Metai bus skirti skulptoriui atminti

Atsižvelgdama į tai, kad 2020 m. sukanka 130 metų, kai gimė skulptorius Vincas Grybas, Šakių rajono savivaldybės taryba 2020-uosius paskelbė skulptoriaus Vinco Grybo metais.

Iki vasario 1 d. savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyrius turi parengti priemonių planą ir jį koordinuoti. Kaip viename iš komiteto posėdžių kalbėjo vicemeras Darius Jakavičius, Lukšiams buvo žadėtas rimtesnis paminklas, tad pažadas turėtų būti ištesėtas būtent šiais metais. Manoma, kad profesionalo pagamintas paminklas galėtų atsirasti būtent prie skulptoriaus vardu pavadintos Vinco Grybo gimnazijos.
 
Kūrybinis skulptoriaus palikimas yra vertinamas ir aukštinamas. 1947 m. Jurbarke, namuose, kur menininkas gyveno ir kūrė, įkurtas kraštotyros muziejus. Nuo 1960 m. – Vinco Grybo memorialinis muziejus, pasakojantis apie skulptoriaus gyvenimą ir veiklą. 1960 m. Lukšių vidurinei mokyklai suteiktas Vinco Grybo vardas. Kudirkos Naumiesčio centrinėje aikštėje stovintis Vinco Kudirkos paminklas – vienas iš V. Grybo darbų.

Menotyrininkė dr. Nijolė Tumėnienė apie V. Grybą yra teigusi: „Didžiausi V. Grybo privalumai – skulptūros ansambliškumo suvokimas. Visi komponentai – erdvė, gamta, aikštė, architektūra aplinkui ir postamento architektūra – dera tarpusavyje. Paminklų kūrėjai konkuruoti su juo negali, tik lygintis ar prilygti, tačiau vis viena turi jam kažkur nusileisti.“

V. Grybas gimė 1890 m. spalio 3 d. Peleniuose, Lukšių vlšč. Nužudytas Jurbarke 1941 m. liepos 3 dieną.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.