Rajone nustatytas antras afrikinio kiaulių maro atvejis

sernas miske
Nuotr. Spalio 26 d. medžiotojų klubui „Pjaunis“ priklausiančiame medžioklės ploto vienete Gerdžių miške (Lukšių seniūnijoje) sumedžiotam šernui nustatytas pirmasis afrikinio kiaulių maro viruso atvejis.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Po liepos mėnesį įvykusio afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkio Prūselių kaime esančiame kiaulių ūkyje kelis mėnesius buvo ramu. Tačiau ramybė truko vos tris mėnesius. Šakių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo, kad šių metų spalio 26d. medžiotojų klubui „Pjaunis“ priklausiančiame medžioklės ploto vienete Gerdžių miške (Lukšių seniūnijoje) sumedžiotam šernui nustatytas AKM virusas.

Lig šiol mūsų rajone šios ligos užkrato dar nebuvo rasta nei sumedžiotuose šernuose, nei gaišenose.

Įtarimų, kad sumedžiotas šernas gali būti užsikrėtęs AKM, kilo Šakių VMVT specialistams (inkstų mėginiai buvo su būdingais AKM požymiais), kuriems pagal reikalavimus medžioklės plotų naudotojai pristato visų sumedžiotų šernų mėginius.

Nuo spalio 26 d. dėl rasto užkrėsto šerno medžioklės klubui „Pjaunis“ priklausančiame medžioklės ploto vienete vykdomos medžioklės plotų apžiūros, siekiant surasti ir surinkti šernų gaišenas. Kaip informavo Šakių VMVT viršininkas Artūras Šimkus, nuo šiol visiems medžioklės būreliams ir klubams yra sustiprintos biologinio saugumo priemonės medžioklės metu, taip pat suaktyvinta medžioklė bei nurodyta sustiprinti pasyvią stebėseną medžioklės ploto vienetuose.

Nuo šių metų sausio 1 d. iki spalio 29 d. Šakių rajono savivaldybės teritorijoje buvo sumedžiotas 601 šernas (ištirta 295 sumedžiotų šernų mėginiai). Anot A. Šimkaus, tai rodo, kad medžiotojai aktyviai medžioja šernus ir pristato mėginius, tačiau, nustačius pirmąjį AKM atvejį šernų populiacijoje, jie yra raginami dar labiau suaktyvinti šernų medžioklę.

Taip pat Šakių VMVT inspektoriai prašo gyventojų susilaikyti nuo nereikalingo lankymosi Gerdžių miške, kad neplatintų užkrečiamos ligos toliau. Jeigu kiltų būtinybė lankytis šioje užkrėstoje teritorijoje, inspektoriai prašo naudoti dezinfekcines priemones, veikiančias afrikinio kiaulių maro virusą (dezinfekuojami apipurškiant automobilių ratai, batai ir kitas inventorius).

Taip pat Šakių VMVT tarnybos inspektoriai prašo ne tik medžiotojus, bet ir visus gyventojus, šiame miške ar kitur radusius šernų gaišenas, nedelsiant apie tai pranešti tarnybai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.