Verslo liudijimo mokestis sumažintas iki 800 litų

pinigai piniginejeSima KAZARIAN
 
Kam dėkoti už rajone sumažėjusį verslo liudijimo mokestį: gelgaudiškiečiui tarybos nariui E. Rinkevičiui ar Laisvosios rinkos institutui? Valdančiųjų sprendimas mažinti verslo liudijimo mokestį netikėtas, mat neseniai buvo kalbėta apie jo didinimą.
 
Pakilus minimaliai algai pasigirdo, kad savivaldybė šiais metais kels ir verslo liudijimo kainą iki 1800 litų, tačiau staiga buvo nuspręsta ją ne tik nedidinti, bet ir sumažinti iki 800 litų, suteikiant tam tikrų lengvatų.

Daugiausiai diskusijų šiame klausime įnešė Regioninės plėtros komiteto nario Edmundo Rinkevičiaus pasiūlymas, kad verslo liudijimo kaina tebūtų 300 litų metams. Tiesa, jo kolega Zenonas Ulkė tokį siūlymą pavadino „kardinaliu“. Buvo prisimintos ir Laisvosios rinkos instituto vertintojų išvados, esą mūsų rajonas yra blogiausia vieta gyventi šalyje ir dėl verslui nesvetingos aplinkos.

Šiuo klausimu prieš tarybos posėdį buvo įvairių diskusijų ir politikavimo, o oponentai vienas kitam nepašykštėjo ir aštresnių žodžių.

Reikšmės turi ne visiems verslininkams

Pačių verslininkų nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė. Vieni džiaugėsi, kiti į permainas reagavo abejingai, esą tokie pokyčiai verslui poveikio neturės. „Didelės problemos nedarau, net jeigu tas liudijimas ir pabrangtų iki 1800 litų. Ką reiškia susimokėti tuos kelis šimtus litų per mėnesį? Būkim biedni, bet teisingi, nėra čia daug“,- teigė autoservisą turintis rajono gyventojas. Tuo tarpu UAB „Gelgaudiškio gelžbetonio“ direktorius E. Rinkevičius prognozavo, kad liudijimų atpiginimas padėtų savivaldybei nušauti du zuikius – pagerinti rajono įvaizdį bei surinkti daugiau pinigų į biudžetą, nes atpigus daugiau kas išsiimtų verslo liudijimus.
 
Nusipirkęs liudijimą – „blogis“?

„Jūsų pasiūlymas kainą mažinti iki 300 litų gal ir neblogas būtų, jei valstybė nedeklaruotų vienadienių galimybių. Kadangi daug kas išsiima liudijimą vienai dienai ar kelioms, tada suma gaunasi labai maža“,- teigė Z. Ulkė E. Rinkevičiui. „Tai centus mokės nuo tų trijų šimtų, - vienas per kitą aiškino tarybos nariai. – Visi lįs tada į tą skylę.“

Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė tuoj pat pateikė pavyzdį: „Dabar papasakosiu istoriją vienos verslininkės, kuri prašė pašalpos. Svarsčiau. Turi parduotuvę, įsigijusi verslo liudijimą, rodo pajamas. Per dieną uždirba: septynis litus, devynis litus. Vadinasi, per mėnesį uždirba 200 litų, jei darbo dienom dirba. Ji prekiauja dėvėtais rūbais, kurių žaliava, vadinamasis „maišas“, kainuoja daugiau, nei visa uždirbta suma. Tai ką, ar čia rodytos tikros pajamos?“

Kad būtų išvengta panašių dalykų Martinas Eimutis pasiūlė bendradarbiauti su mokesčių inspekcija. „Kaip jūs siūlytumėte dabar? Nes vieninteliai, kurie legalūs ir kuriuos gali realiai patikrint, yra, pavyzdžiui, kirpyklos. Tos, kurios neturi individualios įmonės, bet turi normalią darbo vietą. Kiti, kurie dirba pas ūkininkus, kaip juos patikrinsi? Tai labiausiai šešėlinė ekonomika,“ – konstatavo Biudžeto ir turto skyriaus vedėja.

