Pasirūpino želdinių apsauga

Artėjant šaltajam metų laikui miškininkai pasirūpino viena svarbiausių rudens užduočių – želdinių saugojimu nuo gyvūnų. Kasmet miškininkai, norėdami apsaugoti jaunus medelius nuo elninių žvėrių bei šernų pažeidimų, juos tepa repelentais. Šakių regioninio padalinio miškininkai irgi per pastaruosius du mėnesius pasirūpino jaunų spygliuočių miško želdinių apsauga nuo gyvūnų.

Kasmet Valstybinė miškų urėdija pasodina apie 30 mln. vienetų medelių, o kad jie užaugtų bei taptų sveiku medynu, reikia juos apsaugoti nuo laukinių žvėrių. Žvėrims nukandžiojus ūglius medeliai skursta, auga kreivi, juos lengviau nustelbia kiti medžiai, dažnai tokie medeliai žūva. Kasmet repelentais aptepama ir kitomis priemonėmis apsaugoma daugiau nei 19 tūkst. ha, o tvoromis aptveriama dar beveik 7 tūkst. ha miško želdinių plotų. Anot Lekėčių girininkijos miško apsaugos specialisto Kęstučio Jankausko, Šakių regioninio padalinio miškininkai kasmet vidutiniškai apdoroja 700–800 ha jaunų spygliuočių miško želdinių. Šiais metais mūsų rajone taip pat apdorota 720 ha, sunaudota 2 tūkst. 300 kg repelentų. Šie darbai buvo atlikti visose aštuoniose girininkijose, tačiau kiek daugiau medelių apdorota Kidulių ir Šilagirio girininkijose.

Repelentais apteptos pažeidžiamos jaunų medelių dalys (ūgliai, liemenys) atbaido žvėris savo kvapu bei skoniu. Priemonė, anot specialisto, miškui nekenksiminga, pagrindinė jos sudėtis – kvarcinis smėlis ir natūralūs silikatai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.