„Beatričės vasaros“ festivalis įsibėgėja

beatrice festivalisSima KAZARIAN  
 
Klasikinės muzikos mylėtojai jau dukart lankėsi IV muzikos festivalyje „Beatričės vasaros“, kuris šiemet jų širdis džiugins iki rugsėjo mėnesio ir pakvies į dar šešis koncertus, vyksiančius rajono dvaruose ir bažnyčiose.
 
Nuotr. „Beatričės vasarų“ festivalyje koncertuojantys atlikėjai teigia, kad zanavykų publikai gera groti, ji labai imli, jaučiamas atsakomasis ryšys.
 
Praeitą sekmadienį Gelgaudiškio dvare vykęs pianisto Petro Geniušo ir saksofonininko Liudo Mockūno koncertas sutraukė virtines gerbėjų. Į koncertų salę vos tilpo visi norintys pasiklausyti, nespėję gauti sėdimų vietų klasikinės muzikos ištroškę klausytojai pirko stovimus bilietus ir koncertinės programos „Jūra miške“ klausėsi radę patogesnę vietelę – ant palangės ar tiesiog besiramstydami į sienas. Po koncerto, plodami atlikėjams, stovėjo jau visi klausytojai.

Festivalis, sulaukiantis didžiulio populiarumo ne tik tarp šakiečių, sutraukia svečių ir iš kitų miestų, kurie negali neįvertinti solidžios programos. Klausytojų laukia Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir boso Liudo Mikalausko, Kauno miesto simfoninio orkestro ir kitų muzikantų bei dainininkų koncertai. Iš egzotiškesnių pasirodymų – išgirsime vyrų vokalinio ansamblio „Iberi“ iš Gruzijos pasirodymas, italų bandonininko Paolo Russo ir latvių violančelininko Ruslan Vilensky duetas. Į Šakius savo koncertinę programą turėtų atvežti ir baritonas Njabulo Madlala iš Didžiosios Britanijos kartu su pianiste Audrone Juozauskaite. Jų repertuare išgirsime ne tik mūsų ausiai įprastų R. Strauss‘o, F. Schubert‘o melodijų, bet ir tradicinių Afrikos dainų. Koncertai vyks Zyplių ir Gelgaudiškio dvaruose, Griškabūdžio, Ilguvos bažnyčiose, Šakių evangelikų liuteronų bažnyčioje.

Festivalio, kurį organizuoja Šakių rajono savivaldybė ir Zanavykų seimelis, pradžia buvo 2011 metai, tuomet jis buvo surengtas minint dainininkės Beatričės Grincevičiūtės 100-ąsias gimimo metines.

Pasak pagrindinės festivalio organizatorės, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjos Augenijos Kasparevičienės, jai labai svarbu, kad festivalis gyvuotų, nes žmonėms to reikia, nors palaikyti jo buvimą nėra taip paprasta. „Galėtume organizuoti atskirus koncertus, tačiau festivalis turi savo magiją, kuri traukia. Norisi, kad koncertinė programa būtų vertinga, kad nesikartotų, kad būtų kuo įvairesni žanrai“,- pasakojo A. Kasparevičienė, pati sudaranti visą koncertinę programą, atrenkanti atlikėjus, mezganti su jais ryšius. Ji prasitarė, kad norinčiųjų dalyvauti festivalyje yra daugiau, negu patenkančiųjų.

Ar atlikėjai noriai atvyksta į Šakius? „Labai noriai. Pavyzdžiui, tokio garso pianistas kaip Petras Geniušas sakė, kad jam buvo labai malonu groti Gelgaudiškio dvare. Jis mąsto apie tai, kad norėtų čia surengti savo rečitalį. Atlikėjai giria mūsų publiką, sako, kad ji labai imli, jaučiamas atsakomasis ryšys“,- pasakojo A. Kasparevičienė, kurios planuose užmegzti ryšius su tokiais menininkais kaip Edgaras Montvidas, Dalia Ibelhauptaitė, Martynas Levickis ir kitais.

Festivalis kainuoja nepigiai. „Vien reklama atsieina nemažas sumas. 10 sekundžių televizijoje su 90 proc. nuolaida mums kainuoja 700 litų. Iš viso televizinei reklamai sumokėsime 6000 litų, o kur dar afišos ir visa kita“,- teigė A. Kasparevičienė. Ji neįvardijo konkrečių sumų, tačiau atlikėjams sumokama suma gali siekti ir iki 10 tūkst. litų.

Festivalio organizatoriai dėkoja rėmėjams, kurių dėka pavyksta išlaikyti žemas bilietų kainas. Tai UAB „Gulbelė”, Griškabūdžio žemės ūkio bendrovei, Šakių rajono savivaldybei, Lietuvos Kultūros fondui ir Lietuvos kultūros tarybai, Kredito unijai „Zanavykų bankelis”, informaciniams rėmėjams – LRT, laikraščiams „Draugas” ir „Valsčius”, projekto partneriams – Gelgaudiškio, Griškabūdžio, Lukšių ir Šakių kultūros centrams, Griškabūdžio ir Ilguvos bažnyčioms, Šakių evangelikų liuteronų parapijai, Irenai Plaušinaitytei.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.