė Kauno apygardos administraciniam teismui patikslintą skundą. Bendrovė siekia, kad būtų sugrąžinta vėjo jėgainių teritorija prie Griškabūdžio, nors praėjusį mėnesį patvirtintame bendrajame plane šios teritorijos ten jau nėra.

Kovojo iki pergalės

Klausimas dėl vėjo jėgainių statymo Griškabūdyje gvildentas beveik metai. Sužinoję apie planuojamas vėjo jėgaines griškabūdiečiai mūru stojo, kad jėgainės prie miestelio neatsirastų, o savivaldybės taryba, atsižvelgdama į Griškabūdžio bendruomenės centro 2016 m. gruodžio 12 d. prašymą ir Šakių rajono savivaldybės tarybos Ūkio bei Regioninės plėtros jungtinio komiteto pritarimą, sausio 27 d. priėmė protokolinį nutarimą, kuriuo panaikino rengiamo rajono teritorijos bendrojo plano keitimo sprendiniuose vėjo jėgainių parko teritoriją prie Griškabūdžio miestelio.

Greta Griškabūdžio miestelio šešias vėjo jėgaines siūliusi UAB „Dalvaja“ kovo 14 d. Kauno apygardos administraciniam teismui apskundė savivaldybės tarybos sausio 27 d. protokolinį nutarimą.

Tenkino skundą

Kauno apygardos administracinis teismas priėmė minėtos bendrovės skundą, kad rajono savivaldybė panaikintų administracinius aktus ir atliktų tam tikrus veiksmus.

Kaip aiškino rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Šneideraitienė, UAB „Dalvaja“ prašo teismo panaikinti rajono savivaldybės tarybos šių metų sausio 27 d. protokolinį nutarimą (panaikinti rengiamo rajono teritorijos bendrojo plano keitimo sprendiniuose vėjo jėgainių parko teritoriją prie Griškabūdžio miestelio)ir įpareigoti rajono savivaldybės administraciją svarstyti UAB „Dalvaja“ prašymą dėl vėjo jėgainių parko teritorijos prie Griškabūdžio miestelio ir tikslinti Šakių rajono bendrojo plano keitimo Inžinerinės infrastruktūros ir susisiekimo brėžinio sprendinius ta apimtimi, kuria būtų nustatyta vėjo jėgainių parko teritorija prie Griškabūdžio miestelio UAB „Dalvaja“ planuojamai ūkinei veiklai vykdyti.
Rajono savivaldybė iki gegužės 24 d. turi pateikti atsakymą į pareikštą ieškinį.

Nesilaikė teisės aktų

UAB „Dalvaja“ atstovai mano, kad bendruomenės centro prašymas bei savivaldybės komiteto rekomendacija nėra pakankamas pagrindas priimti tokį sprendimą, kokį priėmė savivaldybė, ir tai esą tiesiogiai pažeidžia UAB „Dalvaja“ interesus.

Bendrovės advokatas Virginijus Ražukas teismui aiškina, kad rajono savivaldybės taryba, nuspręsdama pašalinti teritoriją vėjo jėgainių parkui prie Griškabūdžio miestelio UAB „Dalvaja“ planuojamai ūkinei veiklai vykdyti, turėjo vadovautis galiojančiais teisės aktais, nurodyti tokio sprendimo motyvus ir tinkamai apie tai informuoti bendrovę.

Beje, savivaldybės tarybos posėdyje sausio 27 d. advokatas dalyvavo ir iš tribūnos tarybos nariams aiškino, kad jei jie protokolinį sprendimą priims, bus kreiptasi į teismą. Tarybos nariai stojo griškabūdiečių pusėn.

Be to, teismui minėta bendrovė nurodo, kad nei pati bendrovė, nei jų atstovas advokatas V. Ražukas minėto tarybos posėdžio protokolinio sprendimo kopijos negavo. Tik vasario 23d. UAB „Dalvaja“ buvo informuota apie priimtą protokolinį sprendimą, todėl laikytina, kad jei ir praleido terminą skundui pateikti, tai jis buvo praleistas dėl svarbių priežasčių.

Elgėsi neteisėtai

Rajono savivaldybės vyriausioji architektė Vita Valaitienė patikino, kad bendrasis rajono planas buvo patvirtintas balandžio 28 d. vykusio tarybos posėdžio metu.

„Sausio 27 d. rajono savivaldybės tarybos protokolinis nutarimas yra tik vidinis dokumentas, kuriuo pasitikrinome tarybos narių nuomonę dėl vėjo jėgainių teritorijos Griškabūdyje. Šis protokolinis nutarimas bendrojo plano sprendiniams, procedūroms, derinimui bei tvirtinimui įtakos neturėjo. Šios teritorijos nėra įtrauktos į bendrąjį planą“, – aiškino Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja.

V. Valaitienės žodžiais, UAB „Dalvaja“ nefigūravo bendrojo plano rengimo procese, t. y. savivaldybei nepateikė jokio prašymo įtraukti į bendrojo plano sprendinius vėjo jėgainių teritorijas Griškabūdyje. Pasak architektės, minėta bendrovė veikė savavališkai, neturėjo teisės rengti poveikio aplinkai ir visuomenei vertinimo, kol nėra patvirtintas bendrasis rajono planas.

Pažadėjo

UAB „Dalvaja“ atstovai teigia, kad dar 2016m. balandžio 27 d. kreipėsi į rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Ingą Cibulskienę, kad į bendrąjį planą būtų įtraukta prie Griškabūdžio esanti teritorija, skirta vėjo jėgainių statybai. Bendrovė tikina, kad I. Cibulskienė užtikrino bendrovės vadovą Saulių Kavaliauską, kad jų prašymas yra patenkintas ir prašoma teritorija pagal UAB „Dalvaja“ pateiktą planą yra numatyta rajono savivaldybės bendrojo plano keitimo koncepcijoje Inžinerinės infrastruktūros ir susisiekimo brėžinyje. Šis brėžinys buvo viešinamas rajono savivaldybės tinklapyje.

UAB „Dalvaja“ teismui teigia, kad ketindama statyti vėjo jėgaines sudarė nuomos sutartis su sklypų savininkais, gavo iš ESO išankstines prisijungimo sąlygas, inicijavo susitikimus su Griškabūdžio bendruomene ir tiek rajono savivaldybė, tarybos nariai, tiek Griškabūdžio bendruomenė buvo informuojama apie UAB „Dalvaja“ planuojamą vykdyti ūkinę veiklą ir visa informacija apie tai buvo viešinama rajono ir respublikinėje spaudoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.