Suremontuotos patalpos, nauja darbuotoja ir perspektyvios idėjos

bernotaite ieva
Nuotr. Šakių turizmo informacijos centro direktorė Ieva Bernotaitė kupina naujų idėjų ir ryžto iš turizmo savo kraštui pritraukti kuo daugiau pinigų.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Šakių turizmo informacijos centras (TIC) svečius pasitinka naujai suremontuotame biure. Tačiau čia yra ir daugiau naujovių – įdarbinta nauja turizmo vadybininkė, generuojamos naujos idėjos. TIC tikslas – dirbti kokybiškai ir skatinti, padėti kelti rajono lygį. Tad šiandien jis keičia savo kryptį – orientuojasi ne į pelną, o į kokybės kėlimą.

Atsinaujinęs ir net vizualiai erdvesnis TIC biuras pasikeitęs nuo lubų iki grindų – baltos sienos, nauji praktiški baldai, atsisakyta pertvarų ir spintų. Kaip informavo Šakių TIC direktorė Ieva Bernotaitė, viskas kainavo 3 tūkst. eurų. Taupumo sumetimais baldai buvo taip pat gaminti ne pas mūsų krašto verslininkus, o įsigyti IKEA prekybos centre.

„Remontas čia buvo nedarytas daugiau nei 10 metų, todėl buvo svarbu susitvarkyti, – teigė I. Bernotaitė. – Juk turizmo centras yra mūsų rajoną reprezentuojanti įmonė, kurioje apsilanko daug žmonių iš Lietuvos ir užsienio.“

Pasak jos, čia stengiamasi nepaleisti nė vieno kliento ir jam pasiūlyti kuo didesnį pasirinkimą. Per dvi–tris dienas nemokamai parenkamas ir sudaromas maršrutas, nors dažniausiai turizmo centruose tai yra mokama paslauga.

„Visada pasiūlom savo gidą ir maršruto sudarymas mums atsiperka. Palyginimui, Kauno rajone gido paslaugos sudaro 30 proc. maršruto kainos. Pavyzdžiui, jei ekskursija kainuoja tūkstantį eurų, tai gido paslauga – 300 eurų. Tuo tarpu mūsų turizmo centre gido paslauga kainuoja 90 eurų“, – pasakojo centro direktorė.

Neseniai TIC sulaukė pastiprinimo. Nuo šiol I. Bernotaitei visose veiklose gelbės nauja darbuotoja Milda Brazienė iš Pilviškių. Direktorės teigimu, turizmo vadybininko centras ieškojo nuo rugsėjo mėnesio. Visą tą laiką jai teko dirbti vienai. Tad džiugu, kad pagaliau atsirado žmogus, atitinkantis visus reikalavimus, – mokantis kalbas, su aukštuoju išsilavinimu, aktyvus, motyvuotas ir viskuo besidomintis.

Beje, nuo 2019 m. sausio 1 d. Valstybinio turizmo departamento nebeliks, jį pakeis darbą pradėsianti naujai sukurta Lietuvos turizmo skatinimo agentūra „Lithuania Travel“ („Keliauk Lietuvoje“), kuri rūpinsis šalies turizmo rinkodara, produkto vystymu ir analize. Ir tai dar ne viskas. Turizmo departamentas ketina keisti visų TIC darbo laiką – jis pailginamas darbo dienomis iki 19 val. Be to, teks dirbti ir savaitgaliais bei švenčių dienomis.

„Nuo kitų metų realiai negalėsime dviese išdirbti numatyto laiko net pamainomis, – atviravo I. Bernotaitė. – Sukantis iš padėties, galima būtų nedirbti kitas dvi savaitės dienas, tačiau tai nėra labai tinkamas sprendimas pačiam centrui, nes atsakydami į užklausimą tik po trijų dienų galimai prarasime klientą. Bent jau sezono metu mums bus būtinas trečias darbuotojas, galbūt užtektų ir pusei etato.“

Direktorė svarsto galimybę pabandyti įdarbinti laikino darbo ieškantį jaunuolį, tačiau, ar šiemet pavyks tai padaryti, abejoja. Kol kas planuojama vieną dieną užsidaryti ir dirbti šešias dienas. „Žinoma, reikės susitaikyti su tuo, kad vienam darbuotojui susirgus, išvykus į komandiruotę ar vedant ekskursijas, centras liks uždarytas“, –  neslėpė I. Bernotaitė.

Šiemet iš rajono savivaldybės biudžeto TIC yra gavęs 30 tūkst. eurų. Apie 22 tūkst. eurų iš jų bus panaudoti darbuotojų algoms, 2,5 tūkst. eurų – buhalterijos paslaugoms, 500 eurų – serverių ir svetainės techninei priežiūrai, 4–5 tūkst. eurų lieka visai metinei veiklai – leidiniams, renginiams, konferencijoms, parodoms, mokymams ir biuro administravimui.

„Tikriausiai nė viena įmonė neturi perteklinių lėšų, tad sukamės iš padėties stengdamiesi kuo daugiau paslaugų samdyti. Mes neturime krauti kapitalo Turkijai ir Vilniui, mes turėtume stengtis pritraukti kuo daugiau pinigų savo kraštui, – konstatavo faktą centro direktorė. – Jei kiekviena ekskursija mums atneša maždaug 1 tūkst. 400 eurų apyvartinių lėšų į rajoną, kuriuos pasidalina verslininkai, tai manom, kad mes rajonui uždirbame.“

Pati įstaiga prisitraukia lėšų iš gido paslaugų ir prekybos suvenyrais, atliekančiais reprezentacinę funkciją. Tai marškinėliai su stilizuotu Vinco Kudirkos portretu, magnetukai, medžiaginiai maišeliai pirkiniams.

„Tiesa, daugelis šiandien užsidirba iš projektų, bet tai galima daryti tada, kai yra didesnis kolektyvas. Negali žmogus ir atsiliepinėti telefonu, ir rašyti projekto, ir gidauti, – įsitikinusi centro direktorė. – Jei turėtume daugiau darbuotojų, tuo galėtume užsiimti, tačiau šiuo metu to daryti fiziškai nesuspėjame.“

I. Bernotaitės vizijose –  suvenyrų parduotuvėlės atidarymas Šakių skvere, netoli kariliono, kur kažkada stovėjo žydų krautuvėlės. Tai būtų ideali vieta prekiauti ne tik suvenyrais ir knygomis, bet ir mūsų krašto ūkininkų produkcija.

„Suvenyrų parduotuvėlė galėtų būti paprasčiausia priekaba ant ratų, kaip anksčiau turėjo mano senelis, – dalijosi savo idėja centro direktorė. – Šiuo metu sudarome išsamų mūsų krašto ūkininkų gaminamos produkcijos katalogą su nuotrauka, aprašymu ir kaina. Jis bus išleistas atskiru spalvotu leidiniu. Tai būtų pirmas realus žingsnis, naudingas ir turizmui, ir verslui.“

Pasak I. Bernotaitės, svarstoma, ką vertėtų padaryti pirmiausiai, galbūt dar neinvestuoti į priekabą, o parengti elektroninį katalogą ir jau šią vasarą siūlyti turistams. Tai būtų naujovė, kurios šiuo metru daugiau niekas negali pasiūlyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.