Savanorių atminimas įamžintas prisiminimų lentose

slavikuose
Nuotr. Prisiminimų lentas atidengė rajono meras Edgaras Pilypaitis (kairėje) ir savanorio Prano Baršausko sūnus Jonas Baršauskas.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sekmadienį Slavikuose vyko du gražūs renginiai – Šv. Onos atlaidai ir atidengtos prisiminimų lentos 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų Slavikų valsčiaus Vyčio Kryžiaus kavalieriams ir savanoriams.

Po šv. Mišių Šv. Onos bažnyčioje gausiai susirinkusius slavikiečius ir šventės svečius pasveikino seniūnas Vidmantas Benediktas Sprainaitis, jis kalbėjo, kad slavikiečiai taip pat ruošiasi švęsti Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį ir nutarė įamžinti dešimt 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų Slavikų valsčiaus Vyčio Kryžiaus kavalierių ir 22 savanorius.

„Įdomus sutapimas: 2009 metais šioje vietoje pastatėme Juliaus Dimaičio išdrožtą stogastulpį „Senieji Slavikai“, kuris buvo skirtas Lietuvos vardo tūkstantmečiui, dabar šalia atsiras akcentas Lietuvos 100-mečiui“, – apie dar vienos prasmingos vietos Slavikuose atsiradimą pasakojo seniūnas. Atminimo lentas atidengti buvo pakviesti rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis ir savanorio Prano Baršausko sūnus Jonas Baršauskas. Dar vienas gražus momentas – savanorio P. Baršausko atminimą pagerbė ir garbingai vėliavą laikė jo proanūkis Paulius Baršauskas, kuris yra pasirinkęs karininko profesiją. Kariūnas kalbėjo, kad yra didelis Lietuvos patriotas ir tokį auklėjimą gavo iš šeimos. Atminimo lentas palaimino Slavikų parapijos klebonas Donatas Rolskis.

„Šios dvi atminimo lentos labai simboliškos ir noriu padėkoti jūsų krašto žmonėms, kurie tą atminimą įrėžė į akmenį. Lai nenusėda laiko dulkės ant jų ir nepaslepia pavardžių tų, kurie padėjo savo sveikatą ir gyvybes, kad Lietuva būtų laisva“, – kalbėjo meras E. Pilypaitis. Nuskambėję Tautiškos giesmės žodžiai – tarsi įprasminimas saugoti tai, kas sukurta, ir pasižadėjimas bendru darbu kurti Lietuvą.

Prisiminimais dalijosi savanorio P. Baršausko sūnus Jonas, gimęs ir augęs Slavikuose. 89-erių senolis pasakojo, kad augo septyni vaikai, apgailestavo, kad šiandien prie atminimo lentos stovi tik jis vienas. Tačiau džiaugėsi, kad tėvo atminimas įamžintas čia, Slavikuose. Pasak pašnekovo, prieš gerą dešimtmetį jis paskutinį kartą aplankė žuvusio tėvo įamžinimo vietą Kaliningrado srities Kornevos kaime, kuriame ir ilsisi tėvo palaikai.

Vyčio kryžiaus ordino kavalieriaus Simano Rekešiaus artimųjų vardu kalbėjusi anūkė Vida Jakaitienė pakvietė visus pasivaišinti kasdienės duonos riekele, vyšniomis. „Juk Šv. Ona ateina su duona, su uoga ir nugara nuoga...“ – sakė V. Jakaitienė ir gausiai susirinkusius šventės dalyvius pakvietė pasiklausyti Bijotaičių kaimo kapelos iš Šilalės rajono.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.