Konsultantams padedant ūkininkų projektai sėkmingai skinasi kelią

pukinskiene ausrele1
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių biuro vadovė Aušrelė Pukinskienė pasidžiaugė praeitų metų rezultatais: biuro specialistams padedant, ūkininkai pateikė nemažai paraiškų paramai gauti. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba per karantiną susiduria su ne vienu iššūkiu, tačiau darbas nesustoja. Pasak Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių biuro vadovės Aušrelės Pukinskienės, kaip bebūtų, žemės ūkio darbai nestovi vietoje, tad biuras dirba kartu su savo klientais.

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių biuro komandai 2020-ieji, kaip ir visiems, buvo neįprasti. Šakių biuro vadovės A. Pukinskienės pastebėjimu, reikia pasidžiaugti, kad, nepriklausomai nuo pandemijos, žemdirbiai sėjo laukus, prižiūrėjo gyvulius ir pasėlius, dorojo derlių, o Lietuvoje nebuvo net mažiausios minties, kad pritrūks duonos.

„Kaip šėlo virusas, taip iš gausybės rago pasipylė investicinės Europos Sąjungos (ES) paramos priemonės valdų modernizavimui, jaunųjų ūkininkų įsikūrimui, parama smulkiesiems ūkininkams ir jų bendradarbiavimui. Kad tiek kvietimų teikti paraiškas būtų vienu metu, neprisimenu, nors dirbu nuo pat pirmųjų ES paramos žemės ūkiui dienų“, – teigia pašnekovė.

Teiraujamės, kaip per karantiną biuro konsultantai bendrauja su žemdirbiais. Anot A. Pukinskienės, bendravimas su klientais ir konsultavimas daugiausiai vyko telefonu, individualiai projektai aptariami tik mokymų klasėje laikantis visų saugos reikalavimų. Kaip ir pernai, taip ir šiemet yra derinami su atvykstančiais grafikai, kad biure nebūtų daugiau kaip vienas klientas. Pasak biuro vadovės, visi darbuotojai turi galimybę dirbti namuose.

„Galime pasidžiaugti, kad dalyvavimas ES programose 2020 m. buvo rezultatyvus. Beveik visi pateikti projektai surinko reikalingą balų skaičių, įvertinti teigiamai. Valdų modernizavimo projektus jau baigė apie 10 pareiškėjų, ir tai mažesnė pusė tokių, kuriems skirta parama. Kiti savo planus įgyvendins per 2021 ar 2022 metus. Jaunųjų ūkininkų dešimtukui 2021-ieji bus labai intensyvūs projektų įgyvendinimo metai: reikės deklaruoti pasėlius, išklausyti Jaunųjų ūkininkų kompetencijos programą, įsigyti ir apmokėti investicijas. Parengta vienuolika projektų smulkiesiems ūkininkams. Daugelis iš jų paraiškas teikė net trečią kartą. Šis etapas buvo sėkmingas, ir paramos gavėjai jau turi savo sąskaitose po 12 tūkstančių eurų, o kitus tris tūkstančius gaus po metų, nes vasaryje kaip tik teikiami prašymai. Pajudėjo ir smulkiųjų ūkių bendradarbiavimo projektai. Jų parengti keturi ir visi pasiekė reikalingą atrankos balų kartelę, šiuo metu vertinami“, – pasakojo A. Pukinskienė.  

Anot pašnekovės, jai asmeniškai iššūkiu tapo kursų vedimas nuotoliniu būdu.

„Įprastai lektoriauju jaunųjų ūkininkų mokymuose, ir ši patirtis labai įdomi ir naudinga, nes visuomet renkuosi toliausiai nuo Šakių esančius rajonus. Praeitų metų pabaigoje buvau pasirinkusi Kretingą, Šalčininkus ir Radviliškį. Kai reikėjo pasirengti 24 val. paskaitoms nuotoliniu būdu, tai konsultavausi ne tik su kolegomis, bet ir su gimnazijos mokytojais, ir su anūkais... Kovo mėnesį augalų apsaugos priemonių naudotojų kursai taip pat vyks nuotoliniu būdu ir juos ves augalininkystės konsultantė Beata Pušinaitienė“, – apie numatomus mokymus pasakojo biuro vadovė.

Pasak A. Pukinskienės, kokiu laiku bus priimamos paraiškos ES investicinei paramai šiemet, dar neaišku. Šiuo metu apskaitos konsultantės intensyviai dirba prie 2020 metų ūkių ir įmonių finansinių ataskaitų.

„Biuro komandą papildė dvi jaunos konsultantės: augalininkystės ir ūkio apskaitos. Žemdirbiai gali skambinti, tartis dėl susitikimų, o atvykę į biurą priimami, jei nėra kitų klientų ir saugu. Linkime visiems darbingų ir saugių dienų!“ – pokalbį užbaigė A. Pukinskienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.