Bandymas „pramušti“ pinigus suteikė vilties, bet ne aiškumo

kulturos centras
Nuotr.  Rekonstruojamą Šakių kultūros centrą apžiūrėjo Kultūros ministerijos delegacija. Ministerijos Turto skyriaus vedėjas Šarūnas Šoblinskas (iškėlęs ranką) statybas fiksavo ir fotoaparatu.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį rajone lankėsi ir rekonstruojamą Šakių kultūros centrą apžiūrėjo Kultūros ministerijos delegacija. Ministerijos darbuotojams tikriausiai nusibodo šakiečių lipimas ant kulnų, atakos raštais, tad šie atvyko pasižiūrėti vykdomų darbų iš arti. Pagyrų vykdomam projektui negailėjo, vadino vienu moderniausių kultūros centrų šalyje, bet taip reikalingų lėšų irgi nepažadėjo. Tiesa, vilties suteikė. Konkrečiai pasakyti, ar metų pabaigoje kultūros centras atvers duris, negalima.

Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas kalbėjo, kad jei su rangovu UAB „Rūdupis“ nėra jokių problemų, tai su lėšomis iš Kultūros ministerijos jų daugiau nei daug. Mat dar nuo pernai velkasi didesnė nei 187 tūkst. eurų skola, o rangos darbų sutartis baigiasi šių metų gruodžio 31 d.

„Pagal pirminį planą šiais metais turėtume ir norėtume užbaigti, bet ministerija sako, kad geriausiu atveju kitais. Mes visai nenorime pratęsti darbų“, – sakė V. Girdauskas.

Jis, kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius bei Kultūros skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė svečiams iš ministerijos – Regionų kultūros skyriaus vyriausiajai specialistei Jadvygai Lisevičiūtei, Strateginio planavimo departamento direktoriaus pavaduotojai Algimantai Laskauskienei bei Turto skyriaus vedėjui Šarūnui Šoblinskui – aiškino, jog darbus reikia atlikti kompleksiškai, jie tarpusavy labai susiję ir situacija dėl stringančio finansavimo tampa vis sudėtingesnė.

Savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus projektų koordinatorė Kristina Juodvalkienė informavo, kad šiuo metu ministerija skyrusi 500 tūkst., savivaldybė numačiusi dar 90 tūkst. eurų. Tad tam, kad ta suma padidėtų, kaip kalbėjo specialistė, ir daromi žygiai į ministeriją, nuolat rašomi raštai bei visais būdais to siekiama.

Pasak jos, šiuo metu darbų atlikta už 1 mln. 41 tūkst. Viso projekto vertė 2 mln. 582 tūkst. eurų.

Kaip viename iš posėdžių kalbėjo administracijos direktorės pareigas einanti Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, prieš įgyvendinant projektą suma buvo „specialiai sumažinta, kad tik projektas pakliūtų tarp finansuojamų“, o „gavus palaiminimą“ kaina pradėjo kilti, nes pradėjo didėti poreikiai, užsimota montuoti brangią įrangą. Jos žiniomis, šiuo metu trūkstama suma apie 800 tūkst. eurų.

Rekonstruojamą kultūros centrą apžiūrinėję svečiai pastabų neturėjo, o vykdomus darbus gyrė.

„Jūs būsite moderniausi, jei viskas, kas planuojama, bus padaryta. Sakau labai atsakingai. Tai bus moderniausias kultūros centras Lietuvoje. Niekas neturi tokių įrangų, erdvių išnaudojimo, funkcionalumo“, – kalbėjo ministerijos Regionų kultūros skyriaus vyriausioji specialistė J. Lisevičiūtė.

Ji tikino, jog labai gerai, kad pats kultūros centro direktorius gilinasi į projekto įgyvendinimą, renkasi inovatyviausius sprendimus, juos taiko.

„Tai labai gerai, nes yra daug savivaldybių, kur projekto įgyvendinimas tiesiog numetamas statybininkams, tačiau statybininkai yra statybininkai. Ne jiems čia reikės gyventi ir dirbti“, – pagyrų negailėjo viešnia.

J. Lisevičiūtė mano, kad blogai, kai veiklą bando pritaikyti prie pastato, ir labai teisingas požiūris, koks yra Šakiuose, kai pastatas pritaikomas veiklai.

O tų veiklų, salių bei įvairių patalpų numatyta išties daug. Po rekonstruojamą centrą svečius vedžiodami „Rūdupio“ direktoriaus pavaduotojas Romas Vasiliauskas, statybos darbų vadovas Romas Petrulionis, kultūros centro direktorius R. Januševičius bei Regioninės plėtros skyriaus vedėjas V. Girdauskas vardijo nuveiktus darbus bei ketinimus: daugelis sienų turi garso izoliaciją, tad net ir vykstant renginiams gretimose salėse galės vykti repeticijos, kiti renginiai; pačios patalpos prasiplėtė 600 kv. m.; išplėsta ir užkulisinė dalis, ko visad trūko; bus grimo, persirengimo kambariai; parodų salė bus stebima vaizdo kameromis, tad čia savo darbus galės eksponuoti ir aukšto lygio menininkai; prie scenos bus modernios daugiafunkcinės grindys, kurios tarnaus ne tik kaip grindys, bet ir kaip laiptai; 386 vietų žiūrovų salė su balkonu; sutvarkytas ir iki šiol balose skendėjęs rūsys, kur planuojama rengti diskotekas, kitus renginius; darbuotojai turės erdvius kabinetus; dalį vienos patalpos mąstoma išnuomoti, kur erdvė būtų sukurta mažiesiems, tad vardink ir vardink...

Tačiau dabartinis uždavinys – kaip darbus užbaigti, nes norai buvo tokie, kad valstybės šimtmečio renginiai vyktų jau sutvarkytame kultūros centre. Po susitikimo V. Girdauskas pripažino, kad aiškumo iš misterijos daug nebuvo.

„Įvertino ir pasidžiaugė darbais. Sakė, kad jei bus galimybių, Šakiai bus vienas iš dviejų projektų, kuriam finansavimas skirtas bus. Tačiau nei kokia suma, nei kada tai galėtų įvykti, neaišku“, – sakė V. Girdauskas, pabrėžęs, kad raštai kaip buvo rašomi, taip bus rašomi ir toliau, nes tikslas išlieka tas pats – darbus siekiama pabaigti šiais metais.

Tiesa, ne taip optimistiškai nusiteikęs buvo UAB „Šakių komunalinis ūkis“ inžinierius Giedrius Pulokas. Pastabų ir klausimų statybininkams, dar ankstesnę savaitę viešint Lietuvos ir valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui, turėjo ir tarybos narys Tomas Skaizgirys. Jam kliuvo gana nelygus pastato fasadas, kuris „žiūrisi tikrai negražiai“. Tuomet iš statybininkų nuskambėjo žodžiai, kad pastatas šiltintas vata ir ant jos lygiai padengti apdailos sluoksnio neįmanoma. Inžinierių G. Puloką tokie argumentai juokina. Jis įsitikinęs, kad tuomet reikėjo rinktis tokią medžiagą, kurią eitų padengti lygiai, arba dengti tiek sluoksnių, kad būtų gerai. Vaikščiodamas po patalpas mobiliuoju telefonu jis fiksavo, ar techniškai tinkamai sumontuotos ir gipskartonio plokštės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.