Sąskaitos faktūros išrašymas: sąskaitų faktūrų tipai

saskaitos fakturos
Visi asmenys, kurie yra įkūrę verslą, turi vesti buhalterinę apskaitą, kuri fiksuoja registruotą informaciją dėl įvykusių piniginių operacijų ar įvykių. Tinkamai paruoštos sąskaitos faktūros leidžia turėti tvarkingą buhalterinę apskaitą.
 
Sąskaitų faktūrų tipai

Sąskaitos faktūrų išrašymas gali užimti daug jūsų brangaus laiko jei nežinosite kaip tinkamai išrašyti sąskaitas. Sąskaitos faktūros skirstomos į paprastą, išankstinę, kreditinę ir PVM sąskaitą faktūrą.

• Paprasta sąskaita faktūra – dažniausiai naudojamas apskaitos dokumentas, kuriame įforminama prekių pardavimas ar mokamų paslaugų suteikimas. Šiame dokumente būtina nurodyti: dokumento pavadinimą, sąskaitos seriją, sąskaitos išrašymo datą, pardavėjo rekvizitus, pirkėjo duomenis bei suteiktų paslaugų ar parduotų prekių kiekį.

• PVM sąskaita faktūra – apskaitos dokumentas, naudojamas veiklos vykdytojų, kurie yra PVM mokėtojai. PVM sąskaitoje faktūroje nurodomi tokie patys duomenys kaip paprastoje sąskaitoje faktūroje. Tačiau reikia papildomai nurodyti PVM mokėtojo kodą bei sąskaitos sumos detalizaciją, kurioje reikia įvardinti sumą be PVM ir PVM tarifą procentais.

Išankstinė sąskaita faktūra – laisvos formos dokumentas, kuriame atliekamas išankstinis avansinis mokėjimas už tam tikras prekes ar paslaugas. Ši išankstinė sąskaita faktūra suteikia galimybę apsidrausti pardavėjui, kad jam bus sumokėta už parduotas prekes ar suteiktas paslaugas. Išankstinėje sąskaitoje faktūroje turėtų būti nurodoma: pardavėjo pavadinimas, atsiskaitomoji sąskaita, išankstinės sąskaitos išrašymo data, pirkėjo pavadinimas, prekių ar paslaugų pavadinimas bei kaina.

• Kreditinė sąskaita faktūra – apskaitos dokumentas, kuriame reikia patikslinti apskaitoje užregistruotus faktus: pakoreguoti prieš tai išrašytą paprastą ar PVM sąskaitą faktūrą. Šios sąskaitos išrašomos jei pasikeitė prekių ar paslaugų kaina ar kiekis, pasikeitė PVM tarifas, grąžinamos prekės ar atsisakoma paslaugų. Kreditinėje sąskaitoje faktūroje reikia nurodyti: dokumento pavadinimą, sąskaitos išrašymo datą, koreguojamos paprastos ar PVM sąskaitos faktūros numerį, grąžintiną sumą bei kreditinės sąskaitos išrašymo priežastį.

Patogus sąskaitų faktūrų išrašymas

Šiandieninėje rinkoje gausų bendrovių, kurios siūlo skaitmenizuotas apskaitos platformas. Šios sistemos leidžia greitai ir lengvai išrašyti sąskaitas faktūras. Naudodami skaitmenizuotą apskaitos tvarkymo sistemą, galėsite siųsti, gauti, išrašyti bei apmokėti sąskaitas vienoje platformoje. Pasirinkdami tvarkyti sąskaitas skaitmenizuotoje apskaitos tvarkymo platformoje, galėsite naudoti jau sukurtus šablonus. Jie padeda paspartinti sąskaitos faktūros išrašymą bei sutaupo laiko ieškant tinkamai paruoštų sąskaitų pavyzdžių. Naudodami šias platformas, visas išrašytas sąskaitas galėsite kaupti debesyje. Skaitmenizuotas sąskaitų faktūrų archyvavimas leidžia atlikti greitą apskaitos dokumentų paieška bet kuriuo metu.

d-0457

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.