„Mažasis atlaidas“ vėl sukvietė kraštiečius

lepsiai baznycios stogas
Kasmet paskutinį rugpjūčio šeštadienį Lepšių krašto žmonės renkasi pamaldoms į koplyčią, prie kurios atgimimo ir patys daug prisideda, o šiemet kraštiečius ji pasitiko atsinaujinusi – naujai uždengtu stogu. (L. Poškevičiūtės nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lepšių kaimo kraštiečių bendruomenė šventę „Mažasis atlaidas“ pasitiko atnaujintoje Šilgalių koplyčioje. Po Mišių kraštiečių šiltas vasariškas pasibuvimas tęsėsi bendruomenės kiemelyje – į gimtinę grįžo čia augę, gyvenę žmonės.

Lepšių kaimo kraštiečių bendruomenė jau 14 kartą kraštiečius sukviečia į „Mažąjį atlaidą“, kuris prasideda šv. Mišiomis Šilgalių koplyčioje. Praėjusį šeštadienį Mišias aukojęs Lukšių parapijos klebonas Eugenijus Naujalis priminė, kad rugpjūčio 27 d. bažnyčia švenčia šv. Monikos šventę.Šv. Monika daugelį tikinčių motinų įkvepia viltingai ir nepaliaujamai melstis už savo vaikus, rūpintis šeimos, artimųjų ir kitų žmonių gerove.

Mišias, paėmęs gitarą į rankas, giesme užbaigė Mišių aukoje taip pat dalyvavęs kraštietis, Veiverių parapijos klebonas kan. Kęstutis Vosylius.

Po Mišių Šilgalių koplyčios kapinaitėse kraštiečiai stabtelėjo uždegti žvakelę ant artimųjų kapų, daugelio akys krypo į koplyčios stogą, kuris pasipuošė nauja danga. Pakalbintas Lukšių seniūnas Vytautas Andziulevičius pasakojo, kad pamatęs, jog koplyčios stogo būklė jau labai prasta, davė pažadą stogą sutvarkyti. Atsiklausęs klebono, susiderinęs su paveldosaugininkais, mat Šilgalių koplyčia 2014 m. įtraukta į Kultūros vertybių registrą, sulaukęs bendruomenės pritarimo, su seniūnijos darbininkais ėmėsi stogo dengimo darbų.

„Stogą dengėm iš liepos išpjautais gontais, trimis sluoksniais, kad neprilytų ar nepripustytų. Dirbo seniūnijos vyrai – Romas Mulvinskas, Darius Kuras, Žygimantas Matusevičius, Gintas Toleikis. Radom seną koplyčios nuotrauką, kurioje matyti, kad ant stogo buvo dar ir trys smailės su kryžiais. Todėl atstatėm ir šias stogo dalis. Kryžius nukalė kalvis Edvardas Mačaitis“, – pasakoja seniūnas ir priduria, kad stogo dengimo darbai dar šiek tiek neužbaigti.

„Kai nuėmėm buvusią stogo dangą, radom autentiškai sujungtus stogo grebėstus. Juos palikom kaip pavyzdį, kaip anuomet buvo dengiami stogai“, – pridūrė seniūnas.

Šilgalių koplyčia minima XIX a. bažnytiniuose dokumentuose. 1832 m. sudarytame Lukšių parapijos koplyčių sąraše paminėta, kad Šilgalių kapinėse yra 1792 m. parapijiečių statyta, jų išlaikoma koplyčia. Titulo ji neturinti, vadinama tiesiog Šilgalių koplyčia. Joje tuo laiku būta vieno altoriaus, matyt, su šv. Martyno atvaizdu. Koplyčia statyta iš medžio, kvadrato formos, joje buvo vienerios durys, du langai. Lubos ir grindys buvusios lentinės. Pridurta, kad pastato būklė prasta.

Ir XIX a. pabaigoje, ir 1968 m. koplyčią dengė malksnų stogas. Stogo kraigo vidurį iki XIX a. pabaigos puošė grakštus šalmu užbaigtas bokštelis. Virš jo ir koplyčios bei zakristijos stogų galuose kilo liaunos profiliuotos medinės smailės su kryželiais. Sovietmečiu kapinaitės su jame stovėjusia koplyčia buvo apleistos, apaugusios krūmokšniais. Atgimimo pradžioje teritorija vietos bendruomenės pastangomis buvo sutvarkyta, koplyčios pastate atlikta nemažai remonto darbų. Kaip pasakojo ilgametis Lukšių seniūnas Vidas Cikana, 1992 m. pirmiausiai buvo pakelti koplyčios apatiniai sienojai, uždengtas ruberoidiniu šiferiu stogas, šiaurinė pusė buvo apkalta naujomis lentomis, atnaujintas altorius.

„Tuomet dar niekas neleido koplyčia naudotis. Viskas buvo užžėlę krūmais, apaugę medžiais. Tai keletą drebulių  išpjovėm, iš jų padarėm tvorai bei sienom medieną. Kapinių teritoriją aptvėrėm tvora, viduje grindis sudėjom, lubas perdėjom. Didelę iniciatyvą rodė lukšietis Juozas Matusevičius, jis buvo bažnytinio komiteto pirmininkas. Kai suremontavom, įvyko pamaldos. Tiesa, tuomet kapinaitėse laidoti nebuvo leidžiama. Tai leidimo pas vyskupą Žemaitį pasiprašiau“, – prisiminimais dalinosi V. Cikana.

Po Mišių kraštiečiai sugužėjo į bendruomenės centro kiemelį. Bendruomenės pirmininkė Ona Baltrušaitienė prisiminė, kad 2008 m. Šilgalių koplytėlėje pirmą kartą kraštiečiai susirinko į „Mažąjį atlaidą“, kur Mišias aukojo šviesios atminties klebonas Gvidas Pušinaitis.

„Noriu padėkoti šios šventės rengėjams: seniūnaičiui Regimantui Pavalkiui, taip pat Dalei Rudzevičienei, Gražinai Leveckienei bei daugeliui kitų. Taip pat noriu padėkoti seniūnui Vytautui Andziulevičiui už rūpestį, kad būtų atnaujintas koplyčios stogas. Padėką noriu įteikti Daivai Pavalkienei, kuri rūpinosi nuo balandžio mėnesio bendruomenės pastate apsigyvenusiomis ukrainiečių šeimynomis“, – padėkų negailėjo bendruomenės pirmininkė.

Kasmet į Lepšius paskutinį rugpjūčio šeštadienį stengiasi sugrįžti kraštiečiai, kad susitiktų pažįstamus, pabendrautų, o svarbiausia – aplankytų  šilgalių koplyčią ir pasimelstų. Kiduliuose gyvenanti 80-metį peržengusi Celestina Martišienė (Matusevičiūtė) pasakojo, kad yra gimusi greta Šilgalių koplyčios, anksčiau čia vadinosi Kunigėlių kaimas, iš čia išėjo būdama aštuoniolikos.

„Man vis norisi grįžti į Lepšius, į gimtuosius Šilgalius, praeina keli mėnesiai ir prašau vyrą, kad vežtų čia. Atvažiuoju ir be progos. Man tas kraštas toks mielas, kvepia... Kapinaitėse aplankau artimųjų kapus“, – kalbėjo kraštietė.
 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.