Vilkai įsisuko į mažą kaimelį – papjautos prie namų buvusios avys

vilkas liezuvis
Pirmųjų vilkų atakų šį rudenį galimai sulaukė Valakbūdžio kaimo (Šakių sen.) gyventojai, prie kurių namų buvo papjautos lauke besiganiusios avys. Laikraščio archyvo nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusį savaitgalį Valakbūdžio kaime žiaurią puotą surengė vilkai – papjovė dvi netoli namų besiganiusias gyventojų avis. Šeimininkai įsitikinę, kad tai gali būti tik vilkų darbas, nes valkataujančių šunų kaime nepastebėta.

Valakbūdžio kaime (Šakių sen.) yra vos šešetas gyvenamų namų, o iš jų tik prie dviejų ūkelių galima pamatyti besiganančių naminių gyvūnų. Jonas ir Nijolė Viliūšiai taip pat savo reikmėms laiko keletą raguočių, avių, paukščių, o šiltuoju metų laiku gyvulius gano netoli namų esančiose ganyklose. Sodybos šeimininkas sako, kad pro jų gyvenvietę vilkai praslenka jau ne pirmą kartą – prieš dešimt metų buvo įsisukę į galvijų bandą, papjovė kelis galvijus. Šįmet, anot šeimininko, matyt, vėl užklydo į kaimą, tik pasirinko lengviau prieinamą, mažesnį grobį – ganykloje besiganančias pririštas aveles. Pasak J. Viliūšio, vilkai papjovė tiek jų šeimos veislei laikytą aviną, tiek netoliese besiganiusią kaimynų avį. N. Viliūšienė sako, kad tą dieną keistai kaukė kaimo šunys, bet gyventojai nesureikšmino, nes šunys dažnai pakaukia.

„Naktį irgi šunys draskėsi, bet galvojom, kad koks gyvūnas atėjo, nes mėgsta ateiti stirniukės į sodą. Nepagalvojom, kad gali būti vilkai, būtume ėję žiūrėti ar gyvuliukų lauke nakčiai nebūtume palikę“, – pasakojo N. Viliūšienė.

Anot moters, jų ganyklose ganėsi dar dvi karvės, veršelis ir dvi avys, tačiau vilkams, matyt, lengviausiai pulti pririštas avis, jos yra mažesnės nei galvijai, nors avys buvo visai netoli namų. Po to vakaro šeimininkai gyvulių nakčiai ganyklose jau nepalieka, atsiveda visai arti namų arba į kiemą, o papjautą avį dar paliko laukuose, nes yra girdėję, kad vilkai savo grobio sugrįžta į trečią dieną. Paklausta, ką ketina daryti, jeigu vilkai sugrįš, moteris sako: „Eisiu žiūrėt, vyt juos. Aš nieko nebijau. Aną naktį vos sulojo garsiau šunys, ėjau žiūrėt, bet nieko nebuvo“, – sako Valakbūdžio kaimo gyventoja.

Moteris tikina dar nežinanti, ar kreipsis kompensacijos dėl vilkų padarytos žalos, nes gali būti taip, kad veterinaro ir kitos išlaidos bus didesnės negu nauda, kurią gautų, bet naminius gyvulius šeima naktimis jau saugos labiau. Šeimininkai mano, kad tai prabėgančių, migruojančių vilkų antpuolis, nes nei vietos gyventojai, nei medžiotojai pastaraisiais metais nėra pastebėję ženklų, kad tame krašte gyventų vilkai.

Pasak Išdagų medžiotojų būrelio (būreliui priklauso ir Valakbūdžio kaimo teritorija) vadovo Kęstučio Birbilo, prieš trejus metus už poros kilometrų prie tvenkinio buvo sumedžiotas vienas vilkas, tačiau pastaraisiais metais medžiotojai nėra jų pastebėję ar su miške įsirengtomis vaizdo stebėjimo kameromis užfiksavę. Vadovas mano, kad papjautos avys gali būti nebūtinai prabėgančių vilkų darbas – ir valkataujantys dideli šunys puola ir pjauna (dažniausiai dėl maisto) naminius gyvulius. Anot būrelio vadovo, gyventojai patys turi būti budrūs ir imtis didesnių atsargumo priemonių saugodami savo naminius gyvulius nuo laukinių plėšriųjų žvėrių.

Pasak savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėjos Irenos Žemaitienės, šį rudenį dar kol kas rajono gyventojai nėra pranešę arba kreipęsi dėl vilkų padarytos žalos nuostolių atlyginimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.