Griškabūdiečiai džiaugėsi galėdami dalyvauti keliaujančiose dirbtuvėse

kvadratuRugpjūčio 1–5 dienomis Griškabūdyje vyko neeilinis renginys – kultūrinis edukacinis projektas „Keliaujančios architektūros dirbtuvės: KVADRATU“. Architektų ir menininkų komanda suvienijo daugelį Griškabūdžio gyventojų. Susitelkę jie atnaujino autobusų stotelę, šalia vaikų dienos centro įrengė vaikų žaidimų aikštelę.

Nuotr. Projekto dalyviai autobusų stotelę pakeitė neatpažįstamai – žaismingai perdažytos ir atnaujintos visos sienos, o ant pagrindinės puikuojasi Griškabūdžio žemėlapis.

Trečius metus vykstantis projektas šįkart atkeliavo į Griškabūdį, kuris pasirinktas neatsitiktinai – čia reikėtų dėkoti bendruomenės centro pirmininkei Agnei Paškauskienei,
puikiai parengusiai projektą ir sulaukusiai teigiamo atsakymo.
 
Septynių savanorių architektų ir menininkų grupelė su vaikais bei jaunimu leidosi į kūrybingą miestelio gražinimo procesą, siekdami spalvomis ir architektūriniais sprendimais atgaivinti Griškabūdį. Iniciatoriai viliasi, kad tai, ką sukurs patys vaikai, galbūt jie labiau saugos, prižiūrės, neniokos.

Pirmą dieną buvo surinktas ir pastatytas Keliaujančių architektūros dirbtuvių simbolis – „kultūros inkilas“, kuriame vyko žaidimai, dalyviai susipažino, bendravo. Tačiau snausti nebuvo kada, nes darbų suplanuota daug, tad jau kitą dieną buvo braižomi eskizai, perdažymui ruošiama autobusų stotelė.

„Stotelės idėja – ant pagrindinės sienos nutapyti Griškabūdžio žemėlapį, o dvi sienas nudažyti juodai, kad žmonės galėtų rašyti (dvi sienos padengtos specialia danga, ant kurios galima rašyti, o parašytą tekstą – lengvai nuvalyti), nes svarbu saviraiška, tad būtent jai ir skirta ši vieta “,  – pasakojo šio projekto kuratorė Ingrida Povilaitienė – kaunietė architektė, KTU studijuojanti menotyros doktorantūrą .

Tačiau neapsiribota tik stotele. Šalia vaikų dienos centro suplanuota įrengti sūpynes, karstynes, platformą su „Twister“ žaidimu, smėlio dėžę ir laipiojimo arba prisėdimo rąstelius. Darbų įkarštyje projekto kuratorė svarstė, kad tik užtektų laiko viskam įrengti.

Kiekvieną dieną projekte dalyvaudavo apie 25 vaikus, kurie vis keisdavosi. I. Povilaitienė minėjo, kad problema ta, jog dažniausiai susirenka maži vaikai, o „sunkesnių fizinių darbų mažam vaikui negali užkrauti“. Beje, be mokyklinio amžiaus vaikų ir paauglių, kiekvieną dieną sąžiningai dirbo, prisidėjo prie projekto įgyvendinimo ir vienintelis suaugęs savanoris – griškabūdietis Vytautas Butkevičius. Medžio dirbinių muziejų įsirengęs vyriškis džiaugiasi galėdamas pamokyti vaikus medžio darbų.

Oras projekto dalyvių taip pat nelepino – intensyviems darbams trukdė lietus. Tačiau I. Povilaitienė su savo komanda buvo prigalvojusi įvairių žaidimų vaikams, kad ir lietui lyjant nebūtų laiko liūdėti.

Tačiau dirbtuvės ėjo į pabaigą, oras negerėjo, o darbai nebuvo baigti, tad į pagalbą buvo pasikviesti Griškabūdžio bendruomenės valdybos vyrai. Jonas Naujokaitis su savo komanda sukonstravo smėlio dėžę ir žaidimų terasos pagrindus, o Mantas Puskunigis, Rimas Butkus ir Armintas Dubickas padarė lauko suoliuką ir stalą. Visi labai džiaugėsi sulaukę vyriškos pagalbos, nes suvienijus jėgas buvo padaryta daug svarbaus darbo.

Prie projekto prisidėjo nemaža dalis visos Griškabūdžio bendruomenės: seniūnija nupirko dažų, medienos, dalį medžiagų įsigijo iš projekto lėšų, prisidėjo ūkininkai ir kt. Bendruomenės centro pirmininkė A. Paškauskienė ypač dėkinga Griškabūdžio parapijos klebonui Vytautui Mazirskui, ūkininkams Rimutei ir Leonui Galginaičiams, Seimo nariui Arvydui Vidžiūniui, už kurių finansinę paramą buvo perkami maisto produktai vaikų ir savanorių maitinimui.

„Pirmomis dienomis susirinkdavo daug žmonių ir nebūdavo su kuo dažyti. Eilutė stovėdavo prie vieno teptuko – visi norėjo bent trupučiu prisidėti prie dažymo“, – juokavo viena iš menininkų komandos vadovių.

Penktadienį, projekto „Keliaujančios architektūros dirbtuvių: KVADRATU“ uždarymo metu buvo padėkota visiems dalyvavusiems, prisidėjusiems. Po oficialios dalies apžiūrėta autobusų stovėjimo aikštelė, pasidžiaugta vaikų žaidimo aikštele. Tiesa, čia dar trūksta sūpynių ir įvairesnių karstynių, bet, kaip sako bendruomenės pirmininkė, tai bus „mūsų bendruomenės tikslas – visiems kartu susiburti ir papildyti“.

Kitas „kultūros inkilo“ sustojimas – Antanavas. Iš viso šios dirbtuvės aplankys penkis miestelius (be Griškabūdžio ir Antanavo, Kaltanėnus, Zibalus, Naująjį Obelyną).

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.