Pomėgį atrado jau pensijoje

gudziunas
Lekėtiškis Stanislovas Gudžiūnas sako, kad net ir kočėlas su rinte rūbams lyginti yra paklausus. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lekėtiškio Stanislovo Gudžiūno drožiniai džiugina Lekėčiuose vykstančios Kaziuko mugės arba Mėlynių festivalio lankytojus. Septyniasdešimt metų perkopęs vyriškis sako, kad drožti iš medžio pradėjo išėjęs į pensiją ir toks užsiėmimas praskaidrina kasdienybę.
 
Stanislovas – savamokslis, drožimo amato niekur nesimokė, tačiau jo profesija nebuvo toli nuo medžio – jis ilgai dirbo tuometinėje Lekėčių lentpjūvėje. Pašnekovas sako, kad polinkį meistrauti perėmė iš savo senelio Juozo, kuris buvo puikus meistras, namą pastatydavo nuo pamatų iki stogo.

Namuose, į kuriuos S. Gudžiūnas persikėlė tik prieš keletą metų, klėtyje, krūvelė medžio darbelių. Klėtį iš pagrindų jis pats restauravo ir įrengė.

Pašnekovas sako, kad drožti iš medžio pradėjo vos prieš penkerius metus, išėjęs į pensiją.

„Imu medį, drožiu ir mokinuosi. Pirmieji darbeliai buvo pjaustymo lentelės, šaukštai, inkilai“, – apie drožinėjimo pradžią pasakoja S. Gudžiūnas.

Neseniai senjoras pradėjo gaminti medines bačkutes – statinaites, skirtas laikyti sulčių pakams, o kad būtų patogu nešti, sugalvojo pagaminti ir rankeną. Lekėtiškis sako, kad bačkutės ypač paklausios buvo užpernai, kuomet buvo gausus obuolių derlius, jų prigamino apie 50.

„Pabandžiau išdrožti ir savo senelių skulptūrėlę...taip pat ne vieną Rūpintojėlį esu išdrožęs“, – sako pašnekovas ir rodo kitus darbus, labiau praktiškus – malūnėlius kurmiams atbaidyti, kočėlą...

Vyriškis pasakojo, kad šaukštus drožia dažniausiai iš obels, nes tai patvari mediena, pjaustymo lenteles iš ąžuolo, kočėlus iš beržo, taip pat naudoja ir liepą. Dirbinius impregnuoja valgomuoju aliejumi. Drožybai turi sukaupęs ir reikiamų instrumentų.

Lekėtiškis sako, kad nepriklauso jokioms tautodailininkų sąjungoms, atvirauja, kad nesijaučia menininku, drožyba jam tapo pomėgiu.

Atėjus darbymečiui, S. Gudžiūnas su traktoriumi dar padeda kaimynams nudirbti žemės ūkio darbus.

Šiandien Stanislovo gyvenimas nėra lengvas, pašnekovas vardija visą ligų paletę, tačiau yra įsitikinęs, kad visas negandas jam padeda įveikti mėgstamas pomėgis. Tad rankų nenuleidžia, žada toliau meistrauti, planuose – pasistatyti pirtelę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.