Moliūgų derlius menkas, šių daržovių jau trūksta rinkoje

skaizgirys apie moliugus
Liepalotų krašto ūkininkas Tomas Skaizgirys tvirtino, kad šiemet moliūgų derlius yra mažesnis, nes buvo labai nepalankios oro sąlygos jiems auginti. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Moliūgai Lietuvoje populiarėja. Kalbinti mūsų rajono moliūgų augintojai sako, kad šiemet moliūgų derlius mažesnis. Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) atstovai tvirtina, kad šių daržovių rinkoje jau trūksta.

Šešių mūsų rajono moliūgų augintojų deklaruoti moliūgų plotai šiemet siekė per 43 ha, Lietuvoje iš viso deklaruota net 713 ha. Pasak LDAA direktorės Zofijos Cironkienės, nors šiemet deklaruojami rekordiniai moliūgų plotai, bet rinkoje jų derlius jau eina į pabaigą. Jos įsitikinimu, moliūgų auginimas išplito tik pagal deklaracijų duomenis, o realiai moliūgus prekiniam derliui augina vos keli profesionalūs daržininkai.

Apie šiųmetį moliūgų derlių teiraujamės ir rajono žemdirbių, kurie moliūgus augina jau ne pirmus metus. Kriūkų seniūnijoje ūkininkaujantis Martynas Laukaitis moliūgus augina 10 ha plote. Pasak ūkininko, moliūgų plotai nesikeičia jau keleri metai, tačiau šiemet moliūgų derlius mažesnis.

„Buvo ilgas ir šaltas pavasaris, todėl vėlyvos veislės net nespėjo subręsti. Pagrindinį moliūgų derlių jau pardavėme, liko dar muskatinių-sviestinių moliūgų“, – pasakojo M. Laukaitis ir pridūrė, kad jo ūkyje užauginti moliūgai realizuojami per didžiuosius šalies prekybos tinklus, už kilogramą ūkininkas gauna 45 centus.

Voverių krašte beveik hektarą moliūgų auginantis Paulius Sventkauskas tvirtino, kad šias daržoves auginti pradėjo prieš trejus metus, pripažino, kad šiemet daržoves auginti buvo sudėtingiau nei ankstesniais metais.

„Šiemet buvo gerokai sausiau, ypač pavasaris, todėl didžioji dalis moliūgų nesudygo: sėklos arba sunyko, arba dalį sunaikino graužikai“, – kalbėjo P. Sventkauskas.

Rajone bene didžiausius moliūgų plotus yra deklaravęs Voverių krašto ūkininkas Audrius Skinkaitis, šiemet jais apsodino apie 18 ha. Pasirodo, Lietuvos sąlygomis išauginti šią šiltą klimatą mėgstančią ir sausrai atsparią kultūrą nėra taip lengva. Antrus metus šią kultūrą auginantis voveriškis pasakojo, kad greičiausiai kitąmet jau neaugins.

„Derlius šiemet tiesiog neužaugo, ir ta realizacija sunki buvo, nes mažų moliūgų galvų niekas nepirko. Daug visokių niuansų buvo. Todėl dabar tuos plotus apsodinau serbentais, pereisiu į uogininkystės ūkį, moliūgų galbūt kelis hektarus tik pasiliksiu“, – patirtimi dalijosi A. Skinkaitis.

Liepalotiškis Tomas Skaizgirys sako, kad praeitais metais buvo gerokai geresnis ir arbūzų, ir moliūgų derlius. O šiemet moliūgai užaugo nedideli, derlių ūkininkas jau baigia realizuoti – perka žmonės.

„Liūdina daržovių supirkimo kainos. Ypač  mažos bulvių kainos. Dirbam į minusą. O reikia sandėliuoti, išlaikyti šviežias. Pradedu nusivilti daržovininkyste“, – kalbėjo T. Skaizgirys.

Ar moliūgų nepritrūks, teiraujamės LDAA direktorės Z. Cironkienės. Ši paaiškino, kad asociacijos nariai augina prekinę moliūgų produkciją, šiemet sąlygos nebuvo itin geros, todėl moliūgus teko laistyti. Anot pašnekovės, prekinis moliūgų derlius jau baigiamas realizuoti, dar yra likę rūšinių moliūgų, kurie buvo ypač paklausūs per Helovino šventę.

„Derliaus yra tiek, kiek yra. Kad būtų patenkinti prekybos tinklų poreikiai, jo neužteko“, – kalbėjo Z. Cironkienė.

Ilgametę patirtį turintis daržininkas M. Laukaitis įsitikinęs, kad rinkoje moliūgų jau trūksta, todėl šios daržovės bus importuojamos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.