Savivaldybė ir ESO bendradarbiaus efektyviau

eso
Nuotr. Sprendimų verslo klientams vadybininkė Erika Vaitkevičienė (kairėje) paskirta asmenine vadybininke mūsų savivaldybei ir tikisi glaudesnio bendradarbiavimo.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sausio 25 d. savivaldybėje lankėsi AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovai. Susitikę su rajono meru Edgaru Pilypaičiu, vicemeru Bernardinu Petru Vainiumi, administracijos direktoriumi Dainiumi Grincevičiumi bei Šakių ir Kudirkos Naumiesčio seniūnais jie aptarė bendradarbiavimo galimybes, ESO planus dėl elektros linijų kabeliavimo, atramų keitimo bei investicijų į gamtinių dujų tinklus Šakių rajone.

Susitikimą pradėjusi sprendimų verslo klientams vadybininkė Erika Vaitkevičienė, paskirta asmenine vadybininke mūsų savivaldybei, pabrėžė, kad nuo šiol visos savivaldybės įstaigos tiesiogiai galės kreiptis į ją visais klausimais, susijusiais su elektros energijos tiekimu. Ji priminė, kad nuolat tobulinama ESO svetainė, klientų aptarnavimo centras „Gilė“, todėl daug reikalų gyventojai gali išspręsti nuotoliniu būdu.

Tinklų eksploatavimo tarnybos Kauno regiono vadovas Rytis Borkys pabrėžė, kad ESO šiais metais yra suplanavus apie 3 mln. investicijų mūsų rajone. Iš viso bus modernizuojama 18 objektų. Pagrindiniai darbai – oro linijų keitimas požeminiais kabeliais, kurie gerokai atsparesni gamtos poveikiui, rečiau genda, tad gyventojams užtikrina patikimesnį elektros energijos tiekimą.

„Manau, kad kai kurie darbai sutaps su jūsų įgyvendinamais projektais, todėl turėtume numatomus kasinėjimus derinti“, – kalbėjo R. Borkys ir pridūrė, kad darbų derinimas ne tik padeda visiems sutaupyti, bet ir greičiau įgyvendinti projektus.

Kalbėdami apie transformatorines, ESO atstovai patikino, kad sovietiniais laikais pastatytas transformatorines pakeičia naujomis moderniomis, kurios yra patikimesnės, saugesnės ir nedarko kraštovaizdžio.

Taip pat pateikė pavyzdžius, kaip atrodo kita tinklo modernizavimo priemonė – automatizuotos elektros oro linijos, bei pristatė elektros energijos transformatorinių laisvų galių žemėlapį Šakių rajone, ši informacija itin aktuali patrauklių vietų objektų statyboms besidairantiems investuotojams.

Pasak ESO atstovės E. Vaitkevičienės, ateityje gyventojams planuojama diegti išmaniuosius skaitiklius, kurie nuotoliniu būdu nuskaitys energijos suvartojimą valandų tikslumu. ESO atliktas bandomasis išmaniosios apskaitos projektas parodė, kad tokie skaitikliai gyventojams gali padėti sutaupyti ir sunaudoti bent 7 proc. mažiau elektros energijos. Pasak Kudirkos Naumiesčio seniūno Algirdo Stankevičiaus, jis turi 26 apskaitos taškus seniūnijoje, todėl užtrunka daug laiko, kol juos apvažiuoja. ESO atstovai informavo, kad vieno išmaniosios apskaitos taško įrengimas atsieitų apie 200 eurų. Seniūnai išsakė problemą dėl apšvietimo valdymo, pasirodo, nuotolinio valdymo neturi nė viena seniūnija, todėl dažnai, sutrikus elektros tiekimui, naudojamos apšvietimui reguliuoti laiko relės taip pat sutrinka ir seniūnijos darbuotojams tenka rankiniu būdu jas atstatyti.

Apie dujų tinklo plėtrą Šakių mieste ir rajone kalbėjusi ESO darbuotoja Loreta Zaicevičienė akcentavo, kad mūsų rajone dujų tinklų yra apie aštuonis tūkstančius kilometrų.

„Šiuo metu yra formuojami Šakių mieste keli kvartalai ir klientams siūlome prieinamomis sąlygomis įsivesti gamtines dujas. Laukiame gyventojų prašymų“, – kalbėjo darbuotoja.

Kudirkos Naumiesčio seniūnas A. Stankevičius teiravosi, kokios dujofikavimo perspektyvos kitoms rajono gyvenamosioms vietovėms. ESO atstovai patikslino, kad reikia įvertinti atstumą nuo gamtinių dujų trasos ir potencialių vartotojų skaičių. L. Zaicevičienė pažadėjo apskaičiuoti Kudirkos Naumiesčio ir Gelgaudiškio miesto gyventojų galimybes prisijungti prie dujotiekio.

Daug diskutuota dėl šakų genėjimo. ESO atstovai priminė, kad dažna elektros sutrikimų priežastis – šalia elektros linijų augantys neprižiūrimi medžiai privačiuose klientų sklypuose. Pučiant stipriam vėjui, siaučiant audrai, medžiai ir jų šakos gali nutraukti laidus ar nuversti atramas.

„Primename, kad jei yra savivaldybės prižiūrima teritorija, tai jūs ir turėtumėte būti atsakingi už šalia elektros linijų augančių medžių ir kitų želdinių priežiūrą. Turėtumėte nusimatyti lėšų biudžete tam. Avariniu atveju ir mes pjauname  šakas, – kalbėjo ESO darbuotojas R. Borkys ir pridūrė, kad tikisi bendradarbiavimo šiuo klausimu.

„Didžiausia problema – tai nesusikalbėjimas. Jūs kai atliekat šakų genėjimo darbus, nederinate nei su seniūnais, nei su žmonėmis. Mes tik pamatome pripjautas krūvas šakų, kurias turime kažkaip sutvarkyti“, – piktinosi Kudirkos Naumiesčio seniūnas A. Stankevičius.

Vicemeras priminė atvejį, kuomet praeitų metų gruodžio viduryje Keturnaujienoje vienos gyventojos po laidais esančios pušys taip buvo apskabytos, kad beliko viršūnės, o požeminių elektros kabelių įrengimas numatomas tik šiais metais. ESO atstovai pažadėjo ateityje pateikti informaciją apie planuojamus šakų genėjimo darbus ir juos suderinti su seniūnais.

Aktuali problema ir socialinių būstų nuomininkai. Socialinių būstų savininkai – savivaldybė arba seniūnijos – negali stebėti nuomininkų skolų už elektrą, nes sutartis su ESO sudaro patys nuomininkai. Seniūnas A. Stankevičius siūlė ESO sustiprinti kontrolę. ESO atstovai siūlė kartą per metus arba kas ketvirtį seniūnams pateikti užklausas apie norimų sužinoti asmenų elektros sunaudojimą arba įsiskolinimus.

ESO atstovai teiravosi dėl bendradarbiavimo su seniūnijomis, kuomet reikalinga seniūnijos elektrikų pagalba ekstremaliose situacijose, kai reikalinga skubiai atstatyti elektros energiją. Keltas klausimas, o kas prisiims atsakomybę už darbuotojų saugumą. Vicemeras svarstė, kad susiduriama su dar viena problema – į elektros pastotes net kvalifikaciją turintis seniūnijos darbuotojas neturi teisės patekti.

Nuspręsta artimiausiu metu pasirašyti bendradarbiavimo sutartį tarp ESO ir savivaldybės ir daugumą minėtų problemų bandyti spręsti racionaliau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.