Prisiminė ir pagerbė Šakių žydus

batiskes paminejimas
Nuotr. Batiškėse prisiminti Šakių mieste gyvenę žydų tautybės gyventojai. Prie memorialo, žyminčio masinių žudynių aukų atminimą, minėjimo dalyviai padėjo po akmenėlį.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugsėjo 23-oji – Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena, minima nuo 1994-ųjų metų. Šakiečiai tradiciškai šią dieną paminėti renkasi Batiškių kapinėse.

Atminimo dienos data susijusi su Vilniaus geto likvidavimu – 1943m. rugsėjo 23-ąja. Šiais metais minime 76-ąsias metines nuo Holokausto pradžios Lietuvoje, kai 1941 m. liepos–gruodžio mėnesiais buvo išžudyta didžioji dalis Lietuvoje gyvenusių žydų. Ši tragedija palietė ir Šakiuose gyvenusius žydus. Batiškėse nužudyta daugiau kaip 4 tūkstančiai žydų, rusų, lietuvių tautybės žmonių.

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti šios dienos minėjimą inicijuoja jau daugiau nei dešimtmetį. Pagyvenusių žmonių organizacijos nariai, rajono mokyklų ir gimnazijų moksleiviai, administracijos atstovai ją paminėjo rugsėjo 22 d. netoli Šakių esančiame Batiškių memoriale.

Batiškių pamiškėje nuskambėjo šakietės Danutės Liudžiuvienės vilties žodžiai, kad kažkada atsiras rodyklė su nuoroda į Batiškių kapines. Moteris kalbėjo, kad vis dar atsainiai žiūrima į žudynių vietų sutvarkymą.

„Apleidome žydų kapines, kurių Lietuvoje yra daugiau nei 200. Ir Batiškėse stovi nušiuręs paminklas, tik seniūnija teritoriją aptvarko, apšluoja. Gėlių darželių čia nereikia, kas juos prižiūrės, ir vieta per rūsti. Nors kartą per metus pagerbkime atėjimu, tiesos sakymu, straipsniu laikraštyje. Svarbu, kad nebūtų tylos... lyg to nebuvo. Priminti ir kalbėti apie tai reikia ir mokiniams“, – sakė D. Liudžiuvienė.

Renginyje dalyvavęs rajono meras Edgaras Pilypaitis kalbėjo, kad neseniai Šakiuose viešėjęs iš Izraelio atvykęs Baltrušiuose nužudyto Pilviškių rabino anūkas Rami Reznikas perdavė žvakę ir degtukus bei paprašė uždegti atminimo ugnelę ant kapų.

„Ir tada suvoki, kaip tai yra svarbu ir jautru. Šiandien čia bus skaitomos pavardės tų žmonių, kurie taip pat kažkada kūrė Lietuvos valstybę taip, kaip sugebėjo, kūrė tai, ko reikėjo kaimynui. O reikėjo arbatinės, kirpyklos ar kitokių paslaugų, visa tai darė žydų tautybės žmonės. Šiandien dedame akmenėlius ir degame žvakeles atminimui žmonių, kurių jau daug metų nėra šalia mūsų. Linkiu visiems pirmiausia būti žmonėmis, o po to būkim lietuviai, rusai, žydai. Būkim katalikai, pravoslavai ar musulmonai. O vietos po saule visiems užteks“, – kalbėjo meras.

Laikantis žydų tradicijų kiekvienas prie memorialo padėjo po akmenuką, uždegė žvakeles. Iš Vaidos Šuopytės lūpų nuskambėjo Dovydo psalmė iš Senojo Testamento, moksleiviai skaito žuvusių pavardes – kalvis Ročildas, Kepėjas Požerskis, Kiršnerių šeima ir dar daug pavardžių... Tai Zanavykų muziejaus fonduose išsaugotos Šakių žydų, kurie buvo sušaudyti Batiškių pamiškėje, pavardės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.