Bulviakasis prasidėjo, bet derliaus mažiau

bulviakasis
Daugiau nei 50 hektarų bulvių derlių doroja ūkininko Jono Daugėlos įsigyta nauja kasamoji – bulvės pilamos į dėžes ir keliauja į sandėlius, ant prekystalio jos paklius tik pavasarį. L. Poškevičiūtės  nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rajone įsibėgėja bulviakasis. Kalbintų ūkininkų teigimu, dėl sausros ir kaitros šiemet bulvių prikasė mažiau nei pernai, be to, jos bus smulkesnės. Beje, bulvių laukų kasmet mažėja.
 
Sodino keliskart

Šaltas pavasaris, sausringa ir karšta vasara – teiraujamės naumiestiečio, agronomo, Bulvės muziejaus įkūrėjo Jono Valaičio, ar tai ir lėmė, kad bulvių derlius perpus mažesnis.

Pasak tris dešimtmečius bulves auginusio agronomo J. Valaičio, bulvės yra gana vėsaus klimato augalai, todėl jau aišku – jų derlius šiemet perpus mažesnis, šoktels bulvių kainos.

„Pas mane situacija yra šiek tiek geresnė, aš neturiu trečdalio derliaus vien dėl to, kad trys liepos mėnesio savaitės buvo karštymečio: dienomis virš 30, naktimis virš 20 laipsnių. Tai buvo pats bulvių žydėjimo, augimo metas, lietaus nėra, bulvės stresavo ir neaugo“, – pasakojo J. Valaitis ir pridūrė, kad dėl kaitros šiemet bulvių gumbų dydis netolygus – arba mažos, arba labai didelės.

Vieną geriausių šalyje bulvių sėklininkystės ūkių sukūręs agronomas prie muziejaus esančiame bandymų lauke ir dabar augina įvairiausių veislių bulves, J. Valaičio kolekcijoje šiemet yra 31 veislė – nuo laukinių iki naujausių veislių `Colombo`,`Elfe`. Pas agronomą atvyksta ūkininkai, kolegos konsultuotis, kaip pasirinkti veisles, o muziejaus lankytojai penkių veislių bulves degustuoja ir renka bulvę karalienę.

„Čia yra jau antras derlius, ankstyvąją `Corinna` pasodinau balandžio 22-ąją, jau nukastos ir suvalgytos. O liepos 5d. antrą kartą pasodintos dar dvi veislės, jau šiomis dienomis kasiu antrą derlių. Tokia patirtis yra taikoma Viduržiemio jūros kraštuose, Izraelyje, kur yra gaunami trys bulvių derliai. Tiesa, su antru bulvių derliumi atsiranda ir problemų, didesnė maro grėsmė, prasideda miglos ir rūkai“, – sako agronomas rodydamas dar ir rugsėjo 2 d. pasodintas bulves.

Derlius neblogas

Didysis bulviakasis ir Veršių (Sintautų sen.) krašto ūkininko Jono Daugėlos ūkyje. Jis nusiteikęs optimistiškiau. Daugėlai šiais metais turi pasodinę per 50 ha bulvių (iš viso dirba apie 100 hektarų žemės). Dalis bulvių derliaus jau nukasta, praėjusį šeštadienį kasė ankstyvąsias `Gala` veislės bulves, nors, pasak ūkininko, šiai rūšiai augti šiemet buvo ir per karšta, ir per sausa, iš po krūmo verčiasi gražios bulvės.

„Kiek iki dabar matyti, derlius apie 25 proc. mažesnis nei vidurkis, iš hektaro kasam apie 35 tonas. Ankstyvas bulves pradėjom kasti liepos pradžioje. Vėlyviausios `Jelly` dar žaliuoja, kasim spalio viduryje“, – sako J. Daugėla.

Ūkininkas bulves sandėliuos, o realizuoja žiemą bei pavasarį didžiuosiuose prekybos centruose, eksportuoja į užsienį. Bulvininkystės atsisakyti nežada, į ūkį daug investavęs, supirkta technika.

„Kalbant apie bulvių supirkimo kainas, aš skaičiuoju penkių metų vidurkį. Pernai buvo apie 10 centų už kilogramą, šiemet 20 centų, manau, šiemet bulvių kaina kils“, – įsitikinęs pašnekovas.

Per trisdešimt ūkininkavimo metų J. Daugėla jau atsirinko tinkamiausias bulvių veisles, sako, kad jam skaniausia `Vineta`, `Laura` bei `Gala`. Ūkyje nuolat dirba iki 10 žmonių.

Bulvių plotai sumažėjo

Kalbinta slavikietė bulvių augintoja Neringa Žilionienė, atšilus orams, bulvių kasti neskuba, kad nepradėtų aruode gesti. Liepalotiškis Tomas Skaizgirys prognozuoti derliaus taip pat dar neskuba, auginamus dešimt hektarų tik pradėjo kasti.

„Šiemet prastas derlius, bulvės smulkios, tik pabandėm kasti. Likusias kasim rugsėjo pabaigoje. Vėliau šiemet sodinau“, – sakė 25 ha bulvių auginantis Barzdų krašto ūkininkas Giedrius Kantautas.

Sintautietė Jolanta Vaškienė tvirtino, kad apie vėlyvųjų bulvių derlių dar nieko negali pasakyti, tikisi, kad bus gausesnis nei ankstyvųjų.

„Tas bulvių derlius šiemet toks vidutinis, pagal tokią sausrą, sakyčiau, geras derlius, pagal praeitus metus – prastas“, – trumpai komentavo kitas sintautiškis, bulvių augintojas Juozapas Juška.

Bulviakasis jau prasidėjęs ir apie 120 ha bulvių auginančioje įmonėje „Šaka“, jos direktorius Darius Matijošaitis sakė, kad šiuo metu kasa ankstyvųjų laistytų bulvių plotus, vietomis bulvių prikasa 20 tonų iš ha.

Kalbinti bulvių augintojai pastebi, kad bulvėms pastarieji metai ypač nepalankūs: ketveri – dėl sausros, o ankstesni dveji – dėl per gausaus lietaus.

Tiesa, pagal pateiktus duomenis apie rajone deklaruotus pasėlius, bulvių plotai rajone šiemet sumažėjo: 2020 m. bulvių deklaruota 1233 ha, o šiemet bulvėmis užsodinta 1093 ha. Praėjusiais metais bulvių augintojai buvo priversti bulves parduoti žemiau savikainos, nes rinkoje buvo bulvių perteklius. Natūralu, kad pernai rajono bulvių augintojai patyrė nuostolių, todėl šiemet bulvių buvo pasodinta mažiau.

Šalyje žemdirbiai bulvėmis apsodino beveik 11 proc. mažesnius plotus nei pernai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.