Veikla legalizuota, bet gyventi sunkiau

globos namai atidarymas
Nuotr. Simbolinę atidarymo juostelę perkirpo (iš kairės) Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė, rajono meras Edgaras Pilypaitis ir globos namų direktorė Irena Žėglaitienė-Racevičienė.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors Gustainiškių kaime įsikūrę globos namai veikia kone dešimtmetį, tačiau nuo 2015-ųjų, kai keitėsi tvarka, jų veikla tapo nelegali. Tad spręsdama susidariusią situaciją įstaiga nuo vasaros stengėsi įgyvendinti keliamus reikalavimus ir lapkričio 15-ąją grupinio gyvenimo namams išduota veiklos licencija. Gruodžio 27 d. įstaigoje surengtas oficialus atidarymas, perkirpta simbolinė juostelė.

Dabar sunkiau

Nors veikla tapo legali, tačiau įstaigos direktorė Irena Žėglaitienė-Racevičienė dideliu džiaugsmu netrykšta ir sako, kad išgyventi dabar kur kas sunkiau.

„Gerai, kad turime parduotuvę Keturnaujienoje, nes jei ne ji, visai būtų riesta. Ir algas, ir mokesčius mokėk, tai tikrai nelengva“, – sako direktorė, patikinusi, kad šiuo metu grupinio gyvenimo namuose gyvena trys senolės, dirba šeši darbuotojai (socialinė darbuotoja, slaugytoja, slaugytojo padėjėja, buhalterė, socialinio darbuotojo padėjėja ir masažuotojas).

„Nieko nepadarysi, tokie buvo reikalavimai, kuriuos turėjome įvykdyti“, – aiškina socialinė darbuotoja Kristina Dubinskienė, pripažinusi, kad siekiant licencijos veikti buvo ką, nuolat teko kažką pildyti ir pan.

Tiesa, ne visi darbuotojai dirba pilnais etatais. Pasikeitusiomis sąlygomis ne itin patenkinti ir gyventojai. Štai lovoje gulinti senolė sako, kad jos gyvena lyg veršiukų gardukuose.

„Anksčiau buvo daugiau vietos, supykau, kad šitaip padarė“, – sako senolė, pridūrusi, kad jai ypač patikdavo erdvus bendrasis kambarys.

Galėtų gyventi šeši

Bet vėlgi – tokie reikalavimai ir įstaiga džiaugiasi pagaliau veiklą legalizavusi. Siekiant įgyti veiklos licenciją teko erdvią svetainę naikinti ir įrengti atskirus kambariukus. Jei dar vasarą iš bendrojo kambario ėjo laiptai į antrąjį pastato aukštą, kur gyvena pati įstaigos vadovė su sutuoktiniu, tai dabar ta dalis taip pat atskirta siena. Norint patekti į antrą aukštą reikia eiti per lauką.

Iš viso grupiniuose gyvenimo namuose šiuo metu galėtų gyventi šeši asmenys – trijuose kambariuose po du. Yra bendras laisvalaikio kambarys, kuriame gyventojai gali žiūrėti televizorių, leisti laiką. Jei anksčiau visą maistą gamindavo patys, tai dabar šią paslaugą perka.

Tad nors pradžia ne itin lengva, tiek socialinė darbuotoja, tiek pati direktorė viliasi, kad įsivažiuos, galbūt atsiras ir daugiau gyventojų.

Rajone – visų lygių globa

Atidaryme dalyvavusi savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė pasidžiaugė, kad rajone dabar yra visų lygių globa.

„Turim ir valstybinę globą, ir savivaldybinius globos namus, turim nevyriausybinės organizacijos, o dabar ir privačią iniciatyvą. Žmonės tikrai gali rinktis, kur geriau, kur geresnės sąlygos. Konkurencija labai sveika“, – kalbėjo L. Pocevičiūtė.

Iniciatyvą ryžtis imtis tokios veiklos, įgyvendinti visus keliamus reikalavimus sveikino ir rajono meras Edgaras Pilypaitis, sveikinimo žodžius skyrė Seimo narė Irena Haase.

„Jūs jiems esate dovana, tas artimas žmogus, kurio paguodos reikia. Atliekate tikrai kilnią misiją“, – sveikindama kalbėjo Seimo narė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px