Prasidėjo cukrinių runkelių nuėmimo sezonas

cukriniai runkeliai1
Cukrinių runkelių augintojai šiųmetį derlių pradėję doroti dar rugsėjo 19 d., pirmosios saldžiosios šaknys jau iškeliavo į fabriką, pirmuojo kasimo derlingumas siekia 80–85 t/ha. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rajono cukrinių runkelių augintojai jau doroja cukrinių runkelių derlių ir sako, kad derlius šiemet neblogas. Saulėtos dienos tik padeda šaknyse kauptis cukrui. Rugsėjo 23–24 d. pirmasis cukrinių šaknų derlius jau išvežtas į fabrikus perdirbimui.
 
Geras derlingumas

Žemės ūkio kooperatyvo „Sūduvos cukriniai runkeliai “ pirmininkas Juozas Valaitis šiemet augina 130 ha cukrinių runkelių. Ūkininką sutikome laukuose, Žvirgždaičių seniūnijoje. Cukrinius runkelius J.Valaitis augina nuo 1992 m. ir sako, kad šiųmetiniai permainingi orai nesumenkino derliaus. Šiemet cukrinius runkelius ūkininkas sėjo balandžio 2 d., iš hektaro kasa vidutiniškai 85 t saldžiųjų šaknų.

Pirmąjį derlių J. Valaitis išvežė rugsėjo 23 d. į Marijampolės UAB „Lietuvos cukrus“. Tiek su Marijampole, tiek su AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ jis pasirašė sutartį pristatyti po 4 tūkst. tonų cukrinių runkelių.

„Problema su Kėdainiais išlieka ta pati: fabrikas apmoka už transportą tik iki 80 km, o nuo mano laukų iki fabriko 120 km, todėl 40 km vežam runkelius už dyką. Po 2017 m. šlapio rudens jau tie runkeliai daugeliui įkarto, bet mes esame pasirašę trejų metų sutartis, šiemet jos baigiasi, todėl kooperatyvo „Sūduvos cukriniai runkeliai “ valdyba ir kiti kooperatyvai vedam su fabriku derybas dėl pilno apmokėjimo už transportą, arba mes neauginam runkelių Kėdainiams. Kol kas fabrikas tyli“, – aiškino J. Valaitis.

Ūkininkas saldžiųjų šaknų išsižadėti nežada, tik žada 20 ha sumažinti jų plotus, o likusį cukrinių runkelių derlių žada doroti spalio viduryje ir vežti į Kėdainių cukraus fabriką.

Užaugo nepaisant sausros

Žemės ūkio kooperatyvo „Suvalkijos cukriniai runkeliai“ valdybos pirmininkas Almantas Pališkis augina apie 185 ha cukrinių runkelių, šiemet net padidino plotus. Rugsėjo 23–24 dienomis cukrinius runkelius kasti pradėjęs ūkininkas runkelius jau pristatė į Marijampolės cukraus fabriką. Šiemet iš hektaro prikasė apie 80 t 18,6 proc. cukringumo cukrinių runkelių. Anot ūkininko, pernai iš vieno lauko prikasė 113 t cukrinių, o vidurkis buvo – 96–97 t/ha.

„Šiemet bus prastesnis derlius. Prognozuoti galėsime, kai saldžiųjų šaknų derlius bus nuimtas visas. Buvo sausros, tai net nesuprantu kaip tie runkeliai tokie užaugo. Kaip augalas sugeba užsiauginti tą šaknį. Jei dabar palytų, runkeliai dar ir paaugtų“, – svarstė A. Pališkis ir pridūrė, kad likusį derlių doros apie spalio vidurį. Pašnekovas tvirtino, kad runkelius parduoda tik Marijampolės cukraus fabrikui, į Kėdainius neveža dėl tos pačios priežasties – fabrikas nedengia visų transporto išlaidų. Be to, į Marijampolę vežti – arčiau.

Saldžiosios šaknys jau fabrike

Apie šiųmečio runkelių derliaus perdirbimą pasiteiravus UAB „Lietuvos cukrus“ generalinio direktoriaus Augusto Obuchavičiaus, jis tvirtino, kad cukrinių runkelių perdirbimo sezonas šiais metais prasidėjo beveik tuo pačiu metu kaip ir pernai, pirmieji runkeliai į fabriką atgabenti rugsėjo 24 dieną. Anot direktoriaus, per pirmas dvi dienas cukrinių runkelių augintojai į fabriką atvežė apie 5 tūkst. tonų saldžių šaknų, kurių vidutinis cukringumas siekia 18,4 proc., purvingumas – 6,06 proc. Cukrinių runkelių dydis atitinka daugiametį vidurkį.

„Šiais metais planuojame perdirbti 235 tūkst. tonų bazinio cukringumo cukrinių runkelių ir pagaminti apie 34 tūkst. tonų  cukraus“, – prognozavo bendrovės direktorius.

Ministras turi dirbti

Teiraujamės cukrinių runkelių augintojo J. Valaičio nuomonės apie žemės ūkio politiką.

„Teisingiausia būtų, jeigu iš viso nebūtų Europos Sąjungos rėmimo. Mūsų žemės neblogos, žmonės žemę dirbti nori ir Europos Sąjungoje mes būtume gana konkurencingi. Rėmimas iškreipia viską: vienur Europoje sąlygos vienokios, kitur – kitokios“, – svarstė ūkininkas.

J.Valaitis stebėjosi, kad jam ūkininkaujant jau paskirtas 17-tas ar 18-tas žemės ūkio ministras. Jis paminėjo vos porą ministrų – Kazimierą Starkevičių ir Vytautą Einorį, kurie, jo nuomone, dirbo dėl žemdirbių.

„Paskiriamas ministras, kuris atvažiuoja, pagirdo veršiukus, pavažinėja traktoriumi. Čia dirbti reikia. Ta ministrų kaita neduoda nieko gero, reikia veiklos ir darbų tęstinumo: vienas sako, kad reikia Žemės ūkio ministeriją perkelti į Kauną, kitas, kad nereikia. Gaunasi toks žmonių supriešinimas“, – neslėpė emocijų ūkininkas.

Jis nesupranta ir Prezidento Gitano Nausėdos siūlymo apkarpyti lengvatą ūkininkų naudojamam dyzeliniam kurui, ūkininko nuomone, tai gerokai apsunkintų žemdirbių veiklą, nes sąnaudos didėja, ypač kai metai būna šlapi ar sausra.

J.Valaičio nuomone, Šakių rajono žemdirbių asociacija taip pat tinkamai neatstovauja žemdirbių ir pridūrė, kad tik vienam rajono merui yra rūpėjęs žemės ūkis.

Rajono Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus duomenimis, rajone yra 39 cukrinių runkelių augintojai, kurie deklaruoja apie 2 tūkst. ha cukrinių runkelių plotą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.