Brangesnis įvažiavimas į autobusų stotį privačių vežėjų nedžiugina

vezejai
Nuotr. Nuo rugsėjo mėnesio privatūs keleivių vežėjai už keleivių įlaipinimą turės mokėti daugiau. Jie su tuo nesutinka ir sako, kad gins savo interesus.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Į rajono savivaldybę kreipėsi privatūs keleivių vežėjai, vykdantys veiklą Šakių rajone bei už jo ribų, nes neranda kompromiso su UAB „Šakių autobusų parkas“ administracija ir  nesutinka brangiau mokėti už įvažiavimą į autobusų stotį.

Padidino kainą

Privatūs vežėjai teigia, kad tarp jų ir UAB „Šakių autobusų parkas“ susiklostę ilgalaikiai sutartiniai santykiai dėl įvažiavimo į autobusų stoties teritoriją paskutiniu metu įgauna tarpusavio nepasitikėjimo ir nesąžiningumo pobūdį. Šalių bendradarbiavimas sutartiniu pagrindu prasidėjo pagal 2003 m. neterminuotą sutartį, kuri tęsėsi iki 2010 m., vėliau, privačių vežėjų teigimu, sutartys paslaugos teikėjo (UAB „Šakių autobusų parkas“) iniciatyva sudarinėjamos kasmet vis didinant kainas.

„Šiais metais vasario 24d. buvo sudaryta sutartis, kuri galiojo tik 6 mėn., tai yra iki rugpjūčio 31 d. Likus vienai dienai iki sutarties galiojimo pabaigos, rugpjūčio 30 d. gavome pasiūlymą sudaryti naują sutartį su žymiai padidinta kaina. Naujai pateiktoje rugpjūčio 22 d. sutartyje pakeista paslaugos kaina: vietoje 1,16 euro su PVM (1,40 euro ) pagal vasario 24 d. sutartį UAB „Šakių autobusų parkas“ nustatė naują 50 procentų didesnę kainą – 1,75 euro su PVM (2,12 euro)“, – teigia privatūs keleivių vežėjai.

Jie įsitikinę, kad tokia kaina yra neprotingai didelė ir neadekvati įmonių gaunamoms mėnesinėms pajamoms. Pasak vežėjo Gedo Dovydaičio, už tai, kad jo įmonės autobusas įvažiuoja į autobusų stoties aikštelę įlaipinti ir išlaipinti keleivių, per mėnesį jis patirtų maždaug 200 eurų išlaidų.

„Kodėl Autobusų parkas teigia, kad jie atstovauja visus visuomenės interesams? Pagal juos ta visuomenė gyvena tik Lukšiuose, Gelgaudiškyje, Kudirkos Naumiestyje. O kodėl jie nevažiuoja į Ritinius, Naudžius, kitus kaimus? Įstatymas leidžia kompensuoti visiems vežėjams nuostolius, bet kompensuoja tik Autobusų parkui už neva visuomenei reikalingus maršrutus. Kelia man šypseną, kai matau, kad Šakių autobuso parko 40–50 vietų autobusai įvažiuoja į autobusų stoties aikštelę ir išlaipina vieną ar du keleivius ir važiuoja toliau į kokį Gelgaudiškį, o pelno nori turėti“, – samprotavo G. Dovydaitis ir pridūrė, kad juos tiesiog norima išstumti iš rinkos.

Kreipėsi į adminsitraciją

Trys privatūs keleivių vežėjai (G. Dovydaičio įmonė, UAB „Samilta“ ir Algimanto Puidoko komercijos įmonė) raštu kreipėsi į UAB „Šakių autobusų parkas“ administraciją su klausimu – kuo remiantis buvo padidinta įvažiavimo į stotį kaina. Jiems raštu atsakyta, jog kaina pagrįsta autobusų stoties eksploatavimo ir joje teikiamų paslaugų sąnaudomis.

Vežėjai kreipėsi į UAB „Šakių autobusų parkas“ steigėją ir akcininką – Šakių rajono savivaldybę, kad ši padėtų tarpininkauti suderinant kainas. Vežėjai taip pat pabrėžia, kad, padidinus įvažiavimo į stoties teritoriją kainą, jie bus priversti didinti bilietų kainas, dėl to didės moksleivių vežimo kaina ir savivaldybės biudžetas patirs didesnių išlaidų jas kompensuojant.

