Susitikime – apie senuosius Šakius

senieji sakiaiKetvirtadienį Zanavykų  muziejuje pristatyta tautodailininkių Elenos Ruzgienės ir Stasės Karčiauskienės tapybos darbų paroda-edukacinė popietė „Senieji Šakiai“.

Nuotr. Elena Ruzgienė (kairėje) ir Stasė Karčiauskienė renginio metu dalijosi prisiminimais.

Tapyti paveikslus Elena Ruzgienė pradėjo sulaukusi pensinio amžiaus ir dabar jau yra sukūrusi per tūkstantį paveikslų. Nuo 1988 m. E. Ruzgienė dalyvauja rajone ir respublikoje rengiamose tautodailės parodose, yra įvertinta daugybe apdovanojimų.
 
Tautodailininkės paveiksluose – jos vaikystės prisiminimai, senojo kaimo buitis, aplinka. Per jos dirbtuvėlės langą lyg veidrodyje matyti miesto vaizdas, tad gamta, metų laikai, jų spalvos pirmiausia ir atsikartoja tapytojos kūryboje.

„Aitvarų“ nominacijas E. Ruzgienė gavo 1998 ir 2002 m. 2008 m. Jurbarke ji tapo Mažosios Lietuvos menininkės Lidijos Meškaitytės konkurso laureate, 2009 m. Marijampolėje vykusios „Aukso vainiko“ nominacijos atrankiniame ture E. Ruzgienė buvo pripažinta geriausia metų liaudies meistre apskrityje. Aukščiausio apdovanojimo tapytoja sulaukė 2010 m. – buvo karūnuota „Aukso vainiku“ už tapybos darbus. Tautodailininkės paveikslai buvo eksponuojami daugybėje parodų. Jas šiandien būtų sunku suskaičiuoti.

Iš Šakių kilusi tautodailininkė Stasė Karčiauskienė išėjusi į pensiją taip pat visiškai atsidėjo tapybai. Retkarčiais mėgsta palipdyti iš molio. Taip pat yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė. Yra surengusi tris personalines parodas Kaune, keletą – Kaišiadoryse, Joniškyje ir Rumšiškėse. Tautodailininkė sako: kai ranka nuo teptuko pavargsta, rašo eilėraščius, prisiminimus.

Žvelgiant į tautodailininkių paveikslus, apima puiki nuotaika: tarsi būtumei atsidūręs pas mylimą močiutę kaime – jos troboje, už jos stalo, prisilietęs prie jos darbų. Paveiksluose viskas sava, atpažįstama, šilta.

Tautodailininkės prisiminė senuosius Šakius, pastatus, kurių galbūt jau nebėra, jų vietose stovi kiti, prisiminė, kaip Šakiai atrodė prieš daugelį metų.

Muziejaus direktorė Rima Vasaitienė teigė: „Daug ką galima nusipirkti, bet negalima nusipirkti istorijos. Mums, muziejininkams, tokie žmogaus atradimai, susitikimai, pokalbiai ir pan. yra neįkainojamas turtas. Ir ekskursija, kurią vedė S. Karčiauskienė apie senuosius Šakius, – pati didžiausia dovana Kultūros dienos proga.“

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.