Bitininkams praėjusi žiema buvo lengvesnė

bitininkaiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Praėjusį šeštadienį Šakių kultūros centre vyko rajono bitininkų draugijos ataskaitinis susirinkimas. Jame bičiuliai aptarė praėjusių metų rezultatus, pasidžiaugė, kad šiemet geriau nei pernai peržiemojo bitės.

Nuotr. Šeštadienį vykusiame rajono bitininkų draugijos susirinkime buvo dalijama informacinė medžiaga apie bičių priežiūrą.

Bičių žiemojimas

Šeštadienį, kai Šakiuose šurmuliavo pavasarinė mugė, vyko ataskaitinis Šakių rajono bitininkų draugijos susirinkimas. Į susirinkimą atvykusius bičiulius draugijos pirmininkė Dalia Vaikšnorienė sveikino sulaukus, nors ir vėluojančio, bet jau tikro pavasario. „Bičiuliui pavasaris tikras, kai apsiskraido visos bičių šeimos, kai jis žino, kiek jų išgyveno per žiemą“,- pabrėžė pirmininkė. Žinia, pernai rajono, kaip ir visos šalies, bitininkai ypač daug nuostolių patyrė dėl per žiemą išmirusių bičių šeimų. Tačiau šiemet situacija kiek geresnė. Pasak D. Vaikšnorienės, daugelyje rajono bitynų bitės žiemojo normaliai, žuvusių šeimų skaičius daug mažesnis, nei pernai. „Galima manyti, kad organizuojami seminarai, paskaitos, bičiulių švietimas duoda šiokių tokių rezultatų. Šakių rajono bitininkai imlūs naujovėms, greitai įsisavina naujas technologijas. Per 2010 - ųjų žiemą nuo varozės erkių žuvus daugeliui bičių šeimų, buvo rekomenduojama rudenį bites gydyti ne vieną, o du kartus. Rajono bitininkai aktyviai domėjosi, taikė žinias praktikoje, vartojo bičių gydymui įprastus ir naujus preparatus“,- kalbėjo pirmininkė. Šiuo metu varozės erkės yra viena sunkiausių ligų, kuri negailestingai naikina bičių šeimas. Tad jau keletą metų iš eilės, pasak D. Vaikšnorienės, bičių gydymas yra šiek tiek remiamas ir Europos Sąjungos lėšomis. „Draugija kasmet teikia prašymą, ir gauna paramą ne tik draugijos, bet ir kitų bičiulių bičių gydymui. Taip bitininkai skatinami gydyti bičių šeimas, mažinti erkučių populiaciją visos respublikos teritorijoje“,- kalbėjo pirmininkė. Apskritai, bitininkų atstovė džiaugėsi, kad ir savivaldybė rūpinasi bitininkų švietimu. Rajono bitininkai noriai dalyvauja organizuojamuose seminaruose.
 
Apie draugiją

Šakių bitininkų draugija rajone gyvuoja jau antrą dešimtmetį. Joje šiuo metu yra apie penkiasdešimt narių, daugelis jų draugijai priklauso jau eilę metų. Visuomet buvo stengiamasi suburti bičiulius ir džiaugsmui, ir rūpesčiams. Kiekvienais metais būrys bičiulių atstovauja draugijai respublikinėse bitininkų šventėse. Šakiečiai neblogai pasirodė pernykščiame inovacijų konkurse, iš kurio parsivežėme du diplomus. Pirmąja vieta buvo įvertintas bičiulio Žilvino Macijausko sukonstruotas vaistų garintuvas, o trečioji vieta atiteko bičiuliui Jonui Gvildžiui, sukūrusiam koriui su medumi skirtą ekologinį rėmelį, kuris ypač tinka suvenyrams ir prezentacijai. Be to, pirmininkė pasveikino draugijos narius Editą Karliūtę, Klemensą Kažemėkaitį, Joną Jurgį Jokūbaitį, Vitą Petkūną, Romą Vaitkevičių, švenčiančius gražius jubiliejus. Tylos minute buvo pagerbtas pernai Anapilin išėjęs ilgametis draugijos narys bičiulis Zigmas Prapuolenis.

Rajono bitininkų draugijos susirinkime buvo nutarta palikti draugijai vadovauti dabartinę pirmininkę bei keisti draugijos įstatus, kurie atitiktų Europos Sąjungos reikalavimus. Aptarus pernai metų rezultatus, buvo nuspręsta ir toliau organizuoti seminarus, lauko dienas, dalyvauti respublikinėje šventėje. Bičiuliai, užgerdami beržų sula ir midumi, dalijosi idėjomis, svajonėmis, planais. Be to, kaip ir kasmet, draugijos nariai galėjo įsigyti pigesnės taros medui, vaškuolių bei kitų reikalingų priemonių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.