Verslą rajone plėtoti paviliojo pigesnė darbo jėga

zukauskasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Miško savininkų kooperatyvas „Raseinių šilas“ pradėjo skaičiuoti antruosius naujai įsteigto padalinio, įkurdinto kadaise klestėjusio linų fabriko patalpose, Kudirkos Naumiestyje, metus. Malkomis ir medienos gaminiais prekiaujančio kooperatyvo direktorius Kęstutis Žukauskas sako, kad čia rado verslui plėtoti tinkamas patalpas, gerus darbuotojus, todėl tolimesniam sėkmingo verslo vystymui bereikia tik prasmingų idėjų.

Nuotr. Miško savininkų kooperatyvo „Raseinių šilas“ direktorius K. Žukauskas sako, kad Kudirkos Naumiestyje buvusio linų fabriko patalpose rado gerą vietą gamybos vystymui.

Rado tinkamų darbuotojų

Moraliai pasenę kadaise klestėjusio linų fabriko pastatai vėl bilda nauju ritmu. Čia kiek daugiau nei metus laiko veikia miško savininkų kooperatyvo „Raseinių šilas“ naujai įsteigtas padalinys. Jame pardavimui ruošiamos įvairios medienos malkos, gaminami savito stiliaus lauko baldai bei pavėsinės. Atokus Kudirkos Naumiesto kampelis, anot verslininko, tinkama vieta vystyti kooperatyvo veiklą. „Čia gera ir ramu dirbti. Jeigu tu nukelsi gamybą prie didelio miesto, tai kur kas didesnius mokesčius reikės mokėti. Be to, be dviejų tūkstančių nerasi dirbančio žmogaus, kuris dar kažką sugebėtų padaryti“, - teigė K. Žukauskas. Buvusiame linų fabrike yra labai daug vietos ir patalpų, todėl, kaip sakė K. Žukauskas, mielai priglaustų savo verslą norinčius vykdyti žmones. Verslininkas pasidžiaugė, jog ir mažoje gyvenvietėje galima rasti darbščių ir nagingų darbuotojų. Būtent šis faktorius buvo vienas iš tų svertų, lėmusių apsisprendimą įsikurti šiame krašte. „Čia sutikome gerų lauko baldų gamybos specialistų, kurie važinėdavo dirbti į Kauną“, - teigė pašnekovas, pridurdamas, jog šiuo metu įdarbinta 13 vietinių gyventojų. Pagiriamojo žodžio jis negailėjo ir įmonėje laikinai dirbusiam jaunimėliui. „Trumpai dirbę du jauni žmonės į įmonę atnešė ir naujų idėjų, ir energijos. Su jaunimu nėra problemų, jie nori dirbti, kurti. Tik reikia mokėti juos išlaikyti“,- teigė verslininkas. Tuo tarpu vyresnio amžiaus žmonės yra kur kas labiau savikritiški. „Dažnai vyresnio amžiaus žmonės ateina su nusistatymu, kad nemoka padaryti vieno ar kito darbo. Tokių yra mažai, kurie mokėtų viską atlikti nuo pradžios iki galo. Tuo tarpu jauni žmonės labai nori tobulėti“,- tvirtino pašnekovas.
 
Verslo sėkmės garantas - eksportas

Ne vienerius metus kooperatyvas „Raseinių šilas“ vertėsi tik malkų gamybą. Jas lig šiol pelningiausiai perduoda eksportuodami į Vakarų Europos ir Skandinavijos šalis. Užsienio šalyse parduodami ir lietuvaičių gaminti lauko baldai bei pavėsinės. Kaip pasakojo kooperatyvo direktorius K. Žukauskas, sumanius užsienyje prekiauti lauko baldais iš pradžių juos pirko iš kitų gamintojų. Vėliau, norėdami išlaikyti kooperatyvo teikiamos produkcijos kokybę bei norą plėtoti verslą, lauko baldų gamybos ėmėsi patys. Taip jau metai laiko Kudirkos Naumiestyje yra gaminami lauko baldai. Pasak pašnekovo, lauko baldai nėra pigūs, jų neįmanoma atpiginti dėl pakankamai brangių žaliavų. „Juk pati mediena yra brangi. Mūsų gaminami lauko baldai yra aukštos kokybės. Jų savikaina ganėtinai brangi. Kol kas vietiniai vangiai juos perka“, - kalbėjo direktorius. Kalbant apie lauko baldus reikia paminėti, jog jie iš tiesų kitokie. „Dizaine panaudotas gėlės žiedo motyvas. Reikia kažką galvoti, kad baldai būtų išskirtiniai. Paprastų baldų gali visi pasigaminti. Mes norime, kad mūsų baldai būtų kažkuo ypatingi“,- sakė K. Žukauskas. Užsienio šalių gyventojai ypač vertina kooperatyvo pristatomą produkciją, mat užsieniečiai žavisi iš medienos pagamintų baldų masyvumu. Pastebėta, jog labiausiai baldus vertina vokiečiai.

Taip pat kooperatyvas gamina ir pavėsines, kurias, pasak verslininko, neblogai perka ir vietiniai. Jos padarytos taip, kad tilptų į sunkvežimius. „Neblogai perkamos. Vėlgi vokiečiai labai mėgsta šias pavėsines. Į Austriją dar nevežame, nes tik šiemet pradėjome jas gaminti“,- santūriai pasidžiaugė K. Žukauskas.

Reikia tik gerų idėjų

Kalbėdamas apie verslo sėkmę, K. Žukauskas pripažino, jog tam šiais laikais reikia sukurti gerą produktą, kuris būtų kažkam reikalingas. „Dabar sunku kažką labai nustebinti. Rinka prisotinta. Todėl gaminant lauko baldus nustebinti galima tik su naujesniais, įdomesniais modeliais“, - patikino kooperatyvo direktorius. Kalbant apie ateitį, verslininkas ją mato šviesiomis spalvomis. Metus laiko gaminę lauko baldus, pastebėjo, jog naujojoje srityje yra kur tobulėti ir ko siekti. Artimiausiu metu planuojama sukurti viso  penkis naujus baldų modelius. Jeigu gerai seksis, galvojama pasisamdyti ir dizainerį.

Dažnai pasigirsta pamąstymų, kad rajone vykdyti vienokią ar kitokią gamybą, koją kiša neišvystyta logistika – geležinkelio trūkumas.  „Su ta logistika viskas labai gerai. Jeigu tu padarai gerą prekę, ją visada išveš. Ir nėra problemos, svarbiausia gera prekė, kad ji būtų žmonėms reikalinga“, - sakė kooperatyvo direktorius K. Žukauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.