Ukrainiečiai domėjosi rajono patirtimi

Praeitą savaitę Šakių valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (Šakių VMVT) lankėsi Ukrainos valstybinės veterinarijos tarnybos Maisto saugos ir veterinarinės medicinos departamento bei gyvūnų sveikatingumo ir gerovės specialistai, siekę susipažinti su afrikinio kiaulių maro (AKM) taikomomis prevencijos bei kovos su šia liga priemonėmis mūsų rajone.

Vizito metu Ukrainos veterinarijos specialistai lankėsi Šakių VMVT, kur buvo supažindinti su AKM stebėsenos ir kontrolės priemonėmis komerciniuose ir nekomerciniuose kiaulių ūkiuose, taip pat buvo supažindinti su taikoma medžiotojų klubų veterinarine kontrole.
 
Ukrainos specialistai lankėsi UAB „Idavang“ kiaulių laikymo vietoje bei medžioklės klubų „Ragas“ ir „Gerdžiūnai“ žvėrių pirminio apdorojimo aikštelėse, kur jiems buvo parodyta, kaip taikomos praktikoje kovos su AKM prevencinės priemonės.

„Noriu pasidžiaugti, kad Ukrainos specialistų vizitas praėjo puikiai, jų nuomone, mūsų rajone taikomos AKM prevencijos ir kontrolės priemonės vykdomos tinkamai ir laiku“, – kalbėjo Šakių VMVT viršininkas Artūras Šimkus ir pridūrė, kad pagal šio vizito rezultatus Ukrainos atsakinga institucija priims sprendimą dėl kiaulienos importo atnaujinimo iš Europos Sąjungos (ES) valstybių narių.

Veterinarijos specialistai dar kartą primena gyventojams, laikantiems kiaules savo reikmėms (iki 10 kiaulių), kad jiems taikomi minimalūs biosaugos reikalavimai – turi būti aptvertas įėjimas į tvartą ir mėšlidė, prie tvarto durų paklotas dezinfekcinis kilimėlis, naikinami graužikai, reikia pasirūpinti darbo drabužiais ir persirengimo vieta, būtinas gyvūnų registracijos žurnalas, gydymo žurnalas, laikytojas privalo deklaruoti kiaules kiekvieno ketvirčio pirmąjį mėnesį.

Medžiotojai kviečiami dar labiau sustiprinti šernų populiacijos mažinimą ir mėginius AKM tyrimams pristatyti į Šakių VMVT.

Prašoma visų gyventų apie kiekvieną sergančią ar nugaišusią kiaulę visuomet pranešti privačiam veterinarijos gydytojui arba Šakių VMVT telefonu (8 345) 51257, arba visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.