Pagaliau vynuogės prie dvaro augs teisėtai

cikana vynuogyne
Rajono taryba pagaliau oficialiai apsisprendė, kad Zyplių dvaro vynuogynu ir toliau rūpinsis šeimos klubas „Vyno kerai“, o visą sodą prižiūrės, kaip ir anksčiau, seniūnija bei seniūnas Vidas Cikana. L. Poškevičiūtės nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kadangi teisiškai nebuvo sureglamentuota Zyplių dvaro teritorijoje esančio vynuogyno veikla, paskutiniame savivaldybės tarybos posėdyje buvo teiktas sprendimo projektas ir pritarta neterminuotai bendradarbiavimo sutarčiai su vyndarystės puoselėtojų šeimos klubu „Vyno kerai“.

2010 m. Lukšių seniūno Vido Cikanos kvietimu vyndarystės puoselėtojų šeimos klubas „Vyno kerai“ apžiūrėjo ir įvertino Zyplių dvaro teritorijoje esančio sodo išlikusių augalų būklę ir pasiūlė labiausiai nusenusių ir ligotų obelų vietoje pasodinti kitus sodo augalus – vynmedžius, kurie galėtų papuošti ne tik sodą, bet ir taptų papildomu traukos objektu dvaro teritorijoje. Pirmaisiais metais buvo užsodintas apie trisdešimt arų plotas. Per keletą metų sunykusios obelys buvo pakeistos vynmedžiais. Neužmiršti ir tradiciniai lietuviški augalai: sode buvo pasodinta įvairių serbentų. Obelys, kurios buvo dar gana geros būklės, buvo paliktos toliau augti.

Vynmedžiams paaugus, kai vynuogynas tapo matomas nuo dvaro, turistai pradėjo dažniau užsukti, taip pat pradėta domėtis, kokios pasodintos veislės, kaip jos auga, žiemoja.

Kadangi visa ši veikla nebuvo teisiškai sureglamentuota, ir buvo imtasi iniciatyvos ją įteisinti. Pagal sutartį „Vyno kerai“ įsipareigoja Zyplių dvaro lankytojams vykdyti mokymus, kultūrines edukacijas apie senąją vyndarystę, organizuoti seminarus vynmedžių auginimo, vynuogių perdirbimo, vyno gamybos temomis, o iš vynuogių gautą produkciją naudoti edukacijos tikslais. Vyndarystės puoselėtojų šeimos klubas taip pat įsipareigoja padėti prižiūrėti vynuogyną, pagal poreikį apmokyti ir konsultuoti seniūnijos darbuotojus. Savivaldybė esant būtinybei taip pat turės įsipareigojimų, pavyzdžiui, atnaujinti vynuogyno įrangą (vynmedžių atramas bei vielas).

Dar prieš tarybos posėdį svarstant šį klausimą Ūkio ir verslo komiteto metu šio komiteto nariams kilo klausimų dėl pačios sutarties sąlygų. Tarybos narys Artūras Varankevičius domėjosi, kodėl šioje sutartyje yra įrašytas punktas, kad savivaldybė įsipareigoja iš savo pusės esant būtinybei atnaujinti vynuogyno įrangą – atramas ir vielą.

„Ar neturime kur dėti pinigų?“ – klausė A. Varankevičius.

Pasirodo, šį punktą sutartyje įtraukti pasiūlė pats vyndarystės klubas, nes vynuogyno įrangą atnaujinti gali tik specialistai. Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Jūratė Šneideraitienė tarybos nariams tąkart paaiškino, kad tai nėra kasmet reikalinga paslauga, nes pavasarį atnaujinamos tik tos atramos, kur yra reikalinga, ir tai daug nekainuoja, o daryti tai gali tik specialistai. Tačiau tarybos nariui vis tiek kilo klausimas, ar, tarybai pritarus tokiai sutarčiai, neatsiras daugiau norinčiųjų (verslininkų), kad jiems savivaldybė suteiktų kažkokias lengvatines sąlygas, paramą, ar neatsivers „Pandoros skrynia“...

„Sutarčių laisvės principas galioja savivaldai, pagal kurį ir sudaromos sutartys, o ši sutartis su vyno klubu yra sudaroma dėl kažkokių tai bendrų tikslų, kurie sutartyje ir išdėstomi“, – aiškino J. Šneideraitienė.

Anot komiteto pirmininko Vilhelm Haase, žiūrint į sudaromą sutartį su „Vyno kerais“, iškyla ir daugiau klausimų – ar yra kokie nors susitarimai su kitais Zyplių dvare veikiančiais šeimininkais (Zanavykų muziejumi, kultūros centru, restorano savininkais), kaip bus organizuojamos tos kultūrinės edukacinės veiklos, neaišku, apie kokį plotą čia kalbama, kiek tas vynuogynas užima vietos tame sode. Be to, pasak pirmininko, neaišku, kas mokės žemės mokestį už vynuogyno žemės plotą.

Pasak J. Šneideraitienės, edukacinė veikla ir vyks vynuogyne, o ši sutartis yra tik bendradarbiavimo, kuri nedraus edukacijas daryti vienoje kažkurioje iš dvare veikiančių įstaigų ar klubui pasidaryti sutartis su šiomis įstaigomis.

Vicemeras Darius Jakavičius sakė, kad tarybos nariams reikėtų nepamiršti, jog vynuogynas ir toliau liks savivaldybės nuosavybė, o lig šiol nebuvo apibrėžtas jo priklausomumas.

„Iš pradžių buvo sakoma, kad tas vynuogynas yra vyno klubo nuosavybė, po to jau gavosi, kad vynuogynas yra seniūno (Vido Cikanos), tai man, kaip vienam iš vadovų, norėjosi įnešti kažkokio tai aiškumo. Šioje sutartyje vyno klubas įsipareigoja prižiūrėti, tvarkyti, vykdyti edukacijas, o su ta sutartimi mes neuždraudžiame tiems vynuogių puoselėtojams pasidaryti sutartį kad ir su „Gulbele“, nes žinoma, kad eilę metų vyko pusiau slapti vyno mylėtojų klubo susirinkimai dvare, kurie buvo net neviešinami. To sklypo neina atidalinti, jis lieka mūsų nuosavybė. Prieš 10 metų niekas neklausė, kodėl dvaro sode sodinami vynmedžiai, o šita sutartimi kaip tik įnešamas aiškumas. Reikia džiaugtis, kad vynuogynas yra ir lankomas dvaro traukos objektas, todėl reikia džiaugtis, kad Lietuvoje turėsime dar palyginti neseniai pradėto auginti kultūrinio augalo (vynuogių) sodą, kuris galbūt bus pavyzdys ir kitiems“, – tarybos nariams situaciją nušvietė D. Jakavičius.

Mero pavaduotojas sako, kad šia sutartimi siekiama, jog vynuogynas būtų ir toliau puoselėjamas, nes jeigu jame nieko nebus daroma, jis netrukus apžels ir atrodys kaip ten pat esantis neprižiūrimas 3,5 ha sodas. Sutarties tikslas – išlaikyti tuos žmones, kurie puoselėja vynuogyną, jį prižiūri, nes tai yra bendras interesas. Pasak J. Šneideraitienės, visą dvaro sodą, kaip ir visas viešąsias erdves, prižiūri seniūnija ir tam jiems kasmet iš rajono biudžeto yra skiriamos lėšos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.