Asta GVILDIENĖ
Ne veltui nuo seno maldose žmonės prašė Dievo: „Kasdieninės duonos duok mums šiandien“ ir neišmesdavo nė mažiausios kriaukšlelės. Jie tikėjo, kad, jei bus duonos ir vandens, išgyvens iki geresnių laikų. Nors šiandien duonai skiriame daug mažiau dėmesio ir pagarbos, tačiau be jos neįsivaizduojame savo gyvenimo. Vienos šeimininkės įsigudrino duoną kepti pačios, kitos vis dar ieško parduotuvių lentynose. Dėl kylančių žaliavų, degalų ir elektros kainų, kai kurie gamintojai jau pradėjo branginti savo produkciją.
Nuotr. Nors kai kurie kepėjai brangina savo produkciją, tačiau tai nereiškia, kad ji jau nuo šiandien pabrangs ir parduotuvių lentynose - prekybininkai patys galės spręsti, kokia bus duonos kaina.
Duona brangsta
UAB „Gulbelė“ marketingo vadybininkė Vaida Blekaitytė pastebėjo, kad nuo šios savaitės pradžios kai kurie šalies duonos kepėjai duoną jau pabrangino. Jos kaina didėjo maždaug iki 10 proc. Spaudoje pasirodė informacija, kad Lietuvos duonos rinkos lyderiai ir didžiausi kepėjai Baltijos šalyse „Vilniaus duona“ keičia oficialųjį kainoraštį ir brangina produkciją vidutiniškai 6 proc. Tačiau, kaip teigė bendrovės „Vilniaus duona“ rinkodaros vadovas Edvinas Ambrukaitis, tai nereiškia, kad produkcija jau nuo šiandien tiek pabrangs ir parduotuvių lentynose - prekybininkai patys spręs, kokia bus duonos kaina.
Kainų šuolio nepajus
Kol kas didžiųjų prekybos centrų „Maxima“, „Norfa“, „Iki“ darbuotojai sako, kad duonos produkcijos pabrangimo nepastebėjo. Pasak „Iki“ parduotuvių tinklo Komunikacijų skyriaus vadovo Valdo Lopetos, kol kas vyksta derybos su duonos gamintojais ir jokių pokyčių nėra. „Nei perkame brangiau, nei produkcijos kainos lentynose keičiasi. Pabrango galbūt keletas pavienių duonos produktų, tačiau kainų šuoliui bendros tendencijos nėra, nors konkurencija tarp gamintojų visada buvo jaučiama, - patikino V.Lopeta. - Be abejonės, stengsimės, kad stabilios duonos kainos išsilaikytų kuo ilgiau, nes duona – vienas iš labiausiai perkamų kasdienio vartojimo produktų.“ Pasak V.Blekaitytės, nors jau pabrango žaliavos, elektra ir degalai, „Gulbelės“ parduotuvių pirkėjai kainų šuolio nepajus - „Gulbelės kepyklėlė“ duonos branginti neskubės.
Renkasi pigesnę
Didžiųjų šalies prekybos centrų atstovai vienbalsiai patvirtino, kad pirkėjai duoną renkasi pigesnę, atsižvelgia į siūlomas akcijas. Šakių „Maximos“ parduotuvėse perkamiausia „Gudobelės“ ir „Vilniaus prekybos“ duona. Beje, pastarajai dažnai būna taikomos akcijinės kainos, todėl ji yra viena iš populiariausių. Brangesnę, pavyzdžiui „Jorės“ duoną su priedais, renkasi ne kiekvienas pirkėjas. „Jei pigesnės duonos užsakoma šimtas ir daugiau vienetų, tai brangesnės tik iki trisdešimt“, - atviravo prekybininkai. Pasak „Iki“ komunikacijų skyriaus vadovo, pastebėta tendencija, kad be pigesnės duonos labai populiari šiandien ekologiška ar kokia nors įdomesnė duona, t.y. su pačiais įvairiausiais priedais. „Ją paskutiniu metu ragauja ir pamėgsta vis daugiau pirkėjų“, - patikino V.Lopeta.
Duonos pirkimai nesumažėjo
Nors rajone vis daugėja šeimininkių, kurios mielai tęsia mūsų močiučių tradicijas ir duoną namuose kepasi pačios, tačiau pardavėjai tvirtina, kad duonos pirkimai nė kiek nesumažėjo. Tiek „Gulbelės“, tiek „Maximos“, tiek „Iki“ parduotuvėse išaugo rupių ruginių miltų, duonos kepimo priedų (įvairių sėlenų, sėklų, vaisių) bei duonos mišinių paklausa. „Prieš šventes ketvirtadaliu išaugę aliejaus ir miltų pirkimai rodo, kad duonos ir įvairių konditerinių gaminių namuose kepama vis daugiau, - teigė V. Lopeta. – Tačiau parduotuvių lentynose siūlomų gaminių paklausa dėl to nė kiek nenukentėjo.“
Gardžiausia savo krašto duona
V.Blekaitytės teigimu, pirkėjų skoniai skirtinguose šalies regionuose skiriasi. „Nors duoną žmonės valgė ir valgys visada, vis tik pastebėjome, kad gardžiausia lieka savo krašto duona, - teigė ji. – Kas paragavo „Gulbelės kepyklėlės“ tautinio paveldo ruginės duonos ar kitos produkcijos, kam patiko, tas ją ir perka.“ Tiesa, palyginus su kitų duonų kainomis, ši duona yra bene brangiausia, tačiau ji turi savo gerbėjų. Galima drąsiai teigti, kad didžioji šakiečių dalis renkasi „Gulbelės kepyklėlėje“ kepamą duoną, nes ir jos kaina nėra aukšta, ir kiekvienam įperkama, ir kasdien šviežia, dar šilta tiesiai iš kepyklėlės keliauja į lentynas. Pasak marketingo vadovės, populiariausiomis prekėmis ne vienerius metus išlieka „Šeimos“, „Pjautinis“, „Tėviškės“ batonai bei šviežios bandelės, ypač sluoksniuotos su karamele. Šiuos gaminius kepa naktinė pamaina, kad ankstyvą rytą į darbą skubantys šakiečiai galėtų jų nusipirkti, palyginus su kitais bandelių kepėjais, labai nebrangiai. „Mūsų krašto žmonių pajamos nėra tokios didelės kaip vidutinio statistinio lietuvio, todėl stengiamės jiems pasiūlyti šviežios duonos ir jos produkcijos už tikrai neaukštas kainas“, - teigė V.Blekaitytė.