Įstatymo pataisos turėtų paskatinti ūkių plėtrą

fermosVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Nuo šių metų sausio 1 dienos įsigaliojo Teritorijų planavimo įstatymo pataisos. Aplinkos ministerijos, įstatymo pataisų iniciatorės, deklaruojamas pagrindinis pataisų tikslas - palengvinti statybų leidimų išdavimo tvarką, sutrumpinti procedūrų kelią ir biurokratizmą. Pagal naująją tvarką, žemės sklypai bus formuojami Žemės įstatymo nustatyta tvarka, rengiant žemės valdos projektus.
 
Nuotr. Nuo šiol rekonstruojant senus pastatus ūkininkui rūpintis detaliojo plano rengimu jau nebereikės.
 
Iki šiol ūkininkams, norintiems plėtoti gyvulininkystę ar pieno ūkius, norint pradėti naujų pastatų statybą ar apleisto ūkinio pastato rekonstrukciją, tekdavo įveikti daug sunkumų ir biurokratinių slenksčių, o visų reikalingų dokumentų  sutvarkymas užtrukdavo itin ilgai. Ne vienas rajono ūkininkas stebėdavosi, kodėl kitose Europos Sąjungos šalyse žemdirbiams, norintiems plėsti savo ūkį, ne tik  keliami daug mažesni reikalavimai, bet ir numatytas tam tikras skatinimas. Tuo tarpu Lietuvoje populiariausia drausti, riboti, reikalauti ir bausti. Ko gero, jeigu ūkininkų negąsdintų itin griežti įsipareigojimai ir įvairūs apribojimai,  Europos Sąjungos parama būtų pasinaudojęs dar didesnis skaičius ūkininkų, ypač smulkesniųjų. Ūkininkai piktinosi, kad tikrai be reikalo reikalaujama detaliojo plano net ir rekonstruojant seną statinį, nes sanitarinės apsaugos zonos apie tokį statinį jau kadaise buvo nustatytos. Taigi, norėdamas statyti naują fermą ar rekonstruoti seną pastatą, ūkininkas turėjo praeiti tikrus „kryžiaus“ kelius, kol susitvarkydavo visus reikalingus dokumentus ir gaudavo visus būtinus parašus. Gavęs leidimą statybai, žmogus galiausiai turėdavo teisę kreiptis į regiono Aplinkos apsaugos departamentą dėl leidimo pradėti gamybinę veiklą.

Nereikės rengti detaliojo plano

Aplinkos ministerijos parengtose ir nuo šių metų įsigaliojusiose naujose Teritorijų planavimo įstatymo nuostatose numatyta, kad įgyvendinant tam tikras statybas panaikintas reikalavimas detalųjį planą parengti žemės savininkui. Detaliųjų planų rengimas bus savivaldybės pareiga, žmonėms nebereikės itin ilgai laukti. Žemės sklypų savininkai ir naudotojai statybas galės vykdyti vadovaudamiesi bendrojo plano sprendiniais. Kaip sakė Šakių rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė, tik nuo šių metų sausio 1 dienos įsigaliojusios įstatymo pataisos dar kelia tam tikrų neaiškumų. Kaip konkrečiai bus įgyvendinama naujoji tvarka rajono savivaldybės teritorijoje, paaiškės vėliau. „Kol kas sunku pasakyti, kokie palengvinimai bus numatyti konkrečiai žemdirbiams. Rekonstruojant senus pastatus detaliojo plano tikrai nereikės, o kaip bus dėl tų, kurie norės statyti pastatus visai  naujame sklype, kol kas tikslaus išaiškinimo neturime. Po pasitarimo  Vilniuje turėsime tikslesnių žinių apie konkretų naujųjų įstatymo pataisų įgyvendinimą“,- sakė V.Valaitienė.
 
Numatyta ir daugiau pakeitimų

Tai, kad nuo šiol žemdirbiams, norintiems vykdyti statybas ir plėsti žemės ūkio veiklą, nebereikės rūpintis detaliųjų planų rengimu, yra ypač svarbu. Detalieji planai brangiai kainuodavo, o jų paruošimas itin ilgai užtrukdavo, todėl neretai būdavo tiesiog stabdomos numatytos investicijos. Ūkininkams aktualu ir tai, kad kartu su Teritorijų planavimo įstatymu keitėsi ir Žemės įstatymas, kuriame taip pat numatyta įgyvendinti nemažai pakeitimų. Supaprastintas ir žemėtvarkos dokumentų rengimas žemės paskirties keitimui – specialiųjų žemės naudojimo sąlygų, servitutų nustatymas. Be to, kadangi konsolidacijos projektai tapo ne teritorijų planavimo dokumentais, jiems netaikoma teritorinio planavimo dokumentų rengimo tvarka. Tad ateityje konsolidacijos procesas taip pat turėtų tapti paprastesnis. Dar viena gera naujiena. Europos Komisija ruošiasi keisti direktyvą dėl planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo, tad nauji reikalavimai artimiausiu metu turėtų įsigalioti ir Lietuvoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.