Sintautuose nuaidėjo Atvelykio kermošius

kermosius
Bene daugiausiai saldumynų Atvelykio kermošiui prikepė gelgaudiškietė Jolita, lauktuvių įsigyti skubėjo ne vienas. D. Pavalkio nuotr.


Balandžio 23 d. Sintautų kultūros centre nuaidėjo pirmą kartą Sintautuose organizuojamas  Atvelykio kermošius, skirtas Sūduvos metams paminėti.
 
Nors dėl iš ryto lynojusio lietaus kermošiaus organizatoriams – Sintautų kultūros centro darbuotojams – teko renginį perkelti po stogu, tai šventės nesugadino.

„2022 metus Lietuvos Respublikos Seimas paskelbęs Sūduvos metais, tai šiemet visas mūsų regionas dūzgia, organizuoja, veikia, daro, švenčia ir visus šitus pabuvimus skiria Sūduvos metams paminėti. Šitas jomarkas irgi ne išimtis. Čia sutiksit tikrus sūduvius, kurie turi ir skanėstų, ir grožybių, visokių dimnybių... Galėsit pasigrožėti šio regiono tautiniu kostiumu, išgirsti puikios muzikos ir pasisemti labai geros nuotaikos, nu, gryna vigada“, – šventę pradėjo Sintautų kultūros centro kultūrinių renginių organizatorė Rūta Bučinskaitė.

Atvykę prekeiviai įsikūrė kultūros centro vestibiulyje. Griškabūdietė bitininkė Gailina kvietė įsigyti bičių produktų, gelgaudiškietė Jolita – įvairių saldumynų. Jolanta, kita gelgaudiškietė, primezgė kojinių iš avies, šuns vilnos. Sako mezganti jau seniai, iš mezgimo pragyvenanti. Pilviškietė Vilma siūlė įsigyti megztų žaislų.

„Grybukus, braškes kepam iš šakotinės tešlos. O į tokius renginius atvažiuojam ne tiek kažką parduoti, bet labiau atsipalaiduoti“, – pasakojo slavikiečių pora.

Specialiai kermošiui Dalė iš Veršių ne tik sūrių suraugė, bet ir duonutės su visokiais pagardais iškepė. Norintys galėjo įsigyti ir šimtalapių, keptų eglučių.

O pasisukioję tarp prekybininkų vietiniai gyventojai ir svečiai galėjo mėgautis kelių valandų Sūduvos regiono muzikos kolektyvų dovanota liaudiškos muzikos doze. Armonikas virkdė, netilo skambios dainos muzikantų iš Kriūkų, Kidulių, Liepalotų bei rajono svečių – iš Kazlų Rūdos ir Akmenynų (Kalvarijos sav.). Atvelykio kermošius sutapo su kita labai svarbia diena –  Jurginėmis.

„Patys griežčiausi Jurginių draudimai susiję su žeme – šią dieną jokiu būdu nevalia jos judinti: arti, akėti, sėti, kasti, net kuolo į žemę įkalti. O vat muzikuoti ir linksmintis prietarai nedraudžia“, –aiškino renginio vedėja Rūta.

Atvelykio kermošius nepraėjo šiaip sau, o su gražia misija.

„O ir gerumas neliko nuošaly. Drauge su dubenėliu ukrainietiškų barščių į taupyklę nuo karo kenčiančiai Ukrainai suaukojome kuklius nepilnus 70 eurų, bet iš visos širdies“, – sakė Sintautų kultūros centro laikinoji vadovė Vida Čeplevičienė.

„Draugas“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.