Šiuo metu vežėjai laukia susitikimo su rajono savivaldybės vadovais ir teigia, kad kol kas kompromiso su UAB „Šakių autobusų parkas“ administracija nerado. Vežėjai rankų nuleisti neketina – neradus sutarimo žada kreiptis į Konkurencijos tarybą.
„Mes čia įžvelgiame nesąžiningą konkurenciją. UAB „Šakių autobusų parkas“ sutartis keičia du kartus per metus, žymiai, net 50 proc., didindami kainas. Manau, kad bendrovės administracija galimai piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi ir pažeidžia mūsų, kaip privačių vežėjų, teises“, – sakė S. Antanaitis.

UAB „Šakių autobusų parkas“ direktorius Tomas Povilaitis nuo komentarų spaudai susilaiko. Jis pasiruošęs visus taškus sudėlioti jau numatytame pasitarime su vežėjais.

Yra sąskaitos, bet ne sutartys?

UAB „Samilta“ vadovas S. Antanaitis dar pridūrė, kad jie, visi trys vežėjai, gavo sąskaitas už UAB „Šakių autobusų parkas“ suteiktas paslaugas, bet naujų sutarčių su pakeistomis sąlygomis jie dar nepasirašę.

„Tai rodo autobusų parko direktoriaus savivalę. Mes naujų sutarčių nepasirašę, o sąskaitas jau gaunam. Manau, ir ta sena kaina (1,40 euro) Šakiams yra per didelė. Pavyzdžiui, įvažiuojant į Vilkaviškio autobusų stotį mums taikomas tik 0,70 euro tarifas. Šioje stotyje dar skelbia mūsų išvažiavimus per garsiakalbį. Su naujais Šakių tarifais tai jau mes Kauną lenksim, ten įvažiavimas į autobusų stoties teritoriją du eurai“, – svarstė S. Antanaitis.

UAB „Šakių autobusų parkas“ privatiems vežėjams taip pat siūlo papildomas paslaugas – informacijos apie maršrutus autobusų stotelėse rajono ribose atnaujinimą ir bilietų keleiviams pardavimą autobusų stoties kasoje. Pasak S. Antanaičio, už tokias paslaugas, jiems tektų taip pat susimokėti.

„Palyginus su Vilkaviškio ir Kauno, Šakių autobusų stoties teikiamų paslaugų kokybė nepasikeitė, stoties infrastruktūra ir reprezentacinis įvaizdis nebuvo pagerinti, autobusų stotis pagal kvalifikacinius reikalavimus priskirta II autobusų stočių kategorijai, stotyje net nėra galimybės pasinaudoti nemokamais tualetais nei keleiviams, nei vairuotojams“, – teigia privatūs vežėjai.

Siūlo skaičiuoti

UAB „Šakių autobusų parkas“ ekonomistė Vilija Krankauskienė retoriškai klausia: kas tuomet yra sąžininga konkurencija? Ar kai privatūs vežėjai renkasi tik jiems patogius maršrutus, patys nusistato kainas, apskaičiuodami išlaidas ir pelną – atsipirks vienas ar kitas maršrutas ar ne?

V. Krankauskienė tikino: UAB „Šakių autobusų parkas“ teikia socialinę paslaugą.

„Tai bendrovės autobusai važiuoja į atokias rajono vietoves, nes reikia pavėžėti ir tą vieną ar du keleivius pagal savivaldybės patvirtintus tarifus ir maršrutus. Prižiūrima ir išlaikoma autobusų stotis, kurios laukimo salėje laukia ir šildosi keleiviai, nuvežami ir privačių vežėjų, valoma ir apšviečiama autobusų stoties teritorija, keleivių laukimo salė. Keleivių patogumui galima įsigyti bilietus autobusų stoties kasoje ir internetu, galimas išankstinio ir nuolatinio bilieto įsigijimas, teikiama siuntų vežimo maršrutiniais autobusais paslauga, veikia bagažo skyrius. Šakių autobusų stotyje yra sanitarinis mazgas, kurio paslaugomis gali naudotis ne tik vairuotojai, bet ir kiti miesto svečiai. Visa tai didina tik UAB „Šakių autobusų parkas“ sąnaudas. Kontrolės pastangomis ir pačių vairuotojų supratimu praktiškai nebeliko nesąžiningo bilietavimo atvejų. Taigi dirbkime sąžiningai ir skaičiuokime išlaidas visi“, – sakė įmonės ekonomistė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.