Tam davė, tam davė, o Kidulių dvarui ir neliko

ratine kiduliai
Nuotr. Atsižvelgus į Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Marijampolės skyriaus nurodymus, vasaros pradžioje užfiksuotoje nuotraukoje Kidulių dvaro kalvės-ratinės stogo danga dar nepakeista, o šiuo metu ji jau sutvarkyta.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Dar birželio pabaigoje rašėme apie blogą, artimą avarinei kai kurių Kidulių dvaro sodybos objektų būklę. Savivaldybės posėdyje iškeltas klausimas, ar nebūtų galima dalies pinigų, kuriuos planuojama skirti Zyplių dvarui, numatyti būtiniausiems Kidulių dvaro sodybos pastatų remonto darbams.

Pinigų nedalys

Tarybos posėdyje svarstant klausimą dėl „Zyplių dvaro pirmojo svirno pastato modernizavimo pritaikant turizmui ir kultūrinei veiklai“, savivaldybės tarybos narys Algimantas Damijonaitis projekto vadovo, Regioninės plėtros skyriaus vedėjo Vito Girdausko teiravosi, „ar visi pinigai, kurie yra skirti kultūros paveldo išsaugojimui ir modernizavimui, nukreipiami į Zyplius“. V. Girdauskas patvirtino, kad visi.

„Maždaug prieš trejus metus buvo apsispręsta, kur bus skirti pinigai. Tarybos nariai 2015 m. kovo 24 d. pritarė Marijampolės regiono integruotų teritorijų vystymo programos projektui. Jame vienam iš punktų įvardytas Zylių dvaras, kitaip sakant, buvo apsispręsta, kad paveldo lėšos bus investuotos į šį dvarą“, – priminė V. Girdauskas.

Toliau kalbėdamas A. Damijonaitis akcentavo, jog turime dar vieną savivaldybei priklausantį kultūros paveldo objektą – Kidulių dvaro svirną, kuris yra tiesiog byrantis.

„Nejaugi galvojate, kad rasite pinigų, iš ko jį sutaisyti, jei visus pinigus paskiriame Zypliams? Nesu prieš Zyplius, tačiau yra kitas objektas, kuriam verkiant reikia mūsų pagalbos. Ar nevertėtų nors dalies pinigų palikti Kiduliams?“ – teiravosi tarybos narys.

Tačiau, pasak V. Girdausko, yra dvi alternatyvos – investuoti į tai, į kur apsispręsta 2015 m., arba neinvestuoti apskritai.

„Investicijų laukiančių dvarų – daug. Tiek apskrityje, tiek visoje Lietuvoje“, – sakė jis.

Juda į priekį

Pavasarį Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Marijampolės skyrius, atlikęs Kidulių dvaro sodybos patikrinimą, nustatė, kad ji netinkamai prižiūrima, kai kurių objektų būklė bloga, artima avarinei. Laiko būtiniausiems darbams atlikti buvo skirta iki rugpjūčio 31 d.

Atlikus patikrinimą, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Marijampolės skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius Ramūnas Kryžanauskas informavo, kad bendra Kidulių dvaro sodybos svirno ir Kidulių dvaro sodybos kalvės-ratinės pastato būklė – patenkinama. Tačiau atskirų svirno elementų būklė yra bloga, artima avarinei. Tuomet buvo teigiama, kad kalvės-ratinės pastatas netinkamai prižiūrimas: nesandari pastato stogo danga (keliose vietose sunykusi, suplyšusi dabartinė laikina pastato stogo danga iš ruberoido). Pastato stogo dangos būklė nuo 2014 m. pablogėjo. Svirnas, kaip informavo R. Kryžanauskas, netinkamai prižiūrimas: nesandari pastato stogo danga (daugelyje vietų suplyšusi, atsilupusi polietileno plėvelė – dabartinė laikina stogo danga). Svirno fasade (nuo Nemuno g. pusės) esančios jo vertingosios savybės fasadų architektūros tūrinės detalės vieno iš stulpelių būklė bloga, artima avarinei. Stulpelis deformuotas, pasviręs į Nemuno g. pusę, yra reali jo avarijos grėsmė. Svirno stogo dangos būklė nuo 2014 m. pablogėjo, fasade esančio stulpelio būklė nuolat blogėja.

Kidulių seniūnas Mindaugas Mykolaitis informavo, kad iki duotojo termino nebuvo įmanoma atlikti visų darbų, nes reikia labai daug lėšų, tad seniūnija, savaime suprantama, tokiems darbams atlikti pinigų neturi. Anot M. Mykolaičio, šiuo metu jau pakeista kalvės-ratinės stogo danga, iki rugsėjo pabaigos, gavus autobokštelį, bus sutvarkyta svirno pastato stogo danga. Rajono savivaldybės administracija Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Marijampolės skyriui yra pateikusi prašymą dėl svirno stulpelio remonto, mat prieš atliekant darbus reikia gauti rašytinę atestuoto departamento specialisto-architekto išvadą.

Rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyresnioji specialistė Inga Navlickienė sakė, kad du Kidulių dvaro sodybos pastatai – svirnas ir oficina – pripažinti avarinės būklės pastatais, o iki naujų metų avarinės būklės bus pripažintas ir alaus daryklos pastatas. Pastatą paskelbus avarinės būklės, galima kreiptis į departamentą dėl lėšų remonto darbams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.