Rajono verslininkai strateginį planą pavadino skystu

palukaitiene2Asta GVILDIENĖ

Lapkričio 20 dieną  savivaldybės posėdžių salėje rajono Verslo klubas susitiko su savivaldybės administracijos atstovais. Susitikimo tikslas – susipažinti su verslo perspektyvomis 2011 – 2017 metų strateginio plano kontekste ir kartu surasti kuo daugiau jo augimo būdų rajone. Kadangi veiklos planas pasirodė skystas, o konkrečių pasiūlymų nebuvo sulaukta, nuspręsta sukurti darbo grupę, kuri iki gruodžio 20 dienos įtrauktų į jį daugiau verslo strateginių programų.

Nuotr. Šakių verslo informacijos centras pagaliau išlipo iš duobės. Jo direktorė D.Palukaitienė džiaugiasi praėjusių metų rezultatais - įregistruotos 45 realiai veikiančios įmonės, sukūrusios 69 darbo vietas.

Susipažino su verslo perspektyvomis

Šakių rajono Verslo klubo nariai susitikime su savivaldybės administracijos atstovais: vicemere Rima Rauktiene, savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitiene, administracijos direktoriumi Juozu Puodžiukaičiu ir jo pavaduotoju Algimantu Damijonaičiu aptarė verslo perspektyvas, numatytas  2011 – 2017 metų strateginiame plane. Savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas pabrėžė, kad jame, kaip viena iš svarbiausių prioritetinių krypčių, nurodytas verslo bei ekonomikos rajone skatinimas. Tačiau su išvardytomis priemonėmis susipažinusi Verslo klubo viceprezidentė Loreta Valaitienė pavadino jį skystu. Tam pritarė ir kiti susirinkime dalyvavę verslininkai. V.Girdauskas priminė, kad tokias verslumo skatinimo programas į planą įtraukti pasiūlė Verslo centras.
 
Pateikė keletą savo pasiūlymų

Patys verslininkai susitikimo metu nepateikė daugiau jokių konkrečių verslumą rajone skatinančių pasiūlymų. Regioninės plėtros skyriaus vedėjo pateiktos perspektyvos demografinės, verslo plėtros ir mažų pajėgumų problemoms spręsti, pasak jo, didelio susidomėjimo nesukėlė, tačiau joms nebuvo ir nepritarta. „Nežiūrėkime, kas yra Vilniuje, kurkime kažką savo krašte, - mintimis dalijosi V.Girdauskas. – Visai realu turėti savo Zanavykų kortą, su kuria pirkdamas šakiečių įmonėje gali gauti nuolaidą, Zanavykų fondą, paremiantį vaikų gimimą ir auginimą, studijuojantį jaunimą, kuris sugrįžtų gyventi ir dirbti savo rajone. Skatinti verslo augimą galima per mokestines lengvatas, laisvų ekonominių zonų kūrimą ir atleidimą nuo žemės ir nekilnojamojo turto mokesčių ne mažiau nei 10 metų. Manau, mokesčių mažinimas nebus smūgis savivaldybės biudžetui. Atvirkščiai, padidins surenkamą pinigų sumą.“

Nusprendė sukurti darbo grupę

Kadangi verslo perspektyvos, nurodytos  2011 – 2017 metų strateginiame plane, susirinkime dalyvavusių verslininkų netenkino, o Verslo klubo prezidento Arūno Tarnausko rajono statybų sektoriaus situacijos apžvalga tikrai optimistiškai nenuteikė (red. pastaba: statybų sektoriuje rajone dirba tik 114 darbininkų), L.Valaitienė pasiūlė per šią savaitę sudaryti darbo grupę iš Verslo klubo narių, savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus ir administracijos darbuotojų. Ji turi suskubti koreguoti veiklos planą, įtraukdama į jį daugiau verslo strateginių programų, kadangi 2011 – 2017 metų strateginis planas turi būti svarstomas paskutiniajame šių metų tarybos posėdyje gruodžio 20 dieną.

Iš duobės pakilo

Susitikimo metu Šakių verslo centro informacijos (VIC) direktorė Daiva Palukaitienė susirinkusiuosius trumpai supažindino su 2011 – 2012 metų verslumo tendencijomis ir ateities perspektyvomis. Išsamesnę ataskaitą ji pažadėjo pristatyti gruodžio 7 dieną vyksiančios konferencijos metu. Kad Verslo centras pakilo iš duobės, skaičiai kalba patys už save - per pusę metų jis ne tik sugebėjo panaikinti 20 tūkst. litų įsiskolinimą, bet ir pradėjo dirbti pelningai. Pajamos nuo 25 tūkst. litų per visus 2011 metus išaugo iki 52 tūkst. litų per pirmuosius tris šių metų ketvirčius. Naujoji direktorė džiaugėsi, kad paskutiniu laikotarpiu daugiau įmonių įsiregistruoja negu išsiregistruoja savo veiklą. Per 2012 metus įregistruotos 45 realiai veikiančios įmonės, neskaitant tų, kurios tuoj pat perregistruojamos. Jose sukurtos 69 darbo vietos.

Patalpų būklė apgailėtina

Ne paslaptis, kad iš duobės pakilusio Verslo informacijos centro darbuotojos dirba apgailėtinos būklės patalpose. Pasak D.Palukaitienės, apipelijusios sienos, nuo drėgmės supuvę baldai, morališkai pasenę kompiuteriai, sugedusi vėdinimo sistema – tai stabdis centre organizuoti mokymus ar seminarus. „Rūsyje įrengtose patalpose tvyro toks kvapas, kurio ne vieno žmogaus plaučiai negali atlaikyti, - teigė direktorė. - Norisi išgirsti savivaldybės administracijos pažadą, kad šios patalpos ateinančiais metais bus suremontuotos, juo labiau, kad kasmet savivaldybei už patalpų nuomą ir komunalinius patarnavimus sumokame labai didelius pinigus (red. pastaba: apie 9 tūkst. litų).“ Verslo klubo viceprezidentė savivaldybės administracijos atstovų prašė neužkalti centro durų, o padėti jam išgyventi.

Situacija pasikeis  

J.Puodžiukaitis patikino, kad ši situacija turėtų pasikeisti jau ateinančių metų pavasarį, nes naujai uždengus savivaldybės stogą bus sutvarkyta ir lietvamzdžių sistema - lietaus vanduo nebėgs pro pamatus, o bus nukreiptas į lietaus kanalizaciją. Be to, kaip vieną iš pagrindinių problemų dėl  tokios patalpų būklės jis įvardijo ir atmestinai atliktą patalpų remontą. „Reikėjo paklausyti patarimų ir uždėti šlapią tinką, tada šiandien nekiltų tokių nepatogumų“, - tikino administracijos direktorius. Susirinkimo metu nuskambėjo kaltinimai ir buvusiajai VIC direktorei A.Baužaitei, kuri, pasak jo, atsisakė imtis projektų rengimo ir taip užsidirbti. A.Damijonaitis teigė, kad Šakių krašto VVG ruošia naują strategiją ir vėl gali Verslo centrui pasiūlyti imtis projektų rašymo. Jo paskaičiavimais, per visus praėjusios strategijos metus daugiau kaip pusė mln. litų buvo sumokėta konsultantams. Šie pinigai galėjo likti mūsų rajone – juos turėjo galimybę užsidirbti VIC darbuotojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.