„Egidija, aš nelabai suprantu jūsų nuostatos, kad tas žmogus, kuris nusiperka verslo liudijimą yra blogis. Aš suprantu, kad jūs daug kalbat,- kreipėsi E. Rinkevičius.- Bet jūs paklausykit, ką kalba žmogus, kuris versle gyvena. Valstybės deleguota verslo liudijimo funkcija yra tokia, kad žmogus gali įsigyti tokią darbo formą, kur apskaita pati paprasčiausia: buhalterio nereikia, direktoriaus nereikia, aš pats priimu sprendimą. Nusipirkau verslo liudijimą ir galiu daryt kirviams kotus, prekiauti kažkokiomis tai prekėmis Tai jis tą dalyką ir daro, jis iš mūsų nieko neprašo. Jis atneša 300 litų. Mintis tai yra tokia, kad jis negyventų iš pašalpos, kad neužsiimtų nelegalia veikla, o gyventų iš paties darbo. Tai jam ir sudarykit tokią galimybę, mes savivaldybė, nieko nepralošim“,- teigė E. Rinkevičius, kurį E. Grigaitienė pavadino tiesiog populistu.

„Jūs supraskit tokį dalyką, kad žmogus nėra blogis, jei jis užsiima verslu, sumoka 300 litų, deklaruoja, kad yra legalus ir tie pinigai visame jo versle visiškai nesvarbūs“,- aiškino E. Rinkevičius.

Šakių Verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė teigė, kad kaimyniniuose rajonuose verslo liudijimo mokestis yra diferencijuotas. „Aš orientuojuosi pagal tai, kokie projektai yra Vilkaviškyje ir Jurbarke. Pavyzdžiui, batų priežiūros patentas kainuoja virš šimto litų, o statybos darbai – 1400 Lt.“

Naujovė – moksleiviams nemokamai

Galiausiai priimta, kad verslo liudijimas 2014 metais kainuos 800 litų metams, bedarbiams bus taikoma 50 procentų nuolaida, lengvatų bus ir kitoms grupėms. Studentams ir moksleiviams verslo liudijimas bus visiškai nemokamas. Daugiausiai liudijimus ima būtent bedarbiai, tokių verslo liudijimų mūsų rajone išduota 226, o kalbant apie jaunimą – moksleivius ir studentus – tai yra tik keturi atvejai, kurie tikrai ženklios dalies nesudaro. D. Paliukaitienė buvo iškėlusi mintį, kad moksleiviams ir studentams būtų taikomas bent minimalus mokestis, kad jie įprastų jausti atsakomybę.

Surenkama suma – juokinga

Paskutinįkart verslo liudijimo mokestis buvo keltas 2012 metais, tada jis padidėjo nuo 120 Lt iki 1530 Lt metams. Įsigyjant verslo liudijimą yra taikomos lengvatos pensininkams, studentams, vienišiems tėvams, neįgaliesiems ir kitas numatytas sąlygas atitinkantiems asmenims.

2012 metais pagal verslo liudijimus dirbo 593 rajono gyventojai, jie sumokėjo 191 595 Lt mokesčių. Vis tik daugiausia mokesčių už verslo liudijimą įplaukdavo į rajono biudžetą, kai verslo liudijimo mokestis tebuvo vos 120 Lt per metus. Šiemet iki spalio mėnesio įnašas už verslo liudijimus buvo 70 050 Lt. Pasak mero J. Bertašiaus, visi ginčai dėl liudijimo kainos yra neverti tiek dėmesio, nes iš jų surenkama keliasdešimties tūkstančių suma į savivaldybės biudžetą yra juokingai maža.

Pasirinkusiųjų verslo liudijimą skaičius sumažėjo ir dėl to, kad yra sumažinta veiklų, kurias galima vykdyti su verslo liudijimu, be to, gan palankūs įstatymai tiems, kurie užsiima veikla išsiėmę individualios veiklos pažymą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px