Verslo liudijimų mokesčiai – ne tie pinigai, dėl kurių būtų laužomos ietys

verslo taryba
Šakių rajono verslo tarybos nariai nepritarė pateiktam verslo liudijimų įsigijimo lengvatų projektui. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį pirmadienį rajono savivaldybės mero kabinete vyko trišalės Šakių rajono verslo tarybos posėdis. Jo darbotvarkėje buvo numatyti šeši klausimai, tarp kurių ir darbo reglamento tvirtinimas, pirmininko ir sekretoriaus rinkimai bei veiklos gairių aptarimas. Ypač daug diskusijų sukėlė rajono savivaldybės tarybai tvirtinti pateiktas verslo liudijimų įsigijimo lengvatų projektas.

Išsirinko pirmininką ir sekretorių    

Pagal eiliškumą, kai rotacijos principu kasmet tarybai vadovauti buvo renkamas vis kitos šalies atstovas, šiemet, apsisukus ratui, pirmininko postą vėl turi užimti vienas iš keturių verslo atstovų. Buvo pasiūlyta vienintelė Arūno Tarnausko kandidatūra, už kurią savo balsus atidavė visi posėdyje dalyvavę verslo tarybos nariai. Į sekretoriaus, kuris labiau atlieka ne techninio darbuotojo, o pirmininko pavaduotojo funkciją, postą buvo nuspręsta išrinkti vieną iš trijų posėdyje dalyvavusių savivaldybės atstovų. Kadangi meras ir Raminta Jakelaitienė šio posto atsisakė, buvo pasiūlyta ir vienbalsiai patvirtinta Rasitos Grincevičienės kandidatūra.

Numatytos verslo liudijimų lengvatos

Posėdyje taip pat aptartos 2019–2020 metų veiklos gairės, darbo reglamentas, bendradarbiavimo sutarties projektas, tačiau bene daugiausiai diskusijų sukėlė savivaldybės tarybos tvirtinimui pateiktos verslo liudijimų įsigijimo lengvatos. Kaip informavo į posėdį pakviesta rajono savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, nuo šių metų liepos 1 d. prekybai, variklinių transporto priemonių techninei priežiūrai ir remontui, statybos baigimo ir apdailos darbams, specialiesiems statybos darbams siūloma 700 eurų pajamų mokesčio dydį sumažinti iki 400 eurų (metams). Pasak jos, į rajono savivaldybės biudžetą dėl sumažintų mokesčių būtų negauta tik apie 16 tūkst. eurų. Aišku, tai sąlyginis paskaičiavimas, nes neaišku, kiek verslo liudijimų tokioms veikloms būtų įsigyjama.

„2018 m. tokioms veikloms buvo išduota 711 verslo liudijimų, 463 iš jų – su lengvatomis. Kadangi savivaldybių tarybos turi teisę pačios nustayti lengvatas, sprendimo projekte yra numatyta jokių lengvatų neteikti tuomet, kai verslo liudijime yra įrašyti ir kiti asmenys“, – supažindino E. Grigaitienė, primindama, kad nepaklausiausioms veikoms, kurioms verslo liudijimų visai neįsigyjama, siūloma taikyti minimalų 1 euro mokestį.

„Buvo sugalvota labai daug būdų, jog būtų išsiperkama daugiau verslo liudijimų. Vienas iš jų – jei verslo liudijimas įsigyjamas ne trumpiau kaip 6 mėn., nutarta taikyti 80 proc. lengvatą, tačiau visos iniciatyvos atsimušė į tai, kad Valstybinė mokesčių inspekcija nepasiruošusi administruoti savo sistemos taip, kaip mes norėtume, todėl teko atšaukti numatytas tvarkas, o verslo liudijimo mokestis liko išdidintas, nepanaudojant lengvatos“, – priminė meras.

Nepritarė mokesčio sumažinimui

Diskusijų įkarštyje buvo pasidomėta, kodėl savivaldybės administracija nori sumažinti išvardintoms veikloms verslo liudijimų mokestį.

„Todėl, kad savivaldybės taryba savo biudžeto sąskaita tai gali daryti ir todėl, kad visada yra priekaištaujama, jog rajono valdžia per mažai skatina smulkųjį verslą. Kita vertus, tie 50 tūkst. eurų, kurie surenkami iš verslo liudijimų mokesčio, sukelia, ko gero, daugiausiai diskusijų po žemės mokesčio ir biudžeto patvirtinimo, tačiau tai nėra tie pinigai, dėl kurių vertėtų laužyti ietis. Mano asmenine nuomone, verslo liudijimai – apskritai ydinga veiklos forma“, – įsitikinusi vedėja, priminusi, kad kai į savivaldybės tarybą kreipėsi kirpėjai, jiems verslo liudijimų mokestis buvo sumažintas, dabar keipiasi smulkieji prekybininkai, todėl paruoštas projektas, suteiksiantis ir jiems lengvatų.

Posėdyje dalyvavusios mero patarėjos Violetos Simonavičienės teigimu, verslo liudijimų mokestį paprašę sumažinti turguose prekiaujantys gyventojai motyvavo tuo, kad mūsų rajone jis yra didžiausias – 700 eurų, o kaimyniniuose rajonuose daug mažesnis, pavyzdžiui, Jurbarke – 174, Vilkaviškyje – 200, Marijampolėje – 140, Tauragėje – 145 eurai.

Verslininkas Edmundas Rinkevičius prisiminė, kad kažkada tam, kad verslą ištrauktų iš šešėlio, buvo siūlęs verslo liudijimus iš viso dalyti dykai, kad tik žmonės užsiimtų kokia nors veikla ir neprašytų pašalpų. Jo nuomone, dirbti su verslo liudijimu nėra jokia blogybė, nes kitą dieną žmogus gali įsteigti mažąją bendriją ar bendrovę, ir jeigu tokia verslo niša, kodėl ja nepasinaudojus.

Visgi po balsavimo paaiškėjo, kad verslo tarybos nariai yra ne už lengvatinius verslo liudijimus, o už pilną, 700 eurų kainą visoms minėtoms veiklos formoms. Koks bus galutinis sprendimas ir kam lengvatos bus ar nebus taikomos, paaiškės šiandieniniame savivaldybės tarybos posėdyje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.