Muziejų kelias atvedė į Zyplius

muzieju kelias 4
Kasmet prie Lietuvos muziejų kelio besijungiančio  Zanavykų muziejaus vadovė Rima Vasaitienė (centre) šiemet pakvietė dalyvauti ir Lukšių kultūros centrą, vadovaujamą Daivos Bukšnienės (pirma iš kairės), restoraną „Kuchmistrai“ bei UAB „Gulbelė“, kuriai atstovavo Monika Būblaitytė. (Zanavykų muziejaus nuotr.)


Praėjusį savaitgalį Zyplių dvaro ansamblyje susirinko 2021 metų Lietuvos muziejų kelio dalyviai. Šių metų tema – „Kultūriniai kraštovaizdžiai: parkų ir sodų menas“. Zanavykų muziejus, siekdamas pristatyti savojo krašto unikalumą, organizavo renginį „Parko magija“, skirtą pažinti Zyplių dvaro parkui. Visą dieną dvaro ansamblyje vyko aktyvios edukacinės veiklos vaikams, Lukšių kultūros centro darbuotojos kvietė į teatralizuotą pažintinę ekskursiją, restoranas „Kuchmistrai“ siūlė paragauti proginių ledų, o Kidulių dvaro istorinių šokių ir teatro kolektyvas priminė istorinius šokius.
 
Šeštadienio vidurdienį Zyplių dvaro ansamblyje šurmuliavo lankytojai, kuriuos pirmiausiai pasitiko poniškais apdarais pasipuošusi Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė. Ji priminė, kad šiemet Muziejų kelio tema – parkų ir sodų menas: „Todėl su įvairiomis veiklomis išėjome į parkus, orientavomės į istorinius parkus. Dauguma mūsų krašte esančių dvarų dalyvauja Muziejų kelio renginyje – Gelgaudiškis ir Kiduliai jau pristatė savo dvarus ir parkus.“

Pasak direktorės, Muziejų kelio renginiu siekiama priminti, populiarinti, atgaivinti parkų atmintį. Surasti ir įvairiomis formomis – žodinėmis, teatro, muzikos, vizualinio meno – papasakoti istorijas, prisimenant ir asmenybių, ir objektų likimus.

Tuoj pat prie R. Vasaitienės prisijungė ir dar viena „ponia“ – Lukšių kultūros centro direktorė Daiva Bukšnienė, o taip pat ir kitų Zyplių dvare esančių įstaigų atstovai: restorano „Kuchmistrai“ vadovė Jolita Briedė bei UAB „Gulbelė“ vadybininkė Monika Būblaitytė, mat toks muziejininkų sumanymas – visas dvare esančias įstaigas pakviesti išeiti į parką ir savitai pristatyti savo gražias veiklas.

Į Zyplius atvykęs Suvalkijos (Sūduvos) regiono muziejų koordinatorius Tomas Kukauskas priminė, kad toks renginys vyksta jau dešimtą kartą, o idėja sukurti visus Lietuvos muziejus jungiantį kultūros kelią gimė 2012-aisiais – Muziejų metais.

„Lietuvos muziejų kelias,Valstybės dienos išvakarėse kelionę pradėjęs Palangos Tiškevičių rūmų terasoje, šią savaitę atėjo iki Suvalkijos (Sūduvos) regiono, šiandien sustojo čia, gražiojoje Zyplių dvaro aplinkoje. Ir noriu pasidžiaugti, kad Zanavykų muziejus visus tuos dešimt metų prisijungia prie šios akcijos ir šiemet pristatys labai įdomų renginį „Parko magija“, – kalbėjo svečias.

Netrukus mažieji renginio dalyviai susibūrė aplink muziejininkę Renatą Kutkienę, kuri vedė kūrybines dirbtuves „Žydintys damų aksesuarai parke“. Visi skubėjo pasigaminti vėduokles.

Greta, pievelėje, Šakių rajono meno mokyklos dailės skyriaus vedėja Lolita Rūgytė jau dalino teptukus, drobes ir kartu su mokyklos auklėtiniais pasinėrė į vienos dienos plenerą. Jaunimas kūrybingai perkėlė spalvingą dvaro parko istoriją į drobę.

Lukšių kultūros centras, pakvietęs lankytojus į teatralizuotą pažintinę ekskursiją po Zyplių dvaro parką, supažindino su parko unikalumu ir jo istorine praeitimi.  

Jau gerokai popiet terasoje suskambo senovinė muzika ir Kidulių dvaro istorinių šokių ir teatro kolektyvas „Il ballo della luna“pristatė Muziejų kelio lankytojams istorinius šokius. Galiausiai restorano „Kuchmistrai“ komanda pakvietė renginio dalyvius paragauti dvariškoms iškyloms parke tinkamų patiekalų, užkandžių ir gėrimų.

Zanavykų muziejaus organizuojami Lietuvos muziejų kelio renginiai kasmet sulaukia vis daugiau dėmesio: pernai kvietė pasižvalgyti po piliakalnius, prieš dvejus metus – prisiliesti prie Šakių miesto istorijos. Renginio metu buvo įgyvendintas Šakių rajono savivaldybės finansuojamas jaunimo iniciatyvų skatinimo projektas, kuris skirtas jaunimo ir kitų socialinių grupių ugdymui bei užimtumui skatinti.
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.