Verslo pusryčiuose – rajono verslininkų skauduliai

verslo pusryciai
Nuotr. Naujai išrinktas Šakių verslo klubo prezidentas Vaidas Morkevičius (trečias iš kairės) teigė, kad planuoja vykti į seniūnijas, kuriose susitiks su visais verslininkais.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Penktadienį į rajono savivaldybę rinkosi verslininkai, kurie dalyvavo rajono mero Edgaro Pilypaičio inicijuotuose verslo pusryčiuose. Tiesa, toks renginys surengtas pirmą kartą. Verslininkai turėjo galimybę pasidalyti savo mintimis ir idėjomis, kurias išklausė naujoji rajono valdžia – meras, vicemeras, administracijos direktorius ir jo pavaduotoja.

E. Pilypaitis kalbėjo, kad verslo pusryčiai surengti norint išgirsti, ko žmonėms rajone labiausiai reikia. Anot jo, galima prigalvoti įvairių planų, strategijų, naujų darbų, tačiau visų pirma tvarką padaryti reikia ir savo kieme.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Šakių atstovybės vadovas bei rajono savivaldybės tarybos narys Arūnas Tarnauskas kalbėjo, kad didžiausi verslininkų lūkesčiai – gauti kuo mažiau naujų mokesčių ir didėjančių tarifų.

UAB „Lauksva“ vadovė Loreta Valaitienė akcentavo, kad verslininkai per daug iš rajono valdžios nesitiki. Jie tiesiog yra suinteresuoti, kad mūsų krašto žmonės gyventų geriau.

„Į mūsų kraštą gerovę atneštų pradedantieji verslininkai, labai didelis indėlis, kurį atlieka Verslo informacijos centras, – edukacija, kitaip tariant – intensyvus darbas su švietimo įstaigomis. Gaila, tačiau globalaus projekto šiandien nėra, į tai siūlyčiau atsižvelgti savivaldybei. Ugdydami vaikus galime išugdyti naująją kartą, kuri bus versli, bus pasiryžusi kurti ateitį mūsų krašte. Dar viena grupė, kurios atstovus norėtume privilioti, – investuotojai. Ar jie mato perspektyvą ateiti į mūsų kraštą? Turime atsižvelgti į šias tris grupes – pradedančiuosius verslininkus, augančią kartą ir investuotojus. Jeigu sugebėtume iš jų strategiškai formuoti visą verslo politiką, turėtume ir rezultatą“, – kalbėjo L. Valaitienė.

Naujai išrinktas Šakių verslo klubo prezidentas, UAB „Bakūžė“ savininkas Vaidas Morkevičius kalbėjo, kad dėliojami planai, kaip bus vykdoma jo, kaip klubo prezidento, veikla ateinančius dvejus metus. Anot V. Morkevičiaus, planuojama vykti į seniūnijas ir susitikti su visais rajono verslininkais, pasikalbėti ir išgirsti jų problemas. Klubo prezidentas pritarė L. Valaitienės išsakytai nuomonei dėl trijų pagrindinių grupių, be to, jis siūlo sutelkti dėmesį ir ties tuo, kad „darbo jėga atitiktų rajono verslo prioritetus“.

L. Valaitienė taip pat pasiskundė dar vienu galvos skausmu – vienoje iš įmonės patalpų yra vietos plėstis, tačiau nėra tinkamos infrastruktūros – įmonės nepasiekia pakankamas vandens kiekis. Vadovė tiesiai šviesiai rėžė, kad rajone nėra normalių sąlygų gamybos verslo vykdymui.

UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“ vadovas Edmundas Rinkevičius priminė, kad į vandentiekio plėtrą rajonas yra investavęs 100 mln. litų.

„Ir mes po 14 m. kalbame, kad neturime hidrantų. Tad kyla klausimas, tai kur tie prioritetai?“ – retoriškai teiravosi E. Rinkevičius.

 Julijos Dainelienės įmonei atstovaujantis Juozas Dainelis susitikime negailėjo karčių žodžių buvusiai rajono valdžiai. Anot jo, negalima buvusios valdžios kaltinti, kad jie kažką darė blogai, bet kažkas rajone vyko ne taip, kaip turėtų. Verslininkas atkreipė dėmesį į viešųjų pirkimų situaciją.

„Kodėl šiandien čia nėra Savukaičio, kodėl nėra Kamenecko? Jie paprasčiausiai nusispjovė ir numojo ranka. Kaip ponas Edmundas apskaičiavo, šaligatvio tiesimas kainuoja tris kartus brangiau nei iš teisybės yra. Neprašome išskirtinių sąlygų, bet turėtų vykti sąžiningas darbas, normalus bendravimas. Jeigu rajone gali dirbti rajono įmonės, tai tegul jos ir dirba. Kažkodėl visąlaik kažkoks šešėlis krenta. Nesinorėtų, kad kaip buvo įsiurbtos kai kurios rajono struktūros, o tikrai buvo įsiurbtos, dar ir dabar yra, kad ir naujoji rajono valdžia į tą liūną būtų įsiurbta“, – už tokį palinkėjimą verslininkų aplodismentų sulaukęs kalbėjo J. Dainelis.

Verslo pusryčiuose diskutuota ir apie rengiamą 2018–2024 m. strateginį planą, prie kurio raginami prisidėti ir rajono verslininkai. Anot mero, kuo daugiau žmonių pareikš savo nuomonę, rengiant planą bus galima pasidėti tokius bėgius, kuriais vėliau būtų galima važiuoti ne tik iki 2024 m., bet ir dar toliau. Savo ruožtu Šakių verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė informavo, kad koja kojon su rajono strategija rengiama ir verslo plėtros strategija. Direktorė susirinkusius informavo, kokia numatoma strategijos rengimo eiga.

„Vasarą vyks individualūs pokalbiai, tiriama situacija ir analizuojamos problemos. Rugsėjo 7 d. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai inicijuoja forumą Šakiuose, savivaldybė renginyje dalyvaus kaip Kauno PPA partnerė. Spalio pirmojoje pusėje organizuojama apskritojo stalo diskusija numatomų priemonių aptarimui, smulkaus ir vidutinio verslo plėtrai rajone, antrojoje spalio pusėje vyks susitikimai su strateginio plano rengimo darbo grupe, o lapkričio 10d. planuojama tradicinė Verslo diena, kurioje bus pristatyta strategija“, – komentavo D. Palukaitienė.

Susitikime taip pat nemažai diskutuota apie antrines atliekas ir tarifų padidėjimą kone keliais šimtais kartų. A. Tarnauskas apgailestavo: lyginant su praėjusiais metais UAB „Gulbelė“ tenka mokėti 67 proc. daugiau, o štai verslininko Arūno Varankevičiaus įmonei tai atsieina net 200 kartų brangiau vien dėl to, kad turi didelių plotų patalpas.

Kuo ilgiau tęsėsi diskusija, tuo labiau pradėjo aiškėti, kad problemų, prislėgusių verslininkų pečius, – labai daug, tad viliamasi, kad tokie susitikimai, vyksiantys kartą per ketvirtį, padės bent dalį jų išspręsti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.