Obuolių gausu soduose, bet ne supirktuvėse

obuoliu supirkimas
Šakietis Algimantas supirktuvėje sverdamas penkis maišus obuolių sako, kad jų priderėjo labai daug, šeima tiek nesuvalgys, todėl, užuot išmetę lauk, juos atvežė parduoti. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Po blogo pernykščio obuolių derliaus šįmet sodininkai džiaugiasi svyrančiomis nuo gausaus kiekio obelų šakomis. Nors užderėjo geras obuolių derlius, bet supirkimo punktai nėra užversti obuolių krituoliais. Kas kaltas – mažos kainos ar gyventojai jau nesigriebia šio rudeninio verslo?

Pačių obuolių derlių pernai tiek patys sodininkai, tiek supirkėjai vertino labai skeptiškai, nes lietuviškų obuolių rinkoje buvo tik 20 proc., o visą kitą dalį sudarė įvežtinė produkcija. Obuolių krituolius superkantys verslininkai sako, kad, paėmus penkerių metų vidurkį, šiemet obuolių derlius, galima sakyti, vidutiniškas – nors nėra pats didžiausias, bet obuolių kokybė geresnė nei pernai. Obelys pavasarį gausiai žydėjo, bet poveikį derliui turėjo gegužės mėnesį iškritęs sniegas. Pats gausiausias obuolių derlius buvo 2018 m., bet tada supirkimo kainos buvo vos 0,03 cento už kilogramą krituolių. Šį rudenį kaina yra 0,05 cento, tačiau supirkėjai pastebi kitą problemą – jau keleri metai iš eilės, nepaisydami derliaus ir supirkimo kainų, gyventojai vangiau parduoda obuolius, dažniau leidžia jiems supūti kur nors suverstiems į krūvas, negu atveža į supirkimo punktus. Supirkėjai pastebi ir kitą tendenciją – naujakuriai įsigiję sodybas skuba išpjauti ten augusias obelis, nežiūrėdami, net kokia jų veislė, derlingumas ir panašiai.

„Pats pirkimas vyksta geriau nei pernai, nes obuolių yra. Bet kita problema – nėra kam jų rinkti, žmonių kaimuose sumažėję, jaunimo nedomina tokia mažai pelninga veikla, uždarbis, o vyresni jau nebepajėgia. Samdyti surinkti obuolius nėra ką – niekas to daryti nenori. Be to, ir obelis išpjauna sodybose įsikūrę naujakuriai, pasisodina tik mažaūges, kurios neduoda didelių derlių, kad nereiktų sukt galvos su pertekliniais obuoliais, nebūtų atliekų. Dabar gyventojai atveža obuolius kaip šiukšles į supirkimo punktą – ne todėl, kad kažką užsidirbtų, o todėl, kad susitvarkytų kiemą, galėtų švariai nusipjauti žolytę. Tie laikai, kai vežėme po kelias sunkiasvores mašinas priduoti per dieną, jau baigėsi“, – atvirauja Šakiuose įsikūrusio UAB „Vaiskona“ supirkimo punkto padalinio vadovas Rytis Sakalauskas.

Anot pašnekovo, kai kurie žmonės atvežę obuolius į V. Kudirkos gatvėje įsikūrusio padalinio kiemą, išmeta maišus ir išvažiuoja, nelaukia net užmokesčio. Tiesa, supirkėjai ėmė tikrinti, ką gyventojai sudeda į maišus, nes pasitaiko atvejų, kada surenkamos visos soduose esančios atliekos, net ir supuvę krituoliai ar kriaušės.

„Gal dėl svorio, o gal dėl to, kad renka viską iš eilės ir nori išsivalyti sodą. Bet pas mus reikia perpilti į didelius maišus, todėl viską matome, ką žmonės būna surinkę, ir šįmet teko ne vienam klientui raudonuoti dėl turinio, kurį atvežė priduot“, – sako padalinio vadovas.

Nors supirkėjai patys gali nuvažiuoti į atokiausius rajono kampelius pasiimti krituolių, bet vis tiek, anot R. Sakalausko, pardavėjų nėra gausu. Anot vadovo, nesvarbu žmonėms, netgi kokia supirkimo kaina, nes jeigu priduodamas didesnis kiekis obuolių vienu metu, tada net ir supirkėjai moka daugiau (0,06 cento), bet žmonėms ta kaina jau didelės įtakos neturi.

Antradienio popietę į supirktuvę Šakiuose užsuko ir Giedručių gyventojas Algimantas, kuris atvežė priduoti penkis maišus krituolių.

„Obuolių turime, bet neturime, kur tiek jų dėti. Sulčių dar turime nuo pernai prisispaudę, tai atvežėme čia“, – atvirauja Algimantas.

Vyriškiui nesvarbu, koks bus pelnas pridavus kelis maišiukus, svarbiausiai – bus tvarkingas sodas, o už gautus 8,3 euro, sako, išeis keli litrai degalų – vis šis tas.

Šioje supirktuvėje anksčiau veikė ir sulčių spaudykla, kurioje, kaip prisimena jos vadovas, nusidriekdavo net eilės, bet pastaraisiais metais ir sultis besispaudžiančių žmonių skaičius ėmė drastiškai mažėti, o šį sezoną jų padalinyje jos ir nespaudžiamos, nes sugedo technika. Sumažėjusius sulčių gerbėjus vadovas sieja su tuo, kad vaikams mokyklose ir darželiuose buvo uždrausta vartoti sultis ir taip tėvai netgi namuose vaikus pratina daugiau gerti vandenį, o į galvas brukama, kad sultys nesveika, todėl ir sulčių spaudyklose klientų yra mažiau.

Nors rugsėjis – pats obuolių krituolių pardavimo sezonas, bet klientų gausa negali pasigirti ir Laimutės ir Arūno Navikauskų supirkimo punktas Lukšiuose. Klientus aptarnaujantis sūnus Deividas sako, kad šįmet pačių obuolių tikrai daugiau negu pernai, o ir klientų dėl to yra žymiai daugiau, bet vis dėlto eilių supirktuvėje nėra. Anot supirkėjo, tai, kad žmonės atveža obuolius į supirktuvę, gal įtakos turi ir dviem centais pakilusi supirkimo kaina. Tiesa, jaunas supirkėjas pastebi tas pačias tendencijas – žmonės jau nesodina aukštaūgių, gausiai derančių obelų prie namų, o įsikūrę sodybose skuba išpjauti geras obelis. Taip pat nėra norinčiųjų ir tuos obuolius rinkti, juos vežti į supirkimo punktus, todėl šios srities verslininkai negali pasidžiaugti, kad verslas klesti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.