Turėtų būti tvaru, tačiau...

Praėjusį antradienį Šakių rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis viešėjo Marijampolėje, kur kartu su kitais apskrities rajonų vadovais, verslo atstovais susitiko su finansų ministru Viliumi Šapoka.

Pasak mero, susitikimo metu pristatytos 2019 m. mokesčių pakeitimų gairės, kurios, ministerijos teigimu, turėtų garantuoti tvarią mūsų regionų plėtrą.
 
„Suprantu, kad kai kurios reformos tikrai reikalingos, bet ne visos jos veikia automatiškai ir vienodai, kada skaičiavimai atliekami pagal bendrą pasiektą Europos Sąjungos gyvenimo vidurkį“, – sakė E. Pilypaitis, konkrečiai vardijęs, kad atskiruose regionuose tas vidurkis stipriai skiriasi.

Jei, tarkim, Vilniuje vidurkis viršijamas ir siekia 106 proc., tai Marijampolės regionas velkasi uodegoj ir pasiekia tik 48 proc. Tad tie patys ekonomikos skatinimo ar mokesčių pakeitimo dalykai neduos visur tų pačių norimų rezultatų.

Meras akcentavo ir tai, kad štai už devynis mėnesius yra nesurenkamas gyventojų pajamų mokesčio planas ir nuo jo atsiliekama 578 tūkst. eurų. Atsilieka, jo žodžiais, ir kitos periferinės savivaldybės. Nors ministerija planuoja, kad gyventi turėtume geriau, tačiau, mero žodžiais, gyvename kaip gyvename ir tai tikrai ne pagal ministerijos planus. Nepaisant to, kitais metais minėto mokesčio planuojama surinkti dar mažiau, nes didėja neapmokestinamasis pajamų dydis.

2019 m. gyventojų mokesčio rodiklis dar padidintas, o kaip jis bus surenkamas, meras sako nežinantis. Kaip ir to, kaip reikės subalansuoti savo biudžetą. Be to, susitikimo metu informuota , kad 2020 m. bus įvesta gyventojų mokesčio perskirstymo dalis (80 proc. ir 20 proc.), kai 20 proc. dalis nueis į tą savivaldybę, kur žmogus dirbs. Pavyzdžiui, Šakiuose gyvenančio, bet Marijampolėje dirbančio asmens mokestis keliaus ne į mūsų, o į kaimynų biudžetą.

Reziumuodamas susitikimą su finansų ministru E. Pilypaitis sakė: „Klausimų buvo, atsakymų ne visai.“

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px