Daigų pirkimo bumas – kiek prašo už pomidorą ar begoniją?

mykolaitis daigai
Jankiškis Vytautas Mykolaitis meilę žemei ir sodui paveldėjo iš tėvų, šeimos užaugintus daigus jau antri metai realizuoja Zanavykų turguje. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Daigų prekyba įsisiūbavo, Zanavykų turgus šeštadienį skendėjo įvairių daigų bei gėlių jūroje. Beje, patys prekiautojai neslepia, kad šiemet truputį išaugo daigelių kainos dėl brangstančių sėklų bei durpių substratų. Pasidomėjome, kokios šiemet tendencijos daigų rinkoje ir kokios kainos.
 
Talkina tėvams

Atšilus orams žmonės suskubo darbuotis soduose ir daržuose. Kas rytą, o ypač šeštadienį, Zanavykų turgavietė bei jos prieigos nusidažo žalia spalva, mat dauguma prekybininkų prekiauja pomidorų, agurkų ar paprikų daigais. Šias daržoves jau drąsiai galime sodinti ir auginti šiltnamyje.

Daržovių daigais prekiaujantys prekybininkai sako, kad pomidorų daigų kainos stabilios visame turguje – po eurą už vienetą, šiuo metu jau ir agurko daigas – euras.

Smulkesnės daržovės pigiau – petražolės, kopūstai po 30 centų, arbūzo daigas vienas euras. Žemuogių ar braškių daigelį buvo galima nusipirkti už 50 centų.

Nors daržovių daigais daugiausiai prekiauja vietiniai augintojai, užkalbiname jankiškį, trisdešimt dvejų Vytautą. Maloniai su pirkėjais bendraujantis ir pomidorų, agurkų bei gėlių daigus siūlantis jaunuolis sutiko pasidalinti, kokias veisles įsigyti ir kodėl užsiima daržininkyste. Anot pašnekovo, jo tėveliai Birutė ir Algimantas Mykolaičiai gyvena Jankuose ir daržovių bei gėlių daigus augina kone dvidešimt metų. Pats Vytautas pagal profesiją yra geodezininkas, bet kartu su seserimis talkina ūkyje nuo mažens. Jaunuolis apibūdina pomidorų veisles, kurių atsivežė kone 20, sako, kad namuose augina apie 40 pomidorų rūšių.

„Jei žmonės nori ankstyvų pomidorų, tai siūlom įsigyti labai ankstyvų `Polfast` arba `Betalux`,  pastarieji žemaūgiai, jų nereikia genėti“, – siūlo Vytautas.

V. Mykolaitis gali pirkėjams pasiūlyti įdomesnių pomidorų veislių, kaip pats vadina kriaušinukų (`Yellow pearsheaped`), kurių vaisiai sveria apie 15–20 gramų, yra kriaušės formos, labai skanūs, o dėl dekoratyvių vaisių `Vilma` ir `Venus` daržininkai mėgėjai augina vazonuose.

„Kas mėgsta vieno kąsnio pomidorus, ypač vaikams, rekomenduoju `Venus` bei `Black Cherry`, šie unikalios raudonai rudos spalvos, vaisiai saldūs, skanūs. Labai tinka patiekalų papuošimui, salotoms, konservavimui. Kai pasiūlom šių veislių, kas pabando, visuomet sugrįžta įsigyti ir kitąmet, taip auginamės klientus“, – džiaugiasi jankiškis pridurdamas, kad turi pasiūlyti dar vieną įdomią veislę `Casanova`,  kuri išsiskiria neįprasta, netgi, galima sakyti, aštria vaisių forma.

Kalbėdamas apie veisles, Vytautas pripažįsta, kad jų šeima labiausiai mėgsta `Tolstoi`, `Orkado` bei `Giulietta`, nors sako pastarųjų ypač brangios sėklos, bet veda gausiai iki pat rudens. Anot V. Mykolaičio, įsigiję naujų veislių, jas patys išbando savo darže, tik tuomet siūlo klientams.

Pašnekovas pasakojo, kad daržininkystės sezonui ruoštis pradeda dar sausio mėnesį, sėja paprikas, pomidorus.

„Šiais metais teko šiltnamį kūrenti dieną naktį, tai darėme net pasikeisdami visi šeimos nariai, agurkų daigus sunkiau užauginti, jiems reikia aukštesnės oro temperatūros“, – darbo šiltnamyje patirtimi dalinasi Vytautas.

Jo pastebėjimu, daržovių daigais žmonės jau daugmaž apsirūpinę ir apsisodinę šiltnamius, todėl iki maždaug liepos vidurio Vytautas turguje siūlys įsigyti ir gėlių daigų.

Pirkimo bumo nėra

Ypač šeštadieniais Zanavykų turgus „sprogsta“ ir nuo gėlių daigų. Tiesa, kaip tvirtina jas auginantys gėlininkai, pirkimo bumo dar nėra, kol kas ant kapų vis dar žydi našlaitės, todėl daugelis neskuba jų keisti, be to, ir oras šaltokas. Kainos – labai skirtingos, priklauso nuo daigo dydžio, veislės.

Begonijos po du eurus, serenčiai, ledinukai – 50 centų, viksvameldis – 1,20 euro, šilokai, dichondros, lobelijos, šlamutis – 1,50 euro, palergonijos 1,50–2 eurai, jurginukai taip pat po 2 eurus.

Šakietė Lena siūlo ir daugiamečių gėlių: alūnę, pilėją, o štai Algimantas siūlo įdomesnį augalą vikšrį (`Spiralis`), šio augalo kaina du eurai.

„Ypač gerai tagetes perka, sodina į šiltnamius, kad apsiginti nuo kenkėjų“, – pasakojo gėlininkė Regina.

Pirkėjai noriai savo sklypus puošia pakabinamais gėlių vazonais, jų kainos svyruoja nuo trijų iki dešimties eurų už vazoną. Be tradicinių begonijų, surfinijų, tumbergijų, šiemet siūloma įsigyti ir rečiau auginamą sundavillę.

Nors kalbinti pirkėjai tvirtino pastebintys išaugusias daigų kainas, pardavėjai aiškina, kad esą ne tiek jau ir pabrango, bet pabrangimas buvo neišvengiamas – brango sėklos, durpės substratas.

Šeštadienį norintys įsigyti medelių, galėjo užsukti į bažnyčios gatvėje šurmuliuojančią pavasarinę mugę, kalbinti medelynų savininkai tvirtino, kad augalus sodinti dar ne per vėlu, oras tam tinkamas – vėsu ir daug drėgmės